Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞU anda yönetim içinde olmasalar da yıllardır bölgeden sorumlu olup halen de bağlantıları süren Amerikalı uzmanlar, işin içinde İsrail’in de bulunduğu çok büyük bir operasyonun şu anda sürdürülmekte olduğunu, bu yüzden Erdoğan’ın Körfez gezisinin bölge ve Türkiye açısından çok kritik olduğunu vurguladı. Bana anlatılan hayli karmaşık da olan operasyonun esasları şöyle:

        1- Operasyonun merkezinde aslında İsrail ve ABD’nin ortak oluşturduğu HAMAS planı var.

        HAMAS’ı Mısır’a yaklaştırıp onun kontrolüne çekip pasifize etmek için Birleşik Arap Emirliği’nin (BAE) aracı olduğu bir harekât düzenlendi.

        2- Yıllar önce Gazze’den çıkarıldıktan sonra BAE’ye kaçan Muhammed Dahlan (El Fetih’in önde gelen isimlerinden) Dubai Veliaht Prensi’nin önemli danışmanı oldu. Aynı zamanda Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman ile de yakın ilişkileri var. İşte bu Dahlan, Mısır’ın HAMAS operasyonunu yürüten kişi.

        3- Muhammed Dahlan’ın aynı zamanda 15 Temmuz darbesi öncesinde FETÖ çetesi lideri ile de bağlantı kurup darbe girişimine para yardımı yaptığından da şüpheleniliyor.

        Muhammed Dahlan

        4- Amerikan kaynaklarına göre, Başkan Trump’ın Suudi Arabistan gezisinden hemen sonra Katar’a yönelik ilan edilen ambargonun esas hedefi HAMAS’ı zayıflatmaktı.

        Katar’a ambargo için ileri sürülen nedenler arasında, isim verilerek HAMAS’a verdiği desteği çekmesi yer alıyor. Bunu Suudi Arabistan ile gizli görüşmeleri sürdüren İsrail’in özellikle bastırdığı söyleniyor.

        BAE konulan şartları hiçbir zaman kabul etmedi ama HAMAS’a yapmakta olduğu finansal yardımı da “Kesilmiş” dedirtecek kadar azalttı.

        5- İsrail’in Gazze üstünde baskıları zaten sürerken bir de Katar’dan gelen yardımın azalması, HAMAS yönetimini çok zor duruma soktu. İşte bu aşamada Dahlan devreye girerek duruma Mısır’ın yardımcı olabileceğini söylemeye başladı. HAMAS da belki bir çıkış yolu olur diye Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmelerin önünü açtı.

        6- İsrail, Gazze’ye verdiği elektriği de kesmişti. Dahlan’ın devreye girmesiyle birlikte elektriği Mısır sağlamaya başladı.

        Bunları bana anlatan buradaki kaynaklar, HAMAS ile sıcak ilişkileri olan Müslüman Kardeşler’e de sempatiyle yaklaşan Türkiye’nin bu son operasyona nasıl tepki vereceğinin Amerika’da merakla beklendiğini ve bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın çıkacağı Körfez gezisinde görüleceğini söyledi. Yine aynı kaynaklar, bugünlerde İsrail ile düzelmekte olan ilişkileri nedeniyle Türkiye’den sert tepki gelmesinin beklenmemesi gerektiğini de ekledi.

        Aynı kaynaklar, “Aslında Türkiye şu anda tepki verip bu kavgada taraf olmasa daha iyi olur, çünkü Arapların genelde tartışmalarında hep olduğu gibi bunlar sonunda aniden aralarında anlaşır ve Türkiye ortada kalabilir” uyarısını da yaptı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar