Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çeyrek yüzyıl önce SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Kazakistan’ın ilk uluslararası etkinliği Astana Expo 2017 çevre ve teknoloji vizyonu ile geleceğe odaklanıyor. Aynı tarihlerde Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısına ev sahipliği yapan Kazakistan, geleceğin enerjisinin resmini veriyor. Fuarın 10 Haziran 2017’deki açılış törenine Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında olduğu 17 ülkenin devlet başkanı katılmıştı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da 30 Eylül’de yapılacak kapanış törenine katılması bekleniyor.

        Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 115 ülke ve 22 uluslararası örgütün katıldığı fuarda 10 Ağustos “Türk Milli Günü” olarak kutlandı.

        Astana Expo’daki kutlama etkinliklerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin heyetinde AK Parti Başkanvekillerinden Mehmet Muş , AK Parti milletvekilleri Belma Satır, Gürcan Gürbüz ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da yer aldı.

        Türk Milli Günü’ndeki etkinliğe katılan Kazakistan Ekonomi Bakanı Timur Süleymanov, Kazakistan’da 100 bin Türkiye vatandaşının yaşadığını ve bunlardan 1831’inin şirket kurduğunu söyledi. Nisan 2015’te Türkiye ile “Yeni Sinerji” anlaşması imzalayan Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1.5 milyar dolar seviyesinde. Kazakistan ile ilişkilerin Pekin’den Londra’ya uzanan “İpek Yolu” ile ivme kazanmasıbekleniyor. Doğu’nun zengin doğal kaynaklarının, gelişmiş Batı pazarlarına ulaştırılması için Çin’in başlattığı “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi, geleceğin enerjisinin nereye akacağını gösterecek.

        DİZİ KORSAN SANATÇI GERÇEK!

        Zeybekci’nin heyetinde Astana’nın en çok ilgisi çeken dizilerden tanıdıkları sanatçılar da yer aldı. Diriliş Ertuğrul oyuncuları ile Mehter Takımı’nın yaptığı geçit töreni, Çilek Kokusu’nda şarkıları çalınan Kıbrıs asıllı yeni pop starlarımızdan Buray’ın konseri, kum sanatçısı Veysel Çelik’in videosu, Anadolu Ateşi’nin dansları ve de Maraş dondurması, fındık incir ikramları Expo’da Türkiye rüzgârı estirdi…

        Fuar vesilesiyle öğreniyoruz ki ülkenin en çok izlediği dizilerden Çilek Kokusu resmi ihracat değilmiş, korsan izleniyormuş…

        OTELDE TAMINCE SÜRPRİZİ

        Astana’da sürpriz oteldeydi. Astana Expo’da, Kazakistan’ın ulusal standı, yer küreyi simgeleyen 80 metre çapındaki cam kaplı, ikonik yapısı Nur Âlem Küresi’ydi. 500 milyon dolara ihale edilen küreyi 30 ayda Sembol İnşaat yaptı.

        Kazakistan’da bugüne kadar 1 milyon metrekarenin üzerinde proje tamamlayan Sembol İnşaat’ın sahibi Fettah Tamince, programın resmi bölümünde olmasa da uzaktan izleyicisiydi. 175 hektarlık alan içinde kurulan Astana Expo’nun mimarlık ve şehircilik projesi, yarışma sonucu Adrian Smith§Gordon Gill mimarlık bürosu tarafından ödülle kazanılmıştı. Kongre Merkezi, fuar sonunda Kazakistan’ın “Finans Merkezi” işlevi kazanacak.

        Zeybekci, Kazakistan İş Forumu çerçevesinde yaptığı toplantıda Türk Cumhuriyetleri’nde sürüyle okul açan, işletme kuran FETÖ örgütlenmelerine karşı uyarılarda da bulundu. Rönesans İnşaat’ın yaptığı AVM’deki Türk markalarını ziyaret etti. KazakistanTürkiye arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 1.5 milyar dolar. Bin 800 Türk sermayeli şirket Kazakistan’da faaliyet gösteriyor. Orta Asya ülkeleri bağımsızlık kazandıktan sonra çektiği 260 milyar dolar yabancı sermaye yatırımının yüzde 80’i Kazakistan’a geldi.

        ********************

        PİRİ REİS'İN ENERJİ IZGARASINDAN LİNYİT YATAKLARINA 'TÜRKİYE'

        Elektriğinin üçte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından üreten Türkiye’nin standında, dijital ekranda “Dünyayı korumaya” söz veren uygulamaya el izi bırakılıyor.

        Enerji sarfiyatında yüzde 70 tasarruf sağlayan Şişe Cam’ın inovatif cam ürününün deneyimlendiği, içinde Piri Reis haritasında gösterilen “dünyanın enerji ızgaraları”, M.Ö 13. yüzyılda inşa edilen ve halen Alacahöyük çiftçileri tarafından kullanılan Hitit Barajı, Mevlana’nın barış çağrısı ve başta linyit yatakları olmak üzere 70 kadar maden ürününü teşhir eden Türkiye pavyonu, Astana’dan “çevreci vizyonu” ile aldığı ödülle dönüyor.

        İlki 1851 yılında Londra’da düzenlenen ve o tarihten günümüze 63 kez gerçekleşen Expo’ya Türkiye, Osmanlı’dan bu yana 35 kez katıldı.

        Bahçecilik alanında düzenlenen 2016 Antalya Expo, Türkiye’nin ilk ev sahibi olduğu Expo’ydu…

        Türkiye’nin “Sürdürülebilir Enerji için Küresel Sinerji” ana teması ile katıldığı Astana Expo’da; bin 200 metrekarelik Türk standının, mimarı ve içerik tasarımını Dream Design Factory (DdF) gerçekleştirdi. Esra Ekmekci ve Arhan Kayar’ın şirketi DdF, geçen yıl da Ekonomi Bakanlığı adına Milano Expo standının da tasarımcısı ve yapımcısıydı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar