Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyaca ünlü sporcuların başarılı olmalarının birçok sebepleri vardır. Bunların arasında bıkmadan istikrarlı bir şekilde çalışma, kondisyonu üst düzeyde tutma ve artırma, düzenli uyku ve düzenli beslenme, doğuştan yatkınlık önemli faktörlerdir. Bugün dünya sıralamasında 1 numara olan Djokovic ise tüm bu saydığımız faktörlerin yanı sıra beslenmesinde glüteni çıkardığı günden itibaren kariyerinin yükselişe geçtiğini ısrarla söylüyor. (Glüten buğday, yulaf, arpa ve çavdarda bulunan bir protein bileşimidir.)

        Bunda gerçek payı var mıdır ya da varsa etkisi ne kadar olur, bugün bu konu henüz açıklığa kavuşmuş değil. Ancak ünlü kondisyon antrenörü Charles Poliquin, kasların güçlenmesi ve baklava kaslara sahip olabilmek için ilk işin buğday ve ürünlerini bırakmak olduğunu söylüyor. Uzmanlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

        Wheat Belly kitabının yazarı kardiyolog William Davis ‘e göre glüten açlık hissini artırıyor, Kan şeker değerlerini oynatıyor ve hastalıklara sebep olan enflamasyona sebep oluyor. Ülkemizde de son yıllarda Profesör Canan Karatay’ın bu konuda buna paralel açıklamaları var. Bu konuda karşıt görüşlü uzmanlara göre ise glütenin zararı henüz kanıtlanmış değil ve glütensiz gıda arayışı boşa zaman israfından başka bir şey değil. Peki , glüteni bırakmak karın kaslarını çıkarır mı ve enerjiyi artırır mı diye sorabilirsiniz.. Bu sorunun cevabı elbette ki evettir. Çünkü glütensiz bir beslenme düşük karbonhidratlı bir diyet demektir. Buda kanıtlanmış bir kilo verme yöntemidir. Özellikle Novak Djokovic gibi yüksek miktarda enerji harcayıp glütensiz bir diyet uygulanırsa kaslar belirginleşir.

        DURDURULAMAYAN YÜKSELİŞ

        Geçtiğimiz günlerde oynanan Miami Masters Turnuvası’nda finalde rakibi Nisihikori’yi 2 sette yenen Djokovic ATP Masters 1000 serisi turnuvalarda 28. kez zafer elde ederek bu konuda 27 kez şampiyon olan rakibi Nadal’ı da geçerek bu alanda rekor kırdı.

        Djokovic bu galibiyetle kariyerinde 714. zaferini almış oldu. Bu alanda Jimmy Connors 1267 galibiyetle 1. sırada yer alıyor. Federer 1067 galibiyetle 2. Nadal 779 galibiyetle 8. sırada yer alıyor.

        EN ÇOK KAZANAN TENİSÇİ..

        ATP verilerine göre DjokoviC’in banka hesabı Federer’i geçmiş durumda. Sırp tenisçi Miami Masters turnuvasını kazanmasının ardından en fazla para ödülü kazanan tenisçi oldu.

        Yine ATP verilerine göre bugüne kadar 99 milyon198 bin 548 dolar kazandı. 17 Grand Slam şampiyonu Federer ise 97 milyon 855 bin 881 dolar kazançla ikinci sırada yer alıyor. En çok kazanan üçüncü sıradaki tenisçi ise Rafael Nadal. Onun kazancı ise 76 milyon 408 bin 882 dolar.

        Kadınlarda ise bu rekor Serena Williams‘a ait. Wıllıams’ın kazanmış olduğu para ödülü miktarı75 milyon 929 bin 696 dolar.

        GERİ ADIM ATTI..

        Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde kadın tenisçilerin erkek tenisçiler sayesinde var olduğunu söyleyen Indıan Wells Turnuva Direktörü Raymond Moore gösterilen tepkiler üzerine istifa etmişti. Bu konuda Novak Djokovic de kısa bir fikir beyan etmişti. Her ne kadar sözlerinin başında kadın tenisçilere övgü dolu sözler sarf etmiş olsa da sözlerini erkek tenisçilerin yine eskiden olduğu gibi kadın tenisçilerden daha fazla para ödülü alması gerektiğini düşündüğünü söyleyerek bitirmişti.

        Tabii ki aldığı tepkilerden sonra özür dilemek zorunda kaldı. Herkes her konuda söz söylemek zorunda değil. Ne demişler az konuş, az hata yap...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar