Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AMERİKAN yönetiminde bölgemizle ilgili birimlerde YPG yandaşı olmayıp da meselelere objektif bakmayı başaranlar, son dönemde Türkiye’nin bölgedeki güç dengesini radikal biçimde değiştirecek önemli işler yaptığını söylüyorlar.

        Türkiye’nin bu atılımının Suriye’nin kuzeyine yönelik, ağırlıkla da YPG’ye dayanan hesapların yeniden yapılmasına yol açabileceği söyleniyor Washington’da.

        Bu birimlerdeki objektif düşünen kaynaklarla yaptığım görüşmelerde, Amerika’nın Türkiye’nin “soft power”ını gördüğünü, bunun daha önce sadece bölgedeki Kürt faktörüne ağırlık verilerek yapılan değerlendirmeleri değiştirmeye zorlayacağını belirttiler. Bölgeden son gelen istihbarat da Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile temizlenen bölgede hayatı yeniden düzenlemeye başladığını gösteriyor.

        DOKTOR, ÖĞRETMEN TÜRKİYE’DEN GİTTİ

        Amerikan kaynakları, Türkiye tarafından bölgeye koruma altında döndürülen yerel halk sayısının 70 bine yaklaştığını, Türkiye’nin insanları sadece askeri gücüyle korumakla yetinmediğini, bu insanlara medeni bir şekilde yaşayabilecek tüm imkânları sunmak için de çalıştığını söylüyorlar.

        Türkiye yerel halkın oturması için evler inşa ettikten sonra bunların elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapılarını da tamamlamış.

        Bu kaynaklar Türkiye’nin bölgeye doktorlar, öğretmenler gönderme dışında yerel halkı da eğiterek kamu hizmetleri için maaşlı çalıştırdığını söylüyorlar.

        Bana verilen bilgilere göre, Türkiye yerel halkın manevi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 80’e yakın cami de inşa etmiş. Din adamlarını da Türkiye’den göndererek yerel dini liderlerle işbirliği oluşturmuş.

        Amerikan kaynakları, ABD’nin eğit-donat programını sona erdirmesinin ardından Gaziantep’te bulunan (Türk-Amerikan) müşterek operasyon merkezinin çalışmalarını durdurduğunu sanırken Türklerin şimdi bu merkezden bölgedeki soft power’ını koordine etmeye başladığını belirtiyorlar.

        YPG’NİN ELİNDEKİ KOZLAR ALINDI

        Amerikalılar, bugüne kadar YPG’nin kendilerine eğer Rojava’da bir oluşum kurmalarına izin verilirse bölgedeki en demokratik sivil yönetimi kuracaklarını söylediklerini, ancak şimdi Türkiye’nin hâkimiyeti altındaki 2 bin metrekare alanda bunu çoktan başarmaya başladığını ve böylece YPG’nin oynamaya çalıştığı kozun artık anlamsızlaştığını söylüyorlar.

        ABD kaynakları, ayrıca YPG’nin hep kadın savaşçılardan yola çıkarak kendilerine “kadınlara ne kadar önem verdikleri” propagandasını yapmaya çalıştıklarını, Türkiye’nin bölgede oluşturduğu yerel polis gücü içinde sadece kadınlardan meydana gelen bir birlik kurarak buna da cevap verdiğini, bugüne kadar daima askeri gücüyle konuşan Türkiye’nin “soft power”ıyla da konuşmasını bir “game changer” (oyunu değiştirici) adım olarak görüyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar