Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞKAN Trump’ın başstratejisti Steve Bannon, görevinden ayrıldığında ona Trump tarafından verilen gizli görevin kimse farkında değildi. Oysa Amerika, o gün resmen tüm dünyanın siyasi yerleşik yapılarını sarsıp yerine Trump’ın onaylayacağı popülist rejimler getirmek için yola çıkmıştı. Buna Trumpizm de diyebiliriz.

        Nitekim Trump bunun Amerika’da gereğini yapıp G7 toplantısında olduğu gibi düzenleri liderler düzeyinde resmen sarsarken Bannon da bu siyasi işbölümünde Avrupa tabanındaki mücadeleyi üstlenmişti.

        Bannon’un İspanya ve İtalya’daki faaliyetleri sonucu o ülkelerdeki yerleşik merkezi yapılar sarsıldı, popülist hareketler çok güçlendi. Avusturya’nın cami kapatan iktidarında da Bannon’un katkıları olduğu biliniyor.

        Washington’daki bu tür siyasi oluşumları inceleyen uzmanlar, Steve Bannon’un bu aralar Türkiye’deki seçimi de çok yakından takibe aldığını söylüyorlar. Hatta Bannon’un bir ara Türkiye’ye gidip siyasi havayı birinci elden görmeyi düşündüğünü, ancak oluşabilecek tepkiler nedeniyle bundan vazgeçtiğini de belirtiyorlar.

        YALAN HABERLER

        Steve Bannon’un daha önce başında olduğu yayın kuruluşu Breitbart News’ün Avrupa örgütlenmesinin, Bannon’un Avrupa’da verdiği kavgayı tüm gücüyle desteklediği belirtiliyor. Bu yayın kuruluşu yalan haberler yaparak siyasi gelişmeleri etkileme konusunda uzmanlaşmış bir medya şirketi.

        Bu şirket, isteyen “popülist” desin isteyen de “faşist” siyasi eğilimleri, bulundukları ülkede güçlendirecek ve uluslararası bağlantılar kurmalarını sağlayacak türde haberler üretip yayıyor. Üretilen haber, şirketin bir sitesinde çıktıktan sonra ana medyada var olan bağlantılar kullanılarak yayılıyor ve meşruluk kazanıyor.

        Bannon, Amerikan yönetiminin onayladığı siyasi görüşlerin Avrupa ülkelerinde güçlenmesi için mücadelesini verirken bu yalan haber yapım mekanizmasını çok güçlü kullanıyor. Bu yüzden İtalya’da göçmenlere karşı sert tavır ile Avusturya’daki cami düşmanlığının birbirlerine bağlı olduğunu ve bütün bunların temelinde Bannon ve arkadaşlarının manipülasyonlarının bulunduğunu unutmayalım.

        SEÇİME 5 GÜN KALA

        Başkan Trump’ın tam desteğini almış bulunan Bannon ve arkadaşlarının şu anda Türkiye’deki seçimi de analiz ettiklerini ve bunların yalan haber üretmekte uzman olduklarını unutmamalıyız. Türkiye’de provokasyonlara ve gerilim düzeyi hızla yükselmeye açık bir potansiyel de var.

        Bunlar bu ortamda nereden çıktığı belli olmayan yalan haberlerle, özellikle sosyal medyayı kullanarak siyasi tartışmaları yönlendirmeye kalkışabilirler. Bu konuya dikkatimi çeken Washington’daki uzman kaynağım, “İşte bu yüzden derinde sürmekte olan bu gelişmeleri bilmelisiniz ve dikkat etmelisiniz” diye uyardı beni.

        G7’DE OLANLAR

        Kanada’da yapılan G7 toplantısında Trump nedeniyle yaşananların ve zirvenin neredeyse dağılacak hale gelmesinin de katiyen bir rastlantı ve planlanmamış bir gelişme olmadığı söyleniyor Washington’da. Bunu söyleyenler Başkan Trump ile eski başstratejistinin “Trumpizm”i dünya ölçeğinde yaymak için aktif bir işbirliğine gittiklerini belirtiyor. Trump öncelikle müttefik ülkelerdeki resmi yönetimleri liderler düzeyinde sarsarken Bannon da tabanda hareketlenmeler yaratarak o ülkelerde Trump’ın görüşlerine yakın siyasi gelişmelere destek veriyor.

        Trump bunu global bir mücadele olarak görüyor ve Türkiye’nin de bunun dışında tutulmadığı özellikle bu dönemde kesin olarak ortaya çıkmış durumda.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar