Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nde (NASA) çalışan ilk Türk bilim kadını Prof. Dr. Dilhan Eryurt, 13 Eylül 2012 günü yaşama gözlerini yumduğunda, ardında İzmirli hemşerisi Arizona Üniversitesi Astronomi ve Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Feryal Özel’i bıraktığını biliyor olmalıydı...

        Cumhuriyet’in 3’üncü yılında doğan Eryurt, bu ülkenin devlet okullarından mezun oluyor. Ankara Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi’nde Astronomi ve Yüksek Matematik Bölümü’nü bitiriyor. Doçentliğini Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. A.E. Kreirken’in yanında tamamlayan Eryurt, 1959 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bursuyla Kanada’ya gidiyor.

        NASA’nın New York’taki Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü’nde çalışmaya başlıyor.

        1969’da Ay’a iniş projesine katkıları nedeniyle NASA’nın “Apollo Başarı Ödülü”nü aldıktan 8 yıl sonra TÜBİTAK’ın “Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülü”ne layık görülüyor.

        ÖZDEMİR SABANCI GÖREMEDİ

        NASA’daki tek Türk bilim kadını Prof. Dr. Feryal Özel, kariyer yolculuğunu “İlk kez burada söylüyorum” diyerek anlatmaya başladı:

        “Ailem her zaman büyük destekçimdi. İlkokuldayken bile bana bilim kitapları alırlardı. Ardından lisede Üsküdar Amerikan Koleji’nde öğretmenlerim bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Sonra Columbia Üniversitesi’nden davet aldım, Sağlık ve Eğitim Vakfı 2 yıllık burs buldu. Bu desteği bana sağlayan kişinin rahmetli Özdemir Sabancı olduğunu öğrendim. Kendisiyle tanışma fırsatı bulamadım ama bugün Güler Sabancı ile tanıştığım için çok mutluyum.”

        Güler Hanım’ın küçük amcası Özdemir Sabancı ile tanışmak için zamanı da olamamıştı zaten...

        Bursu kazandığında Sabancı Topluluğu’nun beyin takımı lideri olan Özdemir Sabancı, 9 Ocak 1996 günü uğradığı bir suikast sonucu aramızdan ayrılmıştı.

        NASA’DA PROJENİN BAŞINDA

        2003 yılında dünyanın en önemli bilim insanlarından Albert Einstein, John Nash gibi isimlerle birlikte “Büyük Fikirler” listesine adını yazdıran Prof. Dr. Özel, NASA’nın, karadeliklerin sırrını çözmek için 2020’de hayata geçirilecek 8.7 milyar dolarlık “Uzay Teleskobu” projesinin başında bulunuyor.

        Özel, karadeliklerin sırrını çözmek üzere 9 ayrı uzay teleskobunu birbirine kenetleyeceklerini söylüyor.

        3’te 1’i kadınlardan oluşan 25 kişilik ekibin, yeni nesil uzay teleskobu “James Webb”in çalışmasını Nisan 2017’de sağlayacağını belirtiyor.

        Dünyanın 1.5 milyon kilometre uzağına yerleştirilecek teleskoptan gelen bilgilerle, evrenin sonu nerede, evren genişliyor mu, başka bir yerde yaşam var mı sorularına yanıt arayacaklar...

        KANSER KİTİ SİLİKON VADİSİ’NE ULAŞTI

        Özel’i, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği “Hayata Yön Verenler” başlıklı panelde dinledik.

        Panelistlerden bir diğeri de, yine İzmir doğumlu bir bilim kadını, Stanford Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gözde Durmuş’tu...

        Orta Doğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde okurken, 2015 yılında MIT Technology Review Dergisi’nin seçtiği “35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi”ne tıp ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçilmişti.

        Durmuş, kanserin erken teşhisi için ucuz, hızlı, cep telefonuyla uyumlu bir test kiti geliştirdi. Kanserin, erken evrede teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Durmuş, bin dolarlık kitin maliyetini 1 dolara kadar düşürdüklerini vurguluyor.

        Silikon Vadisi’ndeki yatırımcılarla, kandaki kanser hücresini bulan kiti üretmek için start-up girişimini başlatmış. Amerikan sağlık otoritesinden onay bekleniyor.

        “KIZ KÖPRÜSÜ” DEDİLER!

        Kız çocuklarının mühendislik alanına ilgisini çekmeye çalışan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Anıtkabir’de ve Beypazarı’ndaki “Kız Köprüsü”nde imzası olan Türkiye’nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman’dan örnek veriyor.

        Gürayman, 1929 yılında İstanbul Şampiyonu olan Fenerbahçe Voleybol Erkek Takımı’nın da kadrosundaydı!

        Panelden seçtiğim sözler şunlar:

        Erol Bilecik: Toplumsal zihniyet dönüşümü gerekli.

        Güler Sabancı: Kavga etmeden ama çok iyi hazırlanarak, çok akıl alarak mücadele etmeyi, gerektiğinde sabretmeyi ama vazgeçmemeyi, yere sıkı basmayı, gelen geçen rüzgârlardan etkilenmemeyi ve en zor zamanlarda dahi gülümsemeyi öğrendim.

        Feryal Özel: Kızımı “Ne kadar akıllısın” diye değil, “Çok güzel çalışmışsın” diyerek seviyorum.

        Gözde Durmuş: Hayallerimi yüksek tuttum ve peşinden gittim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar