Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        30 yıldan fazla olmuştur anne tarafım Datça’yı mesken tutalı. O dönemlerde biçerdövere bile otostop çekmişliğimiz vardır gideceğimiz yere ulaşmak için. Sokaklarda kimsecikler yoktu, para transferi için PTT’de saatlerce sıra beklerdik.

        Marmaris-Datça arasında iki araç karşı karşıya gelse biri durup yol vermek zorunda kalırdı. Radyo, televizyon yayını kısıtlıydı. Yunan kanalı ERT 3, bizim TRT’den daha net çekerdi. Tatil köyü diskolarına girebilmek için araya tanıdıklar sokardık. Tüm bunlara rağmen Datça’yı bilenler, sevenler yarımadayı hiç terk etmedi ve her yıl gelmeye devam etti.

        Benim son gidişimin üzerinden yıllar geçti. Ne çok gelişmiş, değişmiş... Ama doğal güzelliklerinden ödün vermemiş. Yerli halk ve müdavimleri yol yapılsın ve daha çok turist gelsin istemiyor: “Sermet sakın Datça’yı güzel yazma. Bodrum, Çeşme gibi mahşer yerine dönmesin. Bakirliği, güzelliği bozulmasın. Buradaki restoranlar 60 TL’ye lahmacun, 200 liraya kuzu kol satmasın” diye tembihliyorlar.

        Haksız da sayılmazlar... Zira buradaki en lüks mekânlarda 15 liraya odun ateşinde pişen çıtır çıtır lahmacun yiyebilir, 11 liraya içki içebilirsiniz. Mavi bayraklı plajlar da cabası...

        KANADA’DAN BİLE GELİYORLAR

        Bu hafta nostalji yaptım ve kendimi Datça’ya attım. Buranın en eski otellerinden, hemen bizim evin yanı başındaki Uslu Otel, renovasyon yapmış ve adını Uslu Otel Royal Yachting olarak değiştirmiş. American Express’in ülkemizde önerdiği 17 otelden biri üstelik.

        Otelin plajına gidiyorum. Ankara’dan, İstanbul’dan bir sürü tanıdık simayla karşılaşıyorum. Datça artık turizmin yükselen yıldızı olmuş. Yarımada o kadar büyük ki her kesime hitap eden bir şeyler var. Restoranlar, barlar, plajlar... Ve Prens Charles’tan, Tom Hanks’e dünya starlarının geldiği doğa harikası koyları...

        Koylarından bahsetmemek olmaz. Mavi tur için dünyanın en güzel noktalarından bir. Kanada’dan, Avustralya’dan gelenler bile var. Bencik Koyu, Palamutbükü, Hayıtbükü, Knidos, Mesudiye ve Kargı tekneyle gidebileceğiniz koylardan sadece birkaçı.

        YAPMADAN DÖNMEYİN

        - Cafe Inn’in pizzaları dillere destan. Kime sorarsanız “Mutlaka bir de pizzayı burada yiyin” diyorlar. Kumluk Plajı’ndaki mekâna uğramaya değer.

        - Datça denilince akla üç ‘B’ geliyor: Bal, badem, balık. Bölgede o kadar fazla badem yetişiyor ki tüm yemeklerde kullanılıyor. Bademli köfte, badem kahvesi tatmanız gerekenler arasında.

        - Bal için istikamet Bayır Köyü. Sadece Datça’daki değil İstanbul’daki en lüks restoranlar bile balını buradan temin ediyor. Çam balı en popüleri. Denk gelirseniz mutlaka üçüncü hasat kekik balı alın.

        - Balığın en iyi adresi Maradona. Sahibinin efsane futbolcuya olan benzerliğinden almış mekân adını Maradona. Yemekleri de 10 numara!

        - Datça’da kahvelerde kadın-erkekler birlikte oturup tavla oynuyor. Bir de narpuz çayı istiyor. Tadı kekiğe benziyor. Karabaş ve papatya çayı içenler de çoğunlukta. Tüm bu bitkilerin likörlerini de tadabilirsiniz.

        - Kardeşler Pide’de kıymalı-kaşarlı pidenin tadına bakmadan dönmeyin.

        - Menemen için en iyi adres Celal’in Yeri. İçine soğan da koyuyor, enfes oluyor...

        - Cennet Köy Beach Restaurant’ta Muğla usulü yoğurtlama yapıyorlar. Sarımsaklı yoğurtla servis edilen bu kızartmayı başka yerde tadamazsınız.

        - Uslu Otel Royal Yachting’in içindeki Peninsula Patisserie’nin ananaslı bademli pastası bir akşamüstü ritüeli.

        - Ballı bademli dondurma ise artık Datça’nın simgelerinden biri. Keçi sütünden yapıyorlar...

        - Kargı’da özel bir plaja sahip şahsına münhasır bir butik otel: Bizim Ev Datça. Kalmasanız da güneşi terasında batırmak için mutlaka uğrayın.

        Deniz Seki’den Akyaka’da klip

        DALAMAN uçağında Deniz Seki ile karşılaştım. Yıllar sonra ilk klibini çekmek için Akyaka’ya gidiyordu ekibiyle... Klibi Nihat Odabaşı çekiyormuş. “Tam 3 gün sürecek ve muazzam bir klip olacak” diyor Deniz yeni klibi için. Göreceğiz. Bu arada 5 Ağustos Cumartesi akşamı Deniz’in Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda konseri olacak.

        Kaçırmayın!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar