Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON’da çok kısa süre önce Özgür Suriye Ordusu’nu temsil eden bir heyet, Amerikan yönetimiyle temasa geçti.

        Bazı Kongre üyeleriyle konuşan heyet, ayrıca Beyaz Saray’dan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin elemanlarıyla da masaya oturdu. Pentagon kendilerinin böyle bir teması olmadığını söylüyor.

        Burada Suriye’yi yakından takip eden ulusal güvenlik uzmanları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’e yönelik operasyonu ÖSO’yla birlikte yapmayı planladığı bir dönemde kurulan bu yeni temasın ilginç olduğunu söylüyorlar.

        EĞİT-DONAT PROGRAMI

        ÖSO heyetinin, Amerikan yönetimine CIA’nın durdurmuş olduğu eğit-donat programını yeniden başlatması gerektiği mesajını verdiği belirtildi.

        Buna gerekçe olarak da ÖSO heyetinin, “Eğer Amerika, bölgemizde artan İran etkisine karşı etkili durabilecek bir güç arayışı içindeyse bu ancak ÖSO olabilir” dediği anlatılıyor.

        ÖSO’nun bu talebinin iletilmesinin zamanlaması, tam da yönetimin Senato’ya Kuzey Suriye’de Kürtlerle birlikte bulunmalarının gerekçesini uzun vadede silahlandırılan Kürtleri İran’a karşı kullanmak olarak açıkladığı günlere denk gelmesiyle de dikkat çekti.

        Birkaç gün önce yazdım; ABD’nin Yakındoğu ilişkilerinden sorumlu bakan yardımcısı Büyükelçi David Satterfield, Senato Dışişleri Komisyonu’nda senatörlerin ısrarlı soruları üzerine ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturduğu gücü, uzun vadede İran’a karşı kullanma amacı olduğunu söylemek zorunda kalmıştı.

        Şimdi ÖSO’nun da “Madem Washington’da böyle bir ihtiyaç var, İran’a karşı durma işini bölgede yapabilecek en etkili güç biziz. Bu yüzden durdurulmuş olan eğit-donat programı yeniden başlatılmalı” dedikleri anlaşılıyor.

        Eğit-donat programı, Başkan Obama’nın Beşar Esad yönetimini devirmek amacıyla Suriye’deki ılımlı muhalif güçleri silahlandırmak için CIA’ya uygulattığı, önemli bölümünü de Türkiye ve Ürdün’le yürüttüğü programa verilen addı.

        Yönetim, bölgede DEAŞ’a karşı etkin mücadele etmek gerekçesiyle YPG ile ortak çalışma kararını aldıktan sonra, henüz bu kararını resmen açıklamadan önce eğit-donat programını durdurma kararı almıştı.

        2013 yılında başlatılan program, geçen yıl Başkan Trump’ın emriyle durduruldu.

        Bu süreç çerçevesinde silahlandırılan YPG, şimdi “sınır koruma gücü” adı altında ordu biçiminde örgütleniyor.

        YENİ GEREKÇE: İRAN

        Yönetim, Senato’dan gereken maddi ve askeri yardımları alabilmek için bölgede bulunma gerekçesini yasal olarak söylemek zorunda.

        Bugüne kadar gerekçe “DEAŞ tehdidi”ydi, şimdi ise “İran tehdidi” söylenmeye başlandı.

        DEAŞ tehdidi artık eskisi gibi güçlü değil. “Niye Kuzey Suriye’de Kürtlerin yanında duruyoruz?” diye soran Senato’ya da yeni gerekçe olarak “Bölgede İran ve milislerine karşı duracak etkin güce ihtiyacımız var, bu da Kürtler olacak” deniyor.

        ÖSO’nun bu adımından, Astana sürecinde Rusya ve İran’la birlikte çalışan ve ÖSO’nun da yönlendirici gücü olan Türkiye’nin haberi olup olmadığı netlik kazanmadı.

        Amerikalı yetkililer, bu konuda bilgilerinin olmadığını söylüyorlar. Ancak yönetimin bu talebe hemen karşı çıkmadığını, en azından talebin CIA’ya iletileceğini ve kesin kararın ancak ondan sonra verileceğini belirtiyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar