Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇENLERDE İzmir uçağında yanıma basın dünyasının ünlü avukatlarından Ömer Teker denk geldi. Bilenler bilir, insanı kendine müptela eden bir sohbeti vardır Ömer’in. Yine o sohbetlerden birini ederken, laf dönüp dolaşıp havayollarına ve uçak ikramlarına geldi.

        Meğerse Ömer’in babası eski bir havayolu çalışanıymış.

        Hem de bir zamanlar dünyanın en büyüğü olan Pan American’ın yani kısa adıyla Panam Havayolları’nın.

        1971’den 1991’e kadar Panam’da, 2011 yılına kadar da Panam’ı satın alan Delta Havayolları’nda, hemen her kademede çalışmış rahmetli.

        “Her uçağa bindiğimde çok iyi hatırladığım beyti ve Panam hikayesi gelir aklıma” diye başlıyor anlatmaya Ömer...

        Günümüz havacılığındaki lüksün öncüsüdür Panam. İnsanlar Panam çantasını alabilmek için yarışırdı. Dünyanın en büyük havayolu şirketiydi. Jumbo jet denen iki katlı Boeing 747 tipi uçaklarla gerçekleşirdi şirketin İstanbul uçuşları.

        Bu uçaklarda first class ikinci kattaydı. İstanbul dönüşlerinde üst çıta bir yemek yüklemek gerekiyordu. Kültürümüzü de yansıtan. O zamanlar nefis kebaplarını henüz Çekmece’deki küçük ve mütevazı dükkânında yapan Beyti Güler ile görüşürler Panam yöneticileri.

        ABD’DEN TAHTA ŞİŞ DESTEĞİ

        Uzun süren görüşmeler sonucunda İstanbul çıkışlı uçuşların first class ikramını Beyti Bey’in vermesine karar verilir. Yemeğin de tereyağlı pirinç pilavı ile sunulan kuzu şiş olmasına..

        Kısa bir sürede yabancılar da dahil olmak üzere tüm yolcular, gümüş takımlar ve kristal bardaklarla yapılan bu kuzu şiş ikramına bayılırlar. Ancak bir süre sonra dükkânda kullanılan bakır şişlerin uçağa yüklenmesiyle ilgili güvenlik sorunları ortaya çıkar.

        Mönüyü değiştirmeyi göze alamayan havayolu yetkilileri çareyi, o zamanlar Türkiye’de bulunmayan tahta şişleri ABD’den Beyti’ye taşımakta bulurlar.

        Günümüzün hâlâ en prestijli et lokantalarından biri olan Beyti’nin başarı hikâyesinde bu şişlerin yeri en az lezzeti kadar büyük olmuş hep.

        Bazı tesadüfler ne de güzel değil mi?

        ************

        Kısa kısalar

        - Boğaz’ın Anadolu yakasındaki yegâne fine-dining restoranlarından Lacivert bir ara gözden düşmüştü. Ancak son yıllarda yaptığı yatırımlarla eski günlerine döndü. Geçen akşam yeni mönülerini denemeye gittim. Executive Şef Hüseyin Ceylan ve ekibi harikalar yaratmışlar. Hem makarna hem de deniz mahsulü sevenlere karidesli caramelle’i, çikolata düşkünlerine ise bitter çikolatalı tartı şiddetle tavsiye ederim.

        - Gurme çaylar her zamankinden fazla yer almaya başladı hayatımızda. Geçen sene Ankara’dan doğan KEIFI’den sonra Vakko da pazara Tea Atelier markasıyla giriş yapmıştı. Son olarak Cakes & Bakes ve Asia Chai Art işbirliği lüks çay pazarındaki yerini aldı. Rooibos Samba Tropical, Jasmine Dragon Pearl, Lord of Grey ve Kashmir gibi çok değerli harmanlarıyla oldukça iddialılar.

        - Yaz gelince pek aklımıza gelmiyor Shangri-La Bosphorus’a yemeğe gitmek. Saffet Emre Tonguç’un Boğaz’da yaptığı tura katılmak için Beşiktaş İskelesi’nde teknenin gelmesini beklerken sıcaktan bunalıp attım kendimi otele. İyi ki atmışım. Yoksa otelin yaza özel yaptığı, son derece ekonomik yiyebildiğin kadar et ve suşi mönüsünden haberdar olmayacaktım. Meraklısına duyurulur.

        - Sesi imzası olarak tanınan, Türkiye’nin ilk DJ’lerinden DJ Funky ‘C’ müzik dünyasındaki tecrübesini kendi şarkılarıyla taçlandırmaya devam ediyor. Prodüktör ve DJ Ogün Dalka ile beraber imza attıkları ikinci tekli, Balkan ezgileri taşıyan son derece matrak ve neşeli bir yaz şarkısı: ‘Kalk Gidelim’. Dinleyin derim.

        - Zorlu Center, Kanyon ve Emaar Square gibi fiyakalı AVM’lerin vale hizmetlerini yürüten şirket AA Kart adında bir kart çıkardı. AA’nın açılımı Ağır Abi. AA Kart’ı olanlar pek çok noktada otopark ücreti ödemiyor. Öğrendiğime göre bu uygulamadan kart sahiplerinden çok valeler memnunmuş zira otopark ücreti ödemeyen müşteriler park ücretinden bile fazla bahşiş bırakıyorlarmış.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar