Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve eşi Prof. Dr Sevgi Kurtulmuş ile Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) konuğuydu.

        Bir masa etrafında toplanan dernek üyesi işkadınlarıyla görüşlerini, gelecek planlarını paylaşan Kurtulmuş, kendisine yöneltilen öneri ve soruları tek tek not aldı. Kurtulmuş bakanlığın 2018-2019 döneminde tamamlayacağı 4 yeni projesine vurgu yapıyordu.

        İlki Taksim’de yenilenen Atatürk Kültür Merkezi’ydi. İkincisi birinci etabı tamamlanan Rami Kışlası restorasyonunun, ihale süreci tamamlanan 2’nci etabıydı. 220 bin metrekare alanda inşa edilen Türkiye’nin en büyük kütüphanesinde 7 milyonun üzerinde kitap bulunacak. İçinde kâğıt atölyesinden, ciltlemeye kadar tüm üretim faaliyetleri için basılı eserlerle ilgili bölümler yer alacak.

        Üçüncüsü Savunma Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen Kuleli Askeri Lisesi’nin; İslam eserlerinin de içinde yer alacağı ulusal müzeye dönüştürülmesi olacak.

        Dördüncü proje ise 1992 yılında gündeme alınan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası inşaatıydı. Bitmeyen senfoniye dönen binanın 2019’da tamamlacağının altını çizdi.

        ‘MÜZECİLİĞİ ÖZELE AÇACAĞIZ’

        Bütün bu projeler için kaynak nereden gelecek, işletim modeli nasıl olacak?

        “Müzecilik alanında özel sektörle işbirliği yapacağız” diyen Kurtulmuş, özellikle Kuleli projesi için müzecilerden gelecek tüm önerilere kapısının açık olduğunu vurguladı.

        Yemeğe katılan konuklardan Av. Kezban Hatemi söz aldığında, Kurtulmuş’a yanında oturan; hem toplantıya ev sahipliği yapan Pera Palas Jumeriah’ın yatırımcısı, hem de TİKAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan’ı işaret ederek, “Yıllardır kuracağı müze için izin alamadı” dedi. Çetindoğan ailesinin özel koleksiyonunda yer alan 20 bin parça eserin sergileneceği müze Sütlüce’de satın aldıkları bir arazide yapılacaktı. Müzenin ilk dile getiriliş tarihi 2010...

        Müze binası; geçen yıl kaybettiğimiz dünyanın çeşitli kentlerinde anıtsal yapılara imza atan ünlü mimar Zaha Hadid’in imzasını taşıyacaktı. Çalışmaları yarım kaldı...

        İnsan ömrü, devletin yavaşlığına yetişemiyor!...

        Kurtulmuş’un kullandığı “Stratejik sektör” ifadesi turizm yatırımcısı işkadınlarından övgü aldı. 15 yıl aradan sonra 3’üncüsü 1-3 Kasım’da gerçekleşebilen Ankara’daki toplantı sektöre umut vermiş.

        Kurtulmuş 2017 turizm sezonunda yaşanan iyileşmelere işaret ederken “Türkiye’ye gitmeyin diyen Almanya’dan 3 milyon turist geldi. 24 medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarında yaşayan Aziz Nicola’ya da, Yunus Emre’ye de sahip çıkacağız, bu coğrafyada yaşayan tüm kültürlere aidiyeti sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

        ALMANYA ELENDİ TÜRKİYE SEÇİLDİ

        1960’lı yıllarda Perge Antik kentinden kaçırılan ve 2010 yılında Cenevre Gümrüğü’nde ele geçirilen Herakles Lahdi’nin, 7 yıl süren hukuk mücadelesinden sonra Antalya Müzesi’ne getirildiğini belirten Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) elde edinilen kazanımları hatırlattı: “184 ülkeden 154’ünün oyunu alarak, hem de Avrupa Bölgesi’nden seçilip UNESCO Yürütme Kurulu’na girdik. Türkiye en zor zamanında bile büyük gücü olan bir ülkedir.” UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanvekili Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı devam etti: “BM yapıları içinde Türkiye’nin ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tezine göre yapılanan tek kurum UNESCO. Bu seçimde Almanya seçilemedi.”

        UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan 64 yeni şehirler arasına İstanbul, Hatay ve Kütahya’nın girdiğini ekledi. Bu ağa 2015 yılında da Gaziantep katılmıştı.

        Cevahir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Cevahir Ersoy:Para kazanmıyorum

        Üyelerinin bireysel hedeflerini tamamlamış, ülkesi için katkı vermeye hazır güçlü kadınlardan oluştuğunu vurgulayan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, mesajını hazırladıkları bir tanıtım filmi ile vermeyi tercih etti.

        Filmde dünyanın önde gelen bilim kadınlarından, Cumhuriyet döneminin lider kadınlarına kadar geniş bir yelpazede “kadınların gücü” vurgulanıyordu. Film son noktayı 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele eden kadınlarla koyuyordu.

        Masada görüşlerini dile getiren TİKAD Yönetim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Neşe Kavak sağlık turizmine; Esin Güral Argat, Pelin Akın Özalp, Sema Güral Sürmeli gibi Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Şerife Ercantürk de; Orman Bakanlığı tarafından turizmcilere tahsis edilen arazilerin 49 yıllık sürelerini uzatan yasaya dikkat çekti.

        İstanbul’da toplam bin yataklı 5 otelleri bulunan Biz Cevahir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Cevahir Ersoy lafı dolandırmadı: “Para kazanmıyorum.”

        Bireysel hedefler ile ülkenin çıkarlarının örtüştüğü yer de tam burası.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar