Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın görüşmemizde söylediği şu sözün altını çizmek istiyorum:

        “Bakanlık en alttakileri destekleyecek. İşadamları zaten çok başarılı ve onlar kendi çözümlerini buluyor. Önceliğim kadın çiftçilerin güçlendirilmesi olacak...”

        Hümümetin “en alttakileri destekleme” politika araçlarının başında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TTKK) geliyor.

        TTKK Genel Müdürü Ayhan Karayama ile sohbetimizde iki konu öne çıkıyor:

        Çiftçinin finansmana erişiminin sağlanması ve girdi maliyetlerinin düşmesi.

        Çiftçiye 7.5 milyar lira kredi kullandıran TTKK, bu finansmanın 3.5 milyar lirasını özkaynaktan, 4 milyar lirasını da Ziraat Bankası’ndan karşıladı.

        Ziraat Bankası’nın TTKK’ya uyguladığı 4.5 milyar kredi limitine değinen Karayama, “Ziraat’in bize kullandırdığı kredinin maliyeti yüzde 13.80’e ulaşıyor. Oysa çiftçiye yüzde 4 sübvansiyon ile yüzde 8 faizle kredi kullandırıyor” diyor.

        TTKK’nın tüzüğünde finansal hizmetler vermesine olanak sağladığına dikkat çeken Karayama, BDDK ile bankacılık faaliyetleri yapmalarına olanak tanıyacak düzenlemeleri müzakere ettiklerini vurguluyor.

        Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan “Finans Çalıştayı”nda konunun ele alınacağını belirtiyor.

        650 MİLYON TL YATIRIM YAPIYOR

        Yalnızca gübre, mazot, yem değil kömür de dağıtanTTKK, kırsal alanda 25 milyar TL ilk aktif büyüklüğe, 11 milyar TL ciroya ve 5.5 milyar TL özkaynağa sahip güçlü bir aktör.

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) “En Büyük 500” sanayi kuruluşu listesinde, iştiraki Gübretaş ve TK Yem şirketleri yer alıyor.

        Birliğin cirosunun 3’te 1’i Gübretaş’tan geliyor.

        Karayama, 100 milyon lirası 2018 yılında işletmeye açılacak Tekirdağ, Urfa, Erzurum ve Aksaray’daki yem fabrikalarına olmak üzere toplam 650 milyon lira yatırım yapacaklarını söylüyor.

        17 bölge birliği, bin 625 kooperatif ve 186 hizmet bürosuyla, gübre, yem, tohum, hayvancılık, plastik, gıda, bitkisel ilaç, yazılım, sigorta, deniz ulaşımı alanlarında faaliyet gösteren 12 şirket ve toplam 7 bin 500 personelle 1.1 milyon çiftçiye ulaşıyor.

        Yılda 2 milyon ton gübre, 1 milyon ton yem piyasaya veren TTKK’nın 10 milyon ton olan yem pazarında piyasa payı yüzde 10. Yeni yatırımlarla bu payın yüzde 20’ye çıkacağı ifade ediliyor. Toplam yıllık 6 milyon ton gübre satışının 2 milyon tonunu Gübretaş sağlıyor.

        TTKK, 3’ü Trakya’da, 1’i Aksaray’da, 1’i de Şanlıurfa’da olmak üzere 330 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuk faaliyeti yürütüyor. Türkiye’nin toplam lisanslı depo kapasitesi ise 3 milyon ton civarında.

        Lisanslı depoculuk yatırımı yapan Gübretaş, İran’da da 2007 yılında Razi Petrokimya tesisini almıştı.

        ***

        Negmar’da blok satıştan vazgeçildi

        Gübretaş’ın bir diğer yatırımı da yüzde 40 ortağı olduğu Negmar şirketi. Yüzde 40’ı Suudi Nesmal Holding’e ait. Yüzde 20’si de yerel şirket Etis’in.

        Negmar’ın; YalovaToçcular arasındaki hatta yolcu taşımacılığı yapan iştiraki İstanbul Lines’ın 4 feribotu, yük taşımacılığında da Ambarlı’da ro-ro ve LPG, amonyak ürünleri taşıması yapan 4 gemisi bulunuyor.

        Negmar’ın satışı gündeme gelmiş ve yapılan 3 ihale de iptal edilmişti. Karayama, Negmar’ı blok satmaktan vazgeçtiklerini belirtiyor. Etis Yatırım’ın hisselerini satın alarak ortaklık paylarını yüzde 60’a çıkaracaklarını ve şirketi parçalayarak yeniden ihaleye gideceklerini söylüyor. Hazine garantisi nedeniyle devlete finansman maliyeti yüksek olan Osmangazi Köprüsü ile rekabet eden Negmar’ın, Yalova hattını kapatması söz konusu olur mu? Bu soruya, “Bu hatta kârlıyız, kapatmayız” yanıtını veriyor.

        İDO’nun EskihisarTopçular hattında stratejisi ise henüz netlik kazanmadı.

        ‘Akaryakıt istasyonu satın alabiliriz’

        Mazota yüzde 50 devlet desteği veriliyor. TTKK ortaklarına 1800 noktada 1 yılda 250 milyon litre mazot sattı. Bu da 5 milyar liralık satışa karşılık geliyor.

        Karayama, “Bir akaryakıt dağıtım şirketi alabiliriz” derken 200 bayisi olan Gulf Oil örneğini veriyor. Akaryakıt bayii şirketi kurma girişimiyle ilgili EPDK ile görüşmeler sürüyormuş. Çiftçiyi güneş enerjisiyle buluşturmayı da programına alıyor. Hububat tarımında giderlerin yüzde 35’ini mazot parası oluşturuyor. Güneş enerjisini devreye alarak sulama maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor.

        Tarla içi sulama yönetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı DSİ’den alınıp Tarım Bakanlığı’na bağlanması gerektiğinin altını çiziyor.

        TARLADAN SOFRAYA MARKALAR ÇIKARDI

        Karamaya, çiftçiden aldığı arpa, buğday, yem, mısır gibi tarımsal ürünlerin üretiminde yüzde 45 artış sağlandığına dikkat çekiyor. Ayrıca tarladan aldıkları yaş meyve sebzeyi CarrefourSa ve Migros’a satıyorlar. BİM’e de süt ürünleri satışı başlayacak. Bu arada Elit markası ile zeytinyağı, zeytin, kolonya, sabun, Butka markası ile çay, Destan markasıyla da bakliyat ürünleri market raflarında yer alıyor. Dut pekmezi, Karakovan balı, Ergene ayçiçek ve mısıryağı, Malatya kayısısı gibi yerel ürünleri de desteklemek için alım yapıyor.

        Suriye ekonomisini desteklemek için de Cerablus’tan mercimek alıyor. Bulgaristan’daki dış ticaret şirketi de 100 milyon lira ihracat gerçekleştiriyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar