Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Katar’ı 130 yıldan fazla bir süre yöneten ailenin veliahdı Şeyh Hamad bin Halife el-Tani, 18 yıllık iktidarını, bundan 4 yıl önce 33 yaşındaki oğlu Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani’ye bıraksa da, eşi Moza bint Nasser her daim first lady! Ortadoğu krizinin militer güçleri İran ve Suudi Arabistan’ı karşı karşıya bırakan bölgesel savaşın hedef tahtasına oturtulan Katar’dan en keskin yanıt Şeyha Moza’dan geliyor: “Katar haziran (2017) ayından beri abluka altında. Bu durum onlara zarar verir. Yolumuza devam etmekte azimliyiz. Öğrencilere öyle bir aşı yapacağız ki, yalan haberlerden kendilerini koruyacaklar.” Moza’nın Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Eğitim için İnovasyon Zirvesi’nin (WISE) açılışında yaptığı bu çıkış, insanlık için üretilecek yeni fikirlerin de bu bölgeden çıkacağı iddiasını taşıyor. Katar Vakfı tarafından 2009’da kurulan ve 2 yılda bir düzenlenen WISE’nin bu yılki başlığı, “Birlikte Var Ol, Birlikte Yarat: Birlikte Yaşamayı ve Çalışmayı Öğrenmek” olarak belirlenmiş. Bu arada Katar Vakfı’nın CEO’sunun da tahtını oğluna bırakan Katar Emiri Hamad el- Tani’nin kızı Hind bint Hamad el-Tani olduğunu hatırlatayım...

        Şeyha Moza, 8 ülkenin Katar’la bağlarını koparması konusunda medyaya yönelik eleştiri yaptı.

        Emine Erdoğan, konuşmasını, “Türkiye Katar dostluğunun baki kalmasını umut ediyorum” diye bitirdi.

        ŞEYHA MOZA YEREL GİYSİSİYLE MESAJ VERDİ

        Katar’ın eskimeyen “first lady”si Şeyha Moza, Suudi Arabistan, Mısır, ardından Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya, Ürdün ve Moritanya’nın “bölgede istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan çok sayıda terörist ve mezhepsel grubu barındırdığı” suçlamasıyla ülkesiyle bağlarını koparmasını, medyaya fatura ediyor: “Medya sorgulanmalı, sosyal medya üzerinden yalan haberler üretiliyor. Dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda dizayn ediyorlar. 2003 yılında Irak işgaline ‘Kurtuluş’ dediler, Irak yok edildi. Irak 1990’lı yıllarda eğitimde bölgenin en ileri ülkesiydi. Aynı gelişmeler Yemen’de de yaşanıyor. Bu ülkeleri fakirlik, okuryazar olmama kıskacında tuttular.” Suud yaptırımlarına kürsüden verdiği “Bizi değiştiremeyeceksiniz” mesajını, bana göre bu sözlerden daha güçlü bir şekilde giysisiyle verdi.

        AMERİKA 2 YIL ÖNCE ONUR KONUĞUYDU

        Bundan 2 yıl önceki WISE’de onur konuğu, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’ydı. Bu yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; Rusya, Kuveyt ve Katar gezisine eşlik eden eşi Emine Erdoğan, WISE’nin onur konuğuydu. Zirveye damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’la gelen Erdoğan da Şeyha Moza gibi siyahlar içindeydi. İki lider eşi arasındaki uyum, kılık kıyafetle sınırlı değildi, medyaya ilişkin söylemleri de parelellik gösteriyordu: Erdoğan kürsüye çıktığında “Post-gerçeklik denilen, kurgulanmış ve propagandist yaklaşımların hüküm sürdüğü bir dünyada, hakikatin sözcüsü olmalıyız” diye sesleniyordu. “1 milyonu okul çağında, 3.5 milyon mülteciye din, dil, ırk gözetmeden kucak açtık” sözleri gibi, Müslümanların barış elçisi olması temennisi de salonda alkış aldı.

        MÜLTECİ OTURUMLARINDA TÜRKİYE NİYE YOKTU?

        Eğitimin yanı sıra mülteci sorununa da odaklanan zirvede birçok ülkeden konuşmacı yer alırken, Suriyeli mültecilere 30 milyar dolar kaynak aktaran Türkiye’den tek kişi yoktu. 2 bin kadar katılımcı arasında ise, Suriyeli mültecileri desteklemek üzere Gaziantep’te kurulan sivil toplum kuruluşu “Door Beyond War”ın yöneticisi Gülsen Devre’ye rastlayabildim.

        Türkiye’yi üst seviyede ağırlayan Şeyha Moza, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Nizip kampına 2014’te yaptığı ziyaret sırasında, bir genç kızın kendisine verdiği mektuptan etkilenerek 2 kız yurdu yaptırıyor. Konuya yabancı değil. Aralıkta yapılacak zirvede Katar’ın Türkiye’ye yapmayı vaat ettiği 18 milyar dolar yatırımı konuşuyor olacağız. Bugüne bakarsak Türkiye’ye yapılan dış yatırımlar içinde Katar 19’uncu sırada yer alıyor.

        ‘YOLSUZLUĞU SİLECEK’ ÜNİVERSİTEYE 500 BİN DOLARLIK ÖDÜL

        WISE Eğitim Ödülü’nün 6’ncısı, Gana’da Ashesi Üniversitesi’ni kuran Dr. Patrick Awuah’a verildi. Ashesi’yi diğerlerinden, yüklendiği “Afrika kıtasını yolsuzluktan arındırma” felsefesi farklılaştırıyor. Awuah, 2002 yılında üniversitesini kurduğunda 30 öğrencisi varmış, şimdi sayıları bine yaklaşıyor. Aldığı 500 bin dolar ödülü üniversitesine aktaracağını söyleyen Awuah, öğrencilerine “kopyasız sınav” sözleşmesi imzalatıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar