Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’deki yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) yönetim kurulu ile yaptığı toplantıda kendisine yöneltilen soruyu açıkladı: “Türkiye’de terör ne zaman bitecek?” Yanıtını da verdi: “Herkesin sahip olmak istediği TC vatandaşı kimliğini en üst seviyeye taşırsak, tereddüt içinde olanları maşa olarak kullananlarla mücadeleyi ne zaman başarırsak o zaman...”

        16 Nisan referandumunun sonuçlarını da değerlendiren Zeybekci, “Anayasa değişikliğiyle 5 yıl boyunca kesintisiz dönem garanti altına alındı. Hoşgörü, uzlaşma, mevzubahis vatansa gerisi teferruattır anlayışının temelleri atıldı” dedi. Türkiye’nin önünü açtığı yatırım fırsatlarına da vurgu yapan Zeybekci, 2017’nin yatırım yılı olacağının altını çiziyor: “Kimse Cumhurbaşkanı Erdoğan olağanüstü hal taraftarıdır diyemez. İlk fırsatta olağanüstü halin gereklerini ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Evrensel hukuk normlarının egemen olduğu bir ülkeyiz.”

        2 Ağustos’ta İstanbul’da yapılan toplantıya katılım yüksekti. Bu ilgi büyük olasılıkla, “süper teşvikler” olarak isimlendirilen ve 2016 yılında açıklanan “Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi”nin işleyişine ilişkin süreci ve hükümetin politikalarını anlama çabasından kaynaklanıyordu. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, bugüne kadar süper teşviklerden yararlanan yatırımların tutarı 27.6 milyar lirayı buldu. Yıl sonuna kadar 100 milyar liraya çıkacağı açıklandı. “Genel Teşvik Uygulamaları”, “Bölgesel ve Öncelikli Yatırımlar”, “Büyük Ölçekli Yatırımlar”, “Stratejik Yatırımlar” ve “Sadece 6. Bölgede Gerçekleştirilecek Yatırımlar” başlıklarında belirlenen teşvik kalemleri; KDV İstisnası, Gümrük Vergi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Faiz Desteği, KDV İadesi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği’nden oluşuyor. Yatırımın türüne göre teşvik kapsamı belirleniyor. Bu kadar büyük desteklere karşılık, yatırım hızında beklenen artış sağlanabiliyor mu?

        YASED Yönetim Kurulu ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem’in önerisi dikkat çekiyor: “Teşviklerin duyurulması ve uygulamada koordinasyonun sağlanması çok önemli. Pek çok alanda ayrı ayrı sunulmuş olan teşvik ve desteklerin tek bir düzenleme altında toplanması veya bir noktadan bilgilendirme ve uygulama desteği veren bir yapı oluşturulması, özellikle ülkemize yeni yatırım yapacak yatırımcılar için önemli kolaylık olacak. Bütüncül bir yatırım politikasının oluşturulmasına yönelik olarak ‘Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejik Planı’ hazırlanmalı.”

        Zeybekci’nin, “Yatırımcının ve ülkenin menfaatine ne istiyorsanız, ne dilerseniz konuşabiliriz. Her yatırımcı için özel Bakanlar Kurulu kararı çıkarıyoruz” sözleri, teşvik sisteminin ucu açık bir süreç olduğu izlenimini de veriyor.

        Basına kapalı oturumda Zeybekci’ye yöneltilen sorulardan da “tadilat” ihtiyacı olduğu izlenimi alıyorum. Türk Pirelli’nin de yönetiminde olan Petrol Ofisi CEO’su Gülsüm Azeri’nin uyarısı dikkat çekici: “Yeni yatırım çekmek kadar mevcut yatırımların korunması da çok önemli. Uluslararası yatırımcılar fabrika optiminizasyonunu dikkate alır. İthalata sonradan getirilen yükler bu optimizasyon dengesini bozuyor.”

        Bakanlar Kurulu değiştiği için yeniden imzaya açılması muhtemel tebliğe göre; Türkiye’ye ithal edilen otomobil, otobüs, kamyon, hafif ticari araç, zirai araçlar ve ağır iş makinelerinde kullanılan ithal lastiklere kg başına artı 50 sent Gümrük Vergisi geliyor. Bu durumda 10 kg ağırlığındaki bir lastikte 25 TL maliyet artışı gerçekleşecek. 7 Eylül 2016’da da bazı ülkeler istisna tutularak, dış lastik ithalatına ilave yüzde 21.8 oranında gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı.

        Zeybekci’ye bir başka uyarı da otomotiv sektöründen geldi. 2. el otomobil ithalatının önünün açılmasıyla sanayinin zora gireceği kaydedildi. Ekonomi Bakanlığı’nın başlattığı “Türkiye-Potansiyelini Keşfet” tanıtım kampanyasının yüzü Hollywood yıldızı Nicole Kidman, dün İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera’daydı. 6 Mart’ta Almanya’da, 14 Mart’ta Pravda ile Rus okuyuculara seslenen Kidman’ın gücünü sınayacağız!

        İTALYANLARA SESLENDİ

        “Türkiye-Potansiyelini Keşfet” tanıtım kampanyasının yüzü Hollywood yıldızı Nicole Kidman, dün İtalyan Corriere della Sera gazetesindeydi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar