Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1- HEM Demokrat Parti’den hem de kendi partisinden Başkan Trump’ın diplomasiye hiç şans vermeden kıyamet söylemlerine girmesine eleştiriler geliyor. Haklılar da ama Trump’ın Kuzey Kore’den daha sert, daha saldırgan konuşmaktan başka çaresi de yoktu. Başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana Trump istikrarlı ve kararlı biçimde Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nı neredeyse kapanacak hale getirdi. Diplomasiyi tamamen devreden çıkardı. Dışişleri Bakanı Tillerson eminim ki TEXACO şirketindeki CEO’luğunu bırakıp kabineye girdiği için pişmandır. Trump neredeyse tüm yönetimini ve tabii ki dış politikasının yürütülmesini askerlere ve casuslara bıraktı. Gayet tabii ki onlar da bu tür gerilimlerde en iyi bildikleri işi yapıyorlar. Karşılarındaki güçten daha sert, daha şiddete açık söylemler tutturuyorlar. Her yönden yağan eleştirilerden sonra Trump diplomatik yolları da açık tutmak istiyor, ama içinde bulunulan durum nedeniyle sancılı bir süreç yaşanıyor. Bu arada zor konularda Trump için gizli görevler üstlenen 94 yaşındaki Henry Kissinger’ın yine devreye girmesi ihtimalinden bahsediliyor Washington’da. Onu aniden Kore’nin başkentinde görürsek hiç şaşırmayalım.

        2- Son durumda neredeyse 24 saat mesai yapmaya başlayan Missile Defense Agency’nin (Füze Savunma Ajansı) bir süredir İsrail’de var olan Iron Dome (demirden gökyüzü) sistemini kurmak için İsrailliler ile birçok merkezde çalışmalar yaptığı söyleniyordu. Bu sistem İsrail’e atılan füzelerin çoğunluğunu engelleme imkânına sahip. Amerika’nın bu sistemi kapsamlı kurup işletmesi hem alan geniş olduğundan zahmetli hem de çok masraflı bir iş.

        3- Bu sistem henüz hazır değil ama ABD’nin füzelere karşı kapsamlı bir savunma sistemi mevcut. Son günlerde çok konuşulan Guam Adası’nda Terminal High Altitude Area Defense System (THAAD) var. Kore’nin bu adaya saldıracağını söylemesi bu yüzden Amerika’dan sert tepki alıyor. Bunun dışında Alaska’dan California’daki Vandenberg hava üssüne kadar olan bölgede tam 36 adet füzeleri havada engelleme sistemi de var.

        4- Ancak bu sistem özellikle ICBM’lere karşı yüzde 100 savunma sağlayamıyor. Birkaç aydır Amerikalılar bu sistemi deniyorlar. Beş deneme yapıldı ama sadece 2’sinde tam başarı sağlandı; üçünde savunma sisteminden füzelerin geçeceği hesaplandı. Amerika’nın yaşadığı endişenin temelde nedeni de bu.

        5- Defense Intelligence Agency’den (DIA - Savunma İstihbarat Örgütü) sürekli risk analizi yağıyor. Örgütün yaptığı analiz güncellemeleri, istihbarat camiasının diğer bölümlerinde de teyit edildikten sonra nihai rapor Başkan’a sunuluyor. Kuzey Kore’nin yaptığı son testlerden sonra DIA istihbarat analizini kötü bir haberle güncelleştirdi. Kore’nin füzelerin başına oturacak kadar küçük bir nükleer başlık yaptığını ve füzelerin New York’a kadar ulaşma ihtimalinin olduğunu söyledi. Pentagon’un savaş hazırlıkları bundan sonra daha da hızlandı.

        6- Ancak istihbarat camiası, Kuzey Kore’nin füzelerin atmosferde yanmadan hedefe varabilmesi meselesini henüz çözemediklerini düşünüyor. Bu analiz var, ama henüz kesinleştirilmiş bilgi halinde değil.

        7- Askerler tüm güçleriyle olası bir savaş için hazırlıklarını sürdürürlerken CIA da elde bir alternatif bulunsun diye Kuzey Kore içinde bir ayaklanma, darbe ve lideri infaz ihtimalleri üzerinde çalışıyor.

        8- Askerler, “Kore’den bir saldırı gelmeden yapılacak önleyici bir ilk saldırının savunma sayılması gerekir” demeye başladılar. Güney Kore’de hazır tutulmakta olan B-1 bombardıman uçaklarıyla saldırı yapılması ihtimali üzerine de düşünülüyor.

        9- Bugünlerde Amerika’da üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan film Stanley Kubrick’in nükleer çılgınlık aleyhine yapmış olduğu “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” filmi.

        10- Soğuk Savaş’ın zirvede olduğu yıllarda “mutually assured destruction” (iki tarafın da kesin imhası) konuşulurdu. Kısa yazılımı MAD yani “deli” anlamına gelen bu yaklaşımda “Savaşa giren tüm taraflar ortadan kalkacağı için hiçbir taraf savaşa girmek istemeyecek” deniliyordu. Soğuk Savaş döneminde bu Rusya ile ABD arasında tuttu. Amerika bugün bu MAD teorisini unutmuş gibi davranıyor.

        11- Pacific Times Gazetesi Kore’den atılacak füzelerin Guam’a varmasının 14 dakika süreceğini yazdı, yani bir savaş çıksa bile bu en fazla bir saat sürecek ama Başkan Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice tarafından yaptırılan hesaplamalara göre böyle bir savaşta ölü sayısının milyonlara ulaşması kesin gibi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar