Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RUSYA’ya konulan yaptırımlar listesinde yer aldıkları, Amerika’ya giriş yasakları olduğu halde Rusya istihbaratının 3 başkanı Washington’a nasıl geldi?

        Onların seyahatini şimdi ABD Dışişleri Bakanlığı’na atanan CIA Başkanı Mike Pompeo örgütlemişti.

        Ve yasal bir sorun olmaması için giriş yasaklarına “Amerikan ulusal çıkarları nedeniyle” “istisna” (waiwer) konuldu.

        Bu tür istisnaları ya kongre ya da başkan koyabiliyor. İlk başlarda bu gezi kongreden gizli tutulduğu için “waiwer”ı Başkan Donald Trump koymuştu. Kongreye daha sonra zorunluluktan bir açıklama yapıldı.

        “Peki bu ulusal çıkarlar neydi acaba?” diye sorduğunuzda konuları bilenler şöyle cevap veriyor:

        - Bazı Rus güçlülerine yeni yaptırımlar açıklandığına, bunun için gereksiz gürültü yapıldığına hiç bakmayın. O yaptırımların uygulanması zaten sorunlu, uygulansa bile etkisi fazla olmayan, sadece göz boyama için alınmış kararlar. Yönetim bunları iç politika gereği olarak Özel Savcı Robert Mueller’in tatmin olması için aldı.

        - Yönetim başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da Rusya’yla işbirliğine girecek. Rus istihbaratının en önemli yöneticileriyle Pompeo bunları Washington’da detaylı konuştu.

        - Bunun dışında yine Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi Amerika ve Rusya’nın başka ülkelerde birbirlerine fiziksel zarar vermeden hareket etmesinin yöntemleri konuşuldu. Daha sonra Washington’a gelen Rusya’nın Ortadoğu politikasının mimarı Vitaly Naumkin ile işlerin siyasi boyutu da görüşüldü.

        CIA merkezindeki bu zirvede İngiltere’nin konuşulmamış olması da ilginç. İngiliz istihbaratı ile Amerikan istihbaratı arasındaki özel ilişkinin yeniden ele alınıp kuralların yeniden konulması zamanının geldiği de görülüyor.

        CIRCUS SHOW

        Bir casus takasıyla Rusya’dan çıkarılıp Londra’ya götürülen İngiliz ajanı Rus casus Sergey Skripal’in büyük ihtimalle Rus istihbaratı tarafından öldürülmesi asıl casus savaşı ilanı değildi.

        Asıl savaş ilanı, olaydan sonra İngiltere’nin açıklamasına Rusların verdiği cevapta gizliydi.

        İngiltere Başbakanı’nın sert açıklamasına Ruslar “Circus show” (Bir sirk şovu) diyerek cevap verdi.

        Casuslar savaşının Rusya tarafından resmen başlatıldığının asıl işareti işte kullanılan bu kavramdaydı.

        “Circus show” kavramını tabii ki herkesin bugüne kadar yaptığı gibi düz kelime manasıyla anlamak isteyebilirsiniz.

        Ama bu sadece casusların anlayacağı gizli mesajı algılamanızı engeller.

        İngiliz istihbarat servisinin, MI6’nın Londra’daki merkezi, Cambridge Circus adlı meydandadır. İşte bu yüzden MI6, casuslar arasında Circus adıyla bilinir.

        Yani Ruslar, “Circus show” açıklamasıyla dünyaya şunu diyorlar: “Bu cinayet bir İngiliz istihbaratı oyunundur ve bunu görüyoruz.”

        Cambridge’in bir başka sembolik yanı daha vardır.

        İngiltere’nin bugüne kadar tüm ünlü çifte ajanları, yani İngiliz istihbaratına çalışırken aynı zamanda Ruslara da çalışan ajanlarının çoğu Cambridge Üniversitesi kökenlidir.

        Önemli bölümü de daha Cambridge Üniversitesi’nde okurken gençliklerinde casus yapılmışlardır.

        Ruslar, İranlılar gibi global satranç masasına fena oturdular ama bu işin sonunda bayağı kan da dökülecek gibi görünüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar