Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        10 yaşındaki yeğenim bile etraftaki değişimi anlayarak “Burası zengin mahallesi galiba” diyor ünlü modacı Yves Saint Laurent’in hem evinin hem de müzesinin bulunduğu Majorelle Caddesi’ne vardığımızda.

        Yves Saint Laurent ile özdeşleşen bahçe Jardin Majorelle’in içindeki kobalt mavisi ev aslında modacı tarafından değil, Fransız ressam Jacques Majorelle tarafından yaratılmış bir cennet. Hem de 1930’lu yılların başında.

        Majorelle burada yaşarken geçirdiği rahatsızlık neticesinde maddi zorluklar yaşamaya başlar. Gelir getirmesi için bahçeyi halkın ziyaretine açar.

        Ancak gelir gideri karşılamayınca karar verir satmaya.

        Bir Marakeş tutkunu olan modacı ile hayat arkadaşı Pierre Berge de o yıllarda bu bahçeye komşu bir evde yaşamaktadır.

        Satıldıktan sonra, hayranı oldukları bu bahçeye bir otel yapılacağını duyunca, yürütmeyi durdurmak için çalmadık kapı bırakmazlar. Bunun tek çaresinin bahçeyi satın almak olduğunu görünce karar verirler almaya.

        Artık onlarındır bu olağanüstü bahçe ve içindeki o ev.

        Evi elden geçirmekle başlarlar işe. Sonrasında ise bahçeyi… Yüzlerce bitki türü ile onlarca kuş cinsi eklerler bahçeye.

        Sahip oldukları zengin Berberi kültürü koleksiyonunu ise ressam Majorelle’in atölyesi olan küçük binaya taşırlar.

        Restorasyon bittikten sonra tekrar halka açarlar bahçeyi.

        Ne Laurent ne de Berge artık hayatta! Ancak ziyaretçileri hâlâ bahçelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmaya devam ediyor.

        ***********

        DENEUVE VE PEREZ

        1936 yılında Cezayir’de doğan Yves Saint Laurent daha küçücük bir çocukken ablaları ve annesi için kıyafetler çizmeye başlar. Annesi ne yapıp edip bu çizimleri Vogue Dergisi editörlerine ulaştırır. Onlar da dönemin moda devi Christian Dior’a.

        Dior’un ölümünden sonraysa bu imparatorluğun başına geçer Laurent.

        Modaevi bünyesinde başarısını çekemeyen bir grup, Laurent’in askere alınması ve böylece sektörden elinin ayağının çekilmesi için uğraşırlar.

        Başarırlar da..

        Laurent asker dönüşü Dior’a tazminat davası açar ve kazanır. Bu davadan kazandığı parayla da ilk butiğini açar.

        Modacının yükselişi ünlü Fransız aktris Catherine Deneuve’ün onun tasarımlarını giymesiyle başlar. Mick Jagger’ın eşi Bianca Pérez-Mora Macias’ın düğünlerinde çıplak vücudu üzerine YSL imzalı bir smokin ceket giymesiyleyse zirveye ulaşır.

        Bu yüzden olsa gerek, 2008’de aramızdan ayrılan modacının müzesinde en çok yer Catherine Deneuve ve Bianca Perez-Mora Macias’a verilmiş.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar