Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        New York’taki ErdoğanTrump zirvesi öncesinde Washington’da yaşananlar, müttefik iki ülkenin ilişkisi hakkında hoş işaretler vermiyordu.

        Hele benim gibi her gün Amerikan devletinin birimlerinin nasıl işlediğini, nasıl düşündüklerini takip etmek ve bilmek zorundaysanız fazla olumlu düşünmeye de imkân kalmıyordu.

        Ruh halim öyleydi ki, bu son zirveden iki lider “Anlaşamamada anlaştık” diyerek ayrılsalar bile ben bunu yine de bir umut ışığı olarak görmeye hazırlamıştım kendimi. Nitekim bunu Habertürk TV’de de söyledim.

        Ancak Washington’da yönetim birimlerinde çalışanların ve gazeteci olarak benim beklediğimden çok daha iyi sonuç alındı zirveden.

        İki ülke liderinin “Anlaşamamada anlaştık” bile demeleri, “İlişkimizi koparmıyoruz, bazı anlaşmazlıklar olsa bile karşılıklı diyalog içinde bunları çözeceğiz” anlamına gelecekti ve benim için bu bile yetecekti, umudumu koruyacaktım.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump bundan çok daha güzelini başarıp üzerinde anlaşacakları Kuzey Irak gibi bir konu bularak bunu vurguladılar. Anlayacağınız, gelecek için ilişkileri düzeltme açısından çok daha sağlam bir temel atıldı.

        Açıkça söyleyeyim bu, Washington’da haber izlemeye başladığım son 8 aydır iki ülke arasındaki ilişki açısından duyduğum tek güzel haber. En azından gelecek için umut ışığını açık bırakan bir gelişme.

        Bunun ötesinde Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında çok sıcak sözler söylemesi ve çok sıcak davranması da var tabii. Bu da iki ülke arasındaki tarihi ilişkinin sürdürüleceğini, çok daha sağlam ve karşılıklı anlayışa dayanan yeni bir dönemin açılması ihtimalinin korunduğunu gösteriyor.

        Özetle, bu açıdan son derece başarılı bir zirve oldu. İki lider de son derece usta biçimde tehlikeli bir kopuşa gitmekte olan ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi tekrar normal sürecine sokmayı başardı.

        CUMHURBAŞKANI’NIN HİMAYESİNDE

        Bu tür zirvelerde biz gazeteciler, daha çok meselelerin siyasi ve askeri boyutlarına kilitleniyoruz. Bu belki normal ama çok daha önemli olan ekonomik güzellikleri göz ardı etmemize de yol açabiliyor. Nitekim THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, gözden kaçırılmaması gereken güzel bir gelişmeye dikkatimi çekti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’tayken onun himayesi altında THY, Boeing şirketiyle çok kapsamlı görüşmelere başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu törende karşılıklı imzalar atıldı. THY, 20 artı 20 olmak üzere 2019-2023 arasında toplam 40 adet 787-9 Dreamliner uçağı satın alıp atılımlar yapmak için yeni bir süreç başlattı.

        THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, konuya ilşkin olarak “787-9 Dreamliner dünyada en son ve en modern uçaklardan birisidir. Amacımız Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında filomuzu daha da güçlendirmek, yanı sıra müşteri memnuniyetini artırarak iş hacmimizi geliştirmektir” dedi.

        İmzaya Boeing şirketinden Başkan Yardımcısı Ray Conner katılarak, “Bu anlaşma Türkiye’deki uzun vadeli varlığımızın gelişmesine ilişkin hedefimiz yolunda bir adımdır” dedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar