Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anadolu Grubu iştiraklerinden Anadolu Etap ve Coca-Cola İçecek’in toplam 70 milyon dolar yatırımla kurduğu 2 fabrikanın açılış töreninin perde arkasını anlatayım...

        12 Ağustos’ta yapılan resmi açılış töreni sonrası en çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Coca-Cola İçecek” yerine, “içecek şişeleme fabrikası” ifadesini kullanması tartışıldı.

        Sırt sırta veren iki ayrı fabrika da Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor.

        Erdoğan için hazırlanan tören alanı, Anadolu Etap fabrikasının çadırıydı. Konuşmasını yaptıktan sonra Coca-Cola İçecek’e uğramadan Isparta’da düzenlenen mitinge gitti.

        Törende kürsüye çıkan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, “Üreticimize, esnafımıza, sanayicimize çok büyük saygımız var. Yatırımcı kardeşlerimizi, Anadolu Grubu’nu ve Coca-Cola İçecek’i yürekten kutluyorum” sözleri uzun uzun alkışlandı.

        YEREL VE MİLLİ OLAN YALNIZCA VERGİ!

        Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan konuşmasına; bundan 14 yıl önce Çorlu’daki Coca-Cola İçecek fabrikanın açılışında olduğu gibi bugün de yanlarında olan Erdoğan’a şükranlarını ifade ederek başladı. Erdoğan 2003 yılında Coca-Cola İçecek’in fabrikasını açarken, Türkiye o günlerde yeni piyasaya çıkan Cola Turka’nın “yerel ve milli” vasfına vurgu yapıyordu.

        Marka 2015 yılında Japonlara satıldı...

        15 Temmuz’dan “Badire atlattık” diye söz eden Özilhan, devlet ve millet olarak sağlanan istikrara vurgu yapıyor, “9 farklı sektörde, 19 ülkede 60’ın üzerinde üretim tesisimiz, 25 milyar lirayı aşan ciromuzla Türkiye’nin bayrağını dünyada gururla dalgalandırıyoruz. Devletin bütçe gelirlerinin yüzde 1.4’ü, grup faaliyetlerinden sağlanıyor” diyordu.

        Törene; Anadolu Grubu ve Coca-Cola yöneticilerinden bayilerine, gıda sektöründeki oyunculardan şirketin kurucuları İzzet Özilhan ve Kamil Yazıcı’nın Kayserili hemşerilerine, aile fertlerine kadar herkes katılmıştı.

        Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, açılışa katılmak için bir günlüğüne Amerika’dan katılmıştı.

        24 saatliğine geldiği Isparta’dan, Balsu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu ile ayrıldı.

        15 TEMMUZ ZİYARETİ

        Kent, Coca-Cola’nın merkezi Atlanta’dan Isparta’ya gelirken yanında Mayıs 2017’de İstanbul’daki görevinden Coca-Cola Global Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcılığı’na atanan Galya Molinas da vardı.

        Molinas, Türkiye’de yönetimde olduğu dönemde tamamlanan Isparta fabrikasının öyküsünü anlatırken, Erdoğan’a yaptığı ziyarete değiniyor:

        “15 Temmuz sonrası kendisine ‘geçmiş olsun’ demek için gitmiştim, açılışımıza da davet ettim.”

        Kent’in tarım yatırımlarına sahip çıkan yaklaşımı bu alanda ortaklarıyla işbirliğinden kaynaklanıyor. Özgörkey ve Anadolu Grubu ile birlikte Anadolu Etap’ta eşit ortaklığı bulunan Brezilyalı Cutrale; Coca-Cola’nın başta narenciye alanında olmak üzere en büyük tedarikçileri arasında yer alıyor.

        KENT: 2009 DAVOS’UNDA ERDOĞAN İLE PAYLAŞTIK

        Tören başlamadan yaptığımız sohbette Kent de şunları söylüyor:

        “Davos 2009 toplantısında; Anadolu Etap projesi fikir aşamasındayken Cumhurbaşkanı’mızla paylaştık. Bizi cesaretlendirdi. 2010 yılından beri kurulan 4 fabrikaya toplam 350 milyon dolar yatırım yapıldı. Yıllık 80 bin ton üretimle bölgenin en büyük meyve suyu üreticisi oldu. Ağaç sayısı 3.5 milyondan 6-7 milyona çıkacak. 6 ay evvel üretime başlayan Isparta fabrikası kapasite artırıyor. Coca-Cola sisteminde; 14 milyon limon, 21 milyon portakal ağacımız var. Elma, kayısı ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerde payımız büyüyor.”

        Davos 2009; yalnız Türkiye’de değil Ortadoğu coğrafyasında Erdoğan’ın “Davos benim için bitmiştir” sözüyle anılır.

        Erdoğan bu zirvede, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen “Gazze Ortadoğu İçin Model” oturumuna katılan dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz” dedikten sonra paneli terk etmişti.

        IFC, 5 MİLYON KADINA 100 MİLYON $ MİKRO KREDİ VERECEK

        Kent’in Coca-Cola CEO’su da olduğu dönemde çizdiği “10 yıllık stratejinin” sonuna gelindi. Yeni belirleyeceği 10 yıllık stratejiyi sorduğumda kısa bir yanıt alıyorum:

        “1964 yılından beri Türkiye’ye 1 milyar 350 milyon dolar yatırım yaptık, devam edeceğiz. Türkiye; Orta Asya ve Kafkasya’yı da içine alan yönetim merkezimiz...”

        Kent’in kadın dünyası için ortaya koyduğu iddia çok önemliydi. 2020 yılına kadar 5 milyon kadın girişimciyi güçlendirme hedefine ulaşacaklarını söyleyen Kent, projeye IFC’nin (Dünya Bankası’nın yatırım grubu Uluslararası Para Kurumu) desteğini de açıklıyor:

        “Dünyada ticari kuruluşlar arasında bu çapta bir destek programı yok; büyük farkla en öndeyiz. IFC ile kadınlara verilecek 100 milyon dolarlık mikro kredi anlaşmasını imzaladık.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar