Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞU an Washington’un siyasi ve istihbarat camiası oyuncularının hangi saftan oldukları, birbirleriyle fena halde çatışmaya başlayan iki derin devlet kliğinden hangisine daha yakın olduklarına göre belirleniyor.

        İki derin devlet kliğinin var olması, hem büyük bir değişim sancısının çekildiğini hem de durumun hayli tehlikeli olduğunu gösteriyor. Durum tehlikeli; çünkü iki taraftan da güçlü insanlar gözlerini fena halde karartmış durumdalar. Neler olduğunu biraz sonra anlattığımda siz de hak vereceksiniz bana.

        İlk önce safları tanımlamalıyım size... Bir tarafta ister “müesses nizam” deyin ister “geleneksel hâkim düzen”, temelde Trump öncesi dönemlerden devralınan Amerika’nın köklü ve güçlü derin devleti var. Diğer tarafta ise bu düzeni yıkacaklarını söyleyen Trump’ın adamlarının kurmaya çalıştığı düzenin derin devlet anlayışı bulunuyor.

        Bugün Washington’da yaşanan siyasi ve ulusal güvenlik tartışmalarını, hatta Türkiye’ye yönelik siyasetleri bile bu temeldeki derin çatışmayı bilmeden anlayabilmeniz mümkün değil.

        Şu andaki durumu anlamama yardımcı olan tecrübeli Amerikan bürokrat arkadaşım, konuya “Trump’ın çevresi, Michael Flynn’ı neden Beyaz Saray’a geri istiyor” soruma cevap verirken girdi.

        Kaynağım bana, “Flynn neden görevden alındı bilmiyor musun?” sorusunu sorarak başladı anlatmaya:

        “Flynn’ın görevden alınmasının asıl nedeni, Obama döneminde yapılmış İran nükleer anlaşmasına karşı olması ve İran’a karşı derin bir düşmanlık beslemesiydi. Onun ulusal güvenlik danışmanı olarak kalması durumunda İran konusunda Trump radikal adımları hemen atacaktı.

        Müesses nizam bunu istemiyordu ve Flynn hakkında büyük kampanya başlatıp, Rusya ve Türkiye bağlantıları hakkında söylentiler yayıp onu görevden aldırdılar. Hatta bu işi kimin koordine ettiği konusunda isim bile verebilirim. Obama’nın eski danışmanı Ben Rhodes bu işi yürüttü.

        Onun yerine McMaster geldi. McMaster, müesses nizamla bağlantıları olan bir generaldir. Dikkat et Ulusal Güvenlik Konseyi’nden son atılan 3 isim de (başta Ezra Cohen Watnick-konseyin istihbarat bölümünün başı) Michael Flynn’ın yakın adamıdır. McMaster bu üçünü görevden alınca derin devletler çatışması sertleşti.

        İran’a karşı hemen bir operasyon yapılmasını isteyen başstratejist Steve Bannon, McMaster’ın görevden alınması, onun yerine yine Michael Flynn’ın getirilmesi için kampanya başlattı.”

        Kaynağım bütün bunları anlattıktan sonra Rusya işini soruşturmakta olan Başsavcı Mueller’in tam bu aşamada Michael Flynn’a yeni soruşturma tebligatları göndermesinin manidar olduğunu, bu işin de zamanlamasının şüphe çekici bulunduğunu söyledi.

        TRUMP NE YAPIYOR?

        Açıkçası Başkan Trump, birbiriyle çatışmaya başlayan bu iki derin devlet kliği arasında kalmış durumda. Başkan’ın kalbi gayet tabii ki müesses nizamı yıkıp yerine farklı bir düzen kurmak isteyenlerden yana.

        Müesses nizamın kendisine karşı olduğunu biliyor, ama yerine getirilmek istenen yeni derin devlet kliğine de fazla güvenmiyor.

        Onların da gerekirse kendisi aleyhine çalışabileceğini ve bugüne kadar hakkında bazı olumsuz haberleri de bunların sızdırdığını düşünüyor.

        Başkan tabii ki İran’a karşı bir şeyler yapılmasını istiyor, ama aynı zamanda, “Ben başkan olarak kendime yeni bir Irak istemiyorum” diyerek İran konusunda temkinli adımlar atılmasına da herkesi ikna etmeye çalışıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar