Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN şubat ayında Washington’da son derece önemli, birbiriyle bağlantılı iki gelişme oldu. Ayın ortasında, şu anda dışişleri bakanlığı için senato onayı beklemekte olan CIA Direktörü Mike Pompeo çok gizli bir operasyon yaptırdı ve Amerika’ya girme yasakları bulunan Rusya’nın en önemli 3 istihbarat örgütünün yöneticisini Washington’a getirtti.

        Onlarla CIA’nın Langley’de bulunan merkezinde uzun saatler süren toplantılar yapıldı. Aslında bu operasyon ve toplantılar halktan gizli tutulacaktı, ama senatoda Demokrat Partili Chuck Schumer olayı duyup sorunca işi açığa çıkarmak zorunda kaldılar.

        Gelenler KGB’nin devamı oarak bilinen SVR’nin yöneticisi Sergey Narişkin, Rusya’nın iç istihbaratından sorumlu FSB’nin başı Aleksander Bartnikov ve Rusya’nın askeri istihbaratından sorumlu yetkiliydi. Bu konu o dönemde nedense hiçbir merkez medyada haber olmadı.

        Casuslar âleminin insanlarını yakından tanıyan kaynaklar, o günlerde bana Washington’da CIA’daki toplantının konusunun Suriye ve Ortadoğu olduğunu, özellikle Suriye’de iki ülkenin tehlikelere açık biçimde karşı karşıya kalmadan siyasi bir çözüme nasıl ulaşabileceğinin temelinin atıldığını söylediler.

        GEORGETOWN BULUŞMASI

        Merkez medyada haber olarak yer almayan bir başka gelişme de bundan 10 gün kadar sonra oldu. Rusya’nın tüm Ortadoğu politikasını oluşturan ve Vladimir Putin’in çok güvendiği isim olan Vitaly Naumkin,Washington’a geldi. Amaç Rusya’nın Suriye politikasını ve Amerika’yla nasıl işbirliği içinde çalışılabileceğini anlatmaktı.

        Washington’un tüm dış politika ve ulusal güvenlik elitleri, Georgetown Üniversitesi’nin School of Foreign Service’teki yemekli konferansında buluşup Naumkin’i dinlediler. Dinleyenler arasında bulunan yönetimden isimler, anlatılanları bundan 10 gün önce gerçekleşmiş olan casus zirvesiyle de harmanlayıp rapor halinde Donald Trump’a ilettiler.

        Bu raporu alan Başkan Trump, öğleye doğru Pompeo’yu da dinledikten sonra, yanına o zamanki ulusal güvenlik danışmanı Herbert Raymond McMaster’i de alarak Putin’le telefonda 45 dakika kadar konuştu.

        Dolayısıyla tüm bu gelişmeler ışığında, sahada beklenmeyen bazı kazaların olmaması durumunda bugün Suriye’de iki ülkenin bir sıcak savaşta karşı karşıya gelmeleri mümkün görünmüyor.

        TRUMP ÇOK DUYGUSAL

        Şunu da akılda tutmakta yarar var. Trump şu anda çok fırtınalı duygular içinde. Açıkçası bazı kadınlar nedeniyle hayli yıpranmış ve sinirleri bozulmuş durumda. Oval Ofis’e en yakın olan odada oturttuğu danışmanı eski manken Hope Hicks işten ayrılınca Trump duygusal olarak çok bağlandığı kadının ayrılmasına ciddi tepki gösterdi.

        Hicks, Beyaz Saray’dayken sinirlendiği anlarda Trump’ı sakinleştirir ve daha dengeli kararlar almasına yardımcı olurdu. O gittikten sonra Trump’ın çok daha sinirli olduğu ve Hicks’in ayrılmasından sorumlu gördüğü özel kalemi John Kelly’ye bile arada bir bağırmaya başladığı söyleniyor. Hatta Trump’ın Kelly’yi yakında işten bile atabileceği ifade ediliyor.

        Ayrıca Trump, ilişkide bulunduğu ve susması için avukatına para ödettiği iddia edilen Stormy Daniels’le ilgili de sorun yaşıyor. Avukatın evini FBI bastı ve bazı dokümanlara el koydu. Avukat hakkında da dava açıldı. Daniels’in de FBI ile işbirliğine girdiği söyleniyor. Trump’ın bu konuda başına bayağı dert açılacağa benziyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar