Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KUZEY Irak’taki, özellikle Kerkük’teki gelişmeler yönetim tarafından endişeyle takip ediliyor. Yönetim, tırmanan gerginliğin DEAŞ’a karşı mücadeleyi zayıflatacağı düşüncesinde.

        Nitekim yönetimin bu endişesi, Savunma Bakanı James Mattis tarafından bölgedeki tüm taraflara bölgedeki aracılar kullanılarak iletildi.

        Yönetim hem peşmergeyle hem de Irak merkezi yönetimiyle yakın ilişki içinde olduğundan ve özellikle savunma bakanlığı iki tarafa da askeri yardım sağladığından onlara telkin açısından başarılı olabileceğini düşünüyor.

        Bu bir noktaya kadar doğru olsa bile Irak merkezi yönetimi, Kerkük’teki peşmergenin üzerine asker göndererek Amerika’nın telkinlerine şu anda pek açıkmış gibi görünmüyor, ama bu tavrın bir aşamada DEAŞ ile mücadelenin gidişatını tam olarak bozmadan önce değişeceği beklentisi var burada.

        ABD İÇİN ASIL SORUN İRAN

        Yönetim asıl, söz geçirme imkânının bulunmadığı İran’ın tavrından endişe duyuyor.

        Washington’daki istihbarat camiasının, neredeyse nefes alışını izlediği İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün başında olan Kasım Süleymani, Talabani’nin mezarını ziyaret için Süleymaniye’de görülünce Amerika’da alarm zilleri çaldı.

        Kasım Süleymani’nin, Kuzey Irak’taki tartışmalı bölgelerde peşmergeyle çatışmasına ramak kalan Haşdi Şabi’ye yönlendirmeler yaptığı Washington’da biliniyor. O yüzden onun Kuzey Irak’ta görülmesi, peşmerge ile Haşdi Şabi gerginliğinin son noktası olarak görülüyor Washington’da.

        Bu grupların olası çatışması DEAŞ’la mücadele sürecine vurulacak en büyük darbe olarak yorumlanıyor. Üstelik Amerika’nın İran’ı ikna edebilme imkânı da yok, aradaki tüm kanallar kapalı durumda.

        Amerika, İran’a karşı aktif tavır aldı. Kongrenin İran Devrim Muhafızları’nı terörist örgütler listesine alarak onunla iş yapan tüm ülkeleri ve kuruluşları ambargoyla tehdit etmesi olasılığı da var.

        İran Devrim Muhafızları, örgüt olarak İran ekonomisiyle o kadar özdeşleşmiş ki eğer kongreden böyle bir karar çıkarsa bunun İran’a yönelik ağır bir darbe olacağı düşünülüyor.

        Bu ortamda Haşdi Şabi’nin, Amerika’yı rahatsız edecek bir işi özellikle yapması da sürpriz karşılanmayacak Washington’da.

        ‘TÜRKİYE NE YAPAR?’ SORUSU

        Amerika, Türkiye’nin de Kerkük’te bir sürpriz yapmasından korkuyor.

        İran’ın tersine Türkiye’yle diyalog kanallarının açık olmasına, hatta şu anda Ankara’da bulunan Jonathan Cohen başkanlığındaki Amerikan heyetinin bu konuyu da görüşmesinin beklenmesine rağmen iki ülke arasındaki ilişki öylesine gerilim yüklü ki, Washington, Kerkük konusunda Türkiye’yle ortak bir tavır almanın zor olabileceğini düşünüyor.

        Üstelik burada yapılan senaryolardan birine göre, peşmergeye karşı Türkiye ile İran’ın ortak tavır alması ihtimali de bir tür diplomatik korkulu rüya olarak kabul ediliyor.

        Washington, Kerkük konusunda bölgeyi çok iyi bilen Necmettin Kerim ile iletişim kanallarını açık tutuyor. Bölgeye PKK’lıların da geldiği haberi, Kerim’le görüşmekte olan yönetimin ilgili birimlerince şu ana kadar teyit edilmedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar