Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖNCE şu Sirha’nın ne olduğunu anlatmakla başlayayım isterseniz.

        Sirha, 1983 yılında Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenmeye başlayan fuarın adı. Dünyanın en büyük yeme-içme ve konaklama fuarları arasında. Fuar, iki yılda bir düzenleniyor, 132 bin metrekarelik bir alanda 60’tan fazla ülkeden 3 bin küsur markayı, 25 bin şefi ve 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor.

        Gastronomik lezzet yolculuğunun en iyi hikâyelerinin yazıldığı Sirha Lyon 2017’de sergilenen yiyecek miktarı 14 tonu aşmış. Etkinlik esnasında 28 yabancı pavyon ile 14 bölgesel çadır kurulmuş.

        HORECA, yani ‘hotel’, ‘restaurant’ ve ‘cafe’ sektörlerindeki ilham veren yeniliklerin yanı sıra, yerel lezzetlerin ve şeflerin yaratıcı tatlarının sergilendiği fuar yalnızca Fransa’nın Lyon kentinde değil, İsviçre’nin Cenevre, Brezilya’nın Sao Paulo, Meksika’nın Mexico City, Macaristan’ın Budapeşte kentlerinde ve ülkemizde İstanbul’da düzenleniyor.

        GASTRONOMİ YARIŞLARI

        Fuarın en prestijli olanı Lyon’da düzenleneni.

        Sirha Lyon’un gördüğü ilginin bir diğer nedeni, kendi alanlarında dünyanın en prestijlileri olan yarışmaların burada düzenleniyor olması. Fuar esnasında düzenlenen yarışma sayısı tam tamına 21!

        Bunlar içinde ‘Bocuse d’Or’, ‘Dünya Pastacılık Kupası’ (Coupe du Monde de la Patisserie) ve ‘Uluslararası Catering Kupası’ (International Catering Cup) gibi önemli yarışmalar mevcut.

        Ayrıca, büyüyen ilgi ve genişleyen alanlar nedeniyle yarışma sayısının giderek arttığının altını çizmek gerekir. Bu sene Sirha Lyon 2017’ye üç yeni yarışma daha eklenmiş. Bir bu kadar önemli detay, ödül almak için yarışanlar kadar jüri üyelerinin de dünyanın en iyileri arasından seçiliyor olması.

        KASIMDA İSTANBUL’DA

        Gelelim Sirha İstanbul’a. Fuar bu sene beşinci kez düzenleniyor ülkemizde. Dünya gastronomisinin tüm yeniliklerinin sergilendiği fuar, 16-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde!

        Fuar, gıda ve içecek ürünlerinden mutfak ekipmanlarına, pasta-fırıncılık ürün ve ekipmanlarından mobilya ve sofra üstü takımlarına, tekstil ve hijyenden teknolojiye kadar uzanan geniş bir yelpazedeki katılımcıları ve otel-restoran sahiplerinden yöneticilerine, pasta şeflerinden yiyecek içecek müdürlerine, barmenlerden baristalara kadar sektör profesyonellerini ağırlayacak.

        Gitmişken mutlaka…

        BİR grup gazeteci olarak İstanbul fuarı öncesi Sirha Dünya Başkanı Marie-Odile Fondeur ile Türkiye temsilcisi Abel Villemin’in konuğuyduk Lyon’da.

        Buyurun bu gastronomi üssü şehrin lezzet duraklarına.

        - Dünyanın en ünlü şeflerinden Paul Bocuse’ün yaşadığı evin altında bulunan ve 3 ay önceden rezervasyon yapılan 50 kişilik restoranına gidin. 91 yaşındaki şefe denk gelebilmek için şans dileyin.

        - Lyon’a özgü ‘bouchon’ adı verilen gurme sakatat restoranlarından Daniel & Denise’in üç şubesinden birine gidin. ‘Fransa’nın en iyisi’ ödüllü şef Joseph Viola’nın mutfağında hamura sarılı ciğer pateyi deneyin.

        - Şef Laurent Rigal’in yedi masalı mini restoranı L’Alexandrin’e gidin ve şefin bizzat servis ettiği klasik Fransız lezzetlerinden bezelyeli sosisi sipariş edin.

        - Vieux Lyon (Eski Lyon) tarafında bulunan ve 1929’dan beri hizmet veren dondurmacı Glacier’e gidin ve meyveli dondurmalarının tadına bakın.

        - İçinde hem mutfak alışverişi yapabileceğiniz hem de birbirinden gurme lezzetleri tadabileceğiniz Les Halles de Paul Bocuse’e uğrayıp deniz mahsulleri restoranı Chez Antonin’de istiridye yiyin.

        - Dünyanın en iyi peynir şeflerinden biri olan Etienne Boissy’nin Mons adlı peynir barına gidip üzümlü ekmeğe taze keçi peyniri ve trüflü çiçek balı sürüp yiyin.

        - Tamamen gurme konserveler üreten Conserverie La Belle Iliose’a gidin ve içinde envayi çeşit mini konservelerin bulunduğu renkli filelerinden satın alın.

        - Sebastien Bouillet’nin pastanesine uğrayın ve sanat eserini andıran mini pastalarının ve çikolataya bandırılmış karamelli makaronlarının tadına bakın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar