Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YUMRUKLAŞMAYA varabilecek sert tartışmalardan, entrikalardan, klik savaşlarından bir türlü kurtulamayan Trump’ın Beyaz Saray’ında şimdi de, merkezinde ulusal güvenlik danışmanının olduğu müthiş bir kavga patladı.

        Saray entrikalarını iyi izleyen kaynaklar bu son kavga sürecinde, daha önce görevinden alınan Michael Flynn’ın ulusal güvenlik danışmanlığı görevine dönebileceğini söylediler.

        ULUSAL GÜVENLİK KAVGASI

        Saray’daki son kavga John Kelly’nin özel kalem müdürü olarak atanmasından sonra patladı.

        Kelly göreve başlar başlamaz, Trump’ın yakın çevresine durmadan şikâyet ettiği ulusal güvenlik danışmanı McMaster’ı arayarak Trump’ın tavrına rağmen koltuğunun sağlam olduğunu ve istediklerini yapmasını söyledi.

        McMaster, uzun süredir Michael Flynn döneminden kalan ve hiç anlaşamadığı personelinde bir temizlik yapmaya çalışıyordu. Başkanın danışmanı ve damadı Jared Kushner, Trump’ı etkileyerek bunu engelliyordu. Yeni özel kalem müdüründen açık çek alınca McMaster, Flynn’ın adamı diye hoşlanmadığı üç kişiyi hemen işten çıkardı.

        Burada sadece kişilikler arası anlaşmazlık söz konusu değil. İki taraf arasında strateji konusunda da büyük anlaşmazlık var. Görevden alınanlar başstratejist Steve Bannon’a yakın, aşırı milliyetçi ve ABD’nin içine kapanmasını savunanlardan oluşuyor. McMaster ise ABD’nin mümkün olduğunca dış ilişkilerinde aktif olması gerektiğini söylüyor. Örneğin Trump Suriye’den çıkmak isterken McMaster Suriye’ye daha fazla girilmesinden yana. Bu ayrışma her ele alınan konuda var.

        İşte bu yüzden Washington’da, Trump’ın, yakın çevresine “McMaster ile hiç anlaşamadığından ve onun hep çok konuştuğundan” şikâyet ettiği söyleniyor. Trump’ın yine bu çevrelere kendisinin “aslında Michael Flynn’ın Beyaz Saray’daki eski görevine iade edilmesini istediği, bunu yeni özel kalem müdürü yüzünden hemen yapamadığı” söyleniyor.

        Beyaz Saray’daki bu yeni kavga öylesine sertleşti ki Washington’da Maoist, globalist İslamist suçlamaları havada uçuşuyor.

        McMaster kovduğu personelin kendisi aleyhine Maoist taktiklerle örgütlenip çalıştığını söyledi. Diğerleri de onun globalist ve İslamist olduğunu ortaya attılar.

        Steve Bannon da kavgaya karıştı ve sahibi olduğu Breitbart News medyasında McMaster aleyhinde ağır bir kampanya başlattı.

        Trump’ın sürekli başarısızlık yaşanan Afganistan’a yeni komutan olarak McMaster’ı gönderip yerine yine Flynn’ı göreve almayı planladığı belirtiliyor.

        Steve Bannon’ın kontrolü altında olan aşırı milliyetçi “alt-right” hareketi geçtiğimiz çarşamba günü McMasterLeaks. com adında bir site oluşturdu; burada yalan haberler ve karalamalarla ulusal güvenlik danışmanına saldırıyorlar. Ayrıca firemacmaster hastag’i başlığında Twitter’da da aktifler.

        Bu kavgayı sonunda kimin kazanacağı henüz belli değil. Eğer yeni özel kalem müdürü desteğini çekerse ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın bu baskıya dayanabilmesi zor gözüküyor.

        Ancak özel savcı Mueller’in Michael Flynn’ı da yoğun soruşturduğunun ortaya çıkmasından sonra Trump’ın Flynn ile ilgili kararı vermesi biraz daha zorlaşmış gibi.

        Beyaz Saray kaynakları, Başkan Trump’ın McMaster’a güveninin tam olduğu açıklamaları da yapıyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar