Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyadaki en büyük konsolosluklarından bir tanesini Erbil’de oluşturan ABD (600 milyon dolar harcandı ve 200 bin metrekare), ülkeye yönelik politikası Irak’taki seçimde büyük bir hezimete uğradıktan sonra, ülkede Türkiye’nin artan gücüne gözünü dikti.

        Irak seçiminde ABD’nin desteklediği Haydar el-İbadi üçüncü sırayı aldı, İran’ın desteklediği Hadi el-Amiri ülkede İran destekli milislerin var olan gücüne rağmen ikinci oldu, seçimi de milliyetçi din adamı Mukteda es-Sadr kazandı.

        Yıllardır ülkede rejim değişikliği gerçekleştirmiş olan, ülkeye binlerce asker yığan, ülkeyi yakıp yıkan, iç politikasıyla oynayan ABD, sonunda tüm politikasının iflas ettiğini gördü.

        Seçim sonuçları Washington’a geldikten sonra ilgili birimlerde analize alındı.

        TÜRKİYE DİKKAT ÇEKİYOR

        Washington’da ilk yapılan değerlendirmelerin sonucu Türkiye açısından ilginç. Buradaki bölgeden sorumlu yetkililerin vardığı ilk sonuca göre Irak’ta ABD ve İran’a yönelik sempatinin zayıflamasına karşın halkın Türkiye’ye duyduğu yakınlıkta bir azalma yok, aksine artıyor bile.

        Hatta Şiilerin güçlü olduğu ülkenin güney bölümünde bile Türkiye’ye sempatinin yükselmekte olduğu tespiti yapıldı burada.

        Bu tespit, Türkiye’nin bölgedeki ilerideki çıkarları açısından son derece önemli.

        Washington, Irak’ta siyasi açıdan hezimete uğramasına rağmen yine de bölgede olabildiğince aktif olmak ihtiyacında olduğunu biliyor. Erbil’e konuşlandırılan konsolosluğun büyüklüğü de bu arzunun bir göstergesi.

        ABD yönetimi Irak’ın geleceğinde Türkiye’nin elinde tuttuğu büyük potansiyelden çok rahatsız ve bunun gerçekleşmesini önlemek adına elinden geleni yapmak için hamleler gerçekleştiriyor.

        SÜPER OTOYOL

        Örneğin Türkiye, savaş yıkımından çıkmış olan Irak’ın yeniden inşasında en büyük rolü alma potansiyeli olan üllke olarak görülüyor.

        Ya da Musul-Basra arası süper otoyolun inşaatını Türkiye üstlenmek istiyor.

        Türkiye sınırına kadar gelecek bu otoyol, ülkenin ekonomik altyapısının en büyük taşıyıcısı olacak. Washington’daki uzmanlar, Basra bölgesinin yakın gelecekte ekonomik açıdan canlanacağını ve bu otoyolun hem bu canlanmanın taşıyıcısı hem de Körfez ülkelerinin yararlanacağı bir bağlantı yolu olacağını biliyor.

        Basra’da Türkiye’nin diplomatik faaliyetlerini yeniden canlandırmasının yakından izlendiği Washington’da, Irak’ta Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyele engel çıkarmak için adımlar atılıyor.

        ABD OTOYOLA KARŞI

        Washington, Suriye’deki YPG güçlerine sürekli gönderdiği yardımın geçiş yolunu engelleyici olacağından bu süper otoyolun inşasına engel olmak için elinden geleni yapıyor.

        Türkiye’nin kredi açmayı bile teklif ettiği bu otoyolun Suriye Kürtlerine yardımın lojistiğini engelleyeceği gerekçesi, ABD’nin karşı çıkışının resmi nedeni. Ayrıca bu otoyolun Türkiye’nin Irak’ta ve bölgede ekomomik gücünü çok artıracağından da endişeli Washington. Habur Gümrük Kapısı’nın yerine Ovacık’ın devreye sokulmasını da önlemeye çalışıyor Washington. Habur’un tamamen devreden çıkarılmasının özerk Kürt yönetimine darbe vuracağını düşünen Washington, bunu da önlemeye uğraşıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar