Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seri girişimci Jonas Kjellberg, Türkiye’ye bakınca ne görüyor? Perakende zirvesinde konuştuğum Kjellberg’e bu soruyu yönelttim.

        “Sağlık sektörüyle ilgileniyorum. On-line tedavi ve ilaç hizmetlerinde açık var. Sağlık pazarı devletin tekelinde. Gıda sektöründe çok güçlü şirketleriniz var, yıkıcı güç devreye giremedi” diye yanıtlayan Kjellberg, ilginç bir gözlemini aktarıyor: “İstanbul, antik Roma mirası üzerinde oturuyor. Girişimcilik kanınıza işlemiş, her sokakta küçük küçük dükkânlar... Başka ülkelerde bu kadar yaygın dükkân göremezsiniz. Ancak McDonald’s gibi restoranlar, zincir markalar olabiliyor. İnovasyon ve kodlama tarafınız zayıf. Kodlama için önce iyi derecede İngilizce bilmek gerek.”

        1990’ların başında İsveç örneğini veriyor: “Devlet, ya vergi vereceksin ya PC (kişisel bilgisayar) alacaksın dedi. Annelerimizin, babalarımızın bilgisayarlarını, eğitim için kullandık. Yeni alfabe kodlama oldu. Ya dijital içerik üretip zenginleşeceksin ya da tüketici olup yoksullaşacaksın.”

        ‘VARLIK MALİYETİNİ SIFIRLAYIN’

        İsveç’ten gelen Kjellberg, rekabet gücünü artıran faktör olarak bizi “sıfır maliyet” kavramıyla tanıştırıyor.

        Kjellberg’den sonra sahneye çıkan Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Kubilay Özerkan, “sıfır maliyet” tezini bir özdeyişle yerlileştiriyor: “Elin taşıyla elin kuşunu vurmak...”

        Özerkan’ın konuşmasında 2018’in ipuçları da vardı: 830 milyar liraya ulaşan perakende sektörü içinde organize perakendenin (marka zincirleri, AVM’ler) payı yüzde 30-33’ü buluyor.

        2018 yılında en çok asgari ücret ve doların konuşulacağını söyleyen Özerkan, sektörde nakit akışı ve maliyet kontrolünün öneminin artacağını vurguluyor.

        Dönüp dolaşıp gelinen yer belli: İnovasyonla maliyetleri sıfırlama ve daha çok müşteriye ulaşma modeli bulunacak!..

        Kjellberg’in müşteriyi artırmaya verdiği örneklerin başında, Zara’nın lojistiğe yaptığı yatırım ile IKEA’nın tüketiciyi mağazanın tümünde tur atmaya zorlayan labirent mimarisi ve “Hindistan’da ağaç kalmadı” esprisiyle dile getirdiği şirketin bedava dağıttığı kataloglar geliyor.

        İnovasyonla varlık yatırımlarını “sıfırlama” teorisi de size hiç yabancı gelmeyecek.

        Facebook’un matbaası bile olamadan fikirleri, haberleri yayması, Amazon’un stok maliyeti üstlenmemesi, UBER’in tek aracı olamadan ulaşım servisi vermesi gibi...

        ‘İÇERİK DEĞİL SATIŞ KRALDIR’

        Kjellberg; iCloud’u yönetim kurulu başkanıyken Apple’a satan, Microsoft’a satılan Skype’ın kurucu ortağı, BCG Digital Ventures’ın yatırımcısı.

        Bugüne kadar çoğunu Yahoo’ya sattığı 15 şirkete toplam 400 milyon Euro yatırım yapmış. Şu anda yatırım yaptığı 5 şirket bulunuyor.

        Harvard ve Stanford profesörleriyle birlikte “Gear Up” (Vites Büyütmek) kitabının yazarı Kjellberg, aynı isimdeki iş modelinin de yaratıcısı.

        Stanford Üniversitesi’nde girişimcilik dersleri veriyor ve kitabı Stanford Üniversitesi ve Stockholm School of Economics’te MBA programında okutuluyor.

        İnovasyon, girişimcilik, müşteri deneyimi ve dijital değişim konularında ilham verici bir konuşma yapan Kjellberg’in sunumunun bana göre mottosu “İçerik değil, satış kraldır” sözüydü.

        22 ülkede mağaza açan ve ihracat kilogram fiyatını 17 dolara yükselten Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu zirvede şöyle sesleniyordu:

        “Londra’nın en pahalı caddesi Oxford’da 1 milyon pound kirayla simit satamayacağım söyleniyordu. Şu anda burada 4 mağazam var, 2018 yılı sonunda 10’a çıkacak. Dünyanın ünlü markalarının bile bu caddede 2’den fazla mağazası bulunmuyor.”

        Kavukcu daha çok müşteriye ulaşırken, şirketin sloganında yer aldığı gibi “hamurundaki dostluğu” satıyor olamaz mı?

        Kjellberg’in “great up” öğretisini hatırlamanın tam zamanı:

        “Ne sattığını, seni farklılaştıran ‘lokumu’ bileceksin.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar