Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Washington'da bölgemize yönelik satrançta bir günde birçok hamle yapıldı. Türkiye yeni bir lobi şirketiyle 1.5 milyon dolara anlaşma imzaladı.

        Brian Ballard, Başkan Trump’ın uzun yıllardır Florida Eyaleti’ndeki lobicisi olarak biliniyor. Onun şirketi olan Ballard Partners’in Türkiye’yle imzaladığı kontrattan sonra şirket adına lobiyi Florida’nın eski temsilciler meclisi üyesi Robert Wexler yürütecek.

        1997’den 2010’a kadar temsilciler meclisi üyeliği yapan Robert Wexler, Türkiye’yi çok yakından tanıyan ve Türkiye dostu olan bir kongre üyesi olarak tanınıyor Washington’da.

        Wexler eskiden temsilciler meclisindeyken kongrede Türkiye Dostluk Grubu’nun da kuruculuğunu yapmıştı.

        Wexler bir Türkiye lobicisi olarak Amerika’nın yakın müttefiki ve dostu Türkiye’nin çıkarlarını gözetirken, ABD ile Türkiye arasındaki yaklaşım faklılıklarıyla ilgili köprü oluşturma hedefi koyduğunu da söylüyor.

        ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Başkan Trump YPG ile ilgili kararını vermeden önce bile Suriye’de YPG’ye verilmek üzere silah stokladıklarını açıkladılar. Etrafının çevrildiği söylenen Rakka’ya saldırı yaklaşırken bu stoklara ilave olarak ABD silah sevkıyatını artırdı.

        Son olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Suriye sınırından bölgeye 100 kamyon silah ve teçhizat gönderildi. Bu sevkıyatın Suriye’nin kuzeydoğusunda stoklandığı ve Rakka saldırısında kullanılacağı söyleniyor.

        Washington’daki kaynaklar, Türkiye’nin bu silahlar konusundaki endişesini Amerikan yönetiminin bildiğini ve silahların gönderilme amacı dışında kullanılmaması için birçok tedbir alındığını da söylüyor.

        Bu arada Pentagon kaynakları, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik saldırılarının da yakından takip edildiğini vurguladılar. Bu kaynaklar, Başkan Trump ile Beyaz Saray’da yapılan görüşmeden sonra Kandil’deki hedeflerin vurulacağının beklendiğini, son saldırıyla da bunun gerçekleştiğini söylediler.

        Amerikan yönetiminin Müslüman Kardeşler Örgütü ile ilgili yeni kararlar alması bir süredir bekleniyordu. Tam bu dönemde önceki gün Washington’da bulunan Foundation for Defense of Democracies (Demokrasilerin Savunulması Vakfı) tarafından düzenlenen “Qatar and the Muslim Brotherhood’s Global Affiliates; New US Administration Considers New Policies (Katar ve Müslüman Kardeşlerin Global Yandaşları; Yeni Amerikan Yönetimi Yeni Yaklaşımlar Üzerine Düşünüyor) konulu panelde, Amerika’nın bugüne kadar Müslüman Kardeşler’e yönelik tutarlı bir ulusal strateji oluşturmadığı ve bunun bir an önce ortaya çıkarılmasına acil ihtiyaç bulunduğu sonucuna da varıldı.

        Rakka’ya saldırı planlarını yakından takip eden kaynaklar, Rakka’dan hiçbir DEAŞ militanının kaçmasına izin verilmeyeceği kararının çoktan alındığını ve İngiltere’deki konser saldırısından sonra militanların ülkelerine dönme riskinin alınmaması yolundaki kararlılığın daha da yükseldiğini söylüyor. Pentagon bu konuda sahaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

        Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin Washington’daki temsilcileri, bölgede Amerika’yla geleceğe yönelik işbirliklerini ele alan konferanslarını dün düzenlediler. Toplantıya SDG yöneticileri, YPG temsilcileri, Amerikan yönetiminin ilgili birimlerinden yetkililer ve düşünce üretim birimlerinden uzmanlar ile gazeteciler katıldı.

        Rakka’nın kurtarılmasından sonra bölgede güvenliği sağlaması için Amerika ile Ürdün tarafından eğitilen polisler ilk mezunlarını verdi. Sonuçta 3 bin kişi olması beklenen polislerin hemen hepsi Araplardan oluşuyor. YPG, DEAŞ’tan sonra şehrin yönetiminin Araplara bırakılacağı teminatını Amerikan yönetimine daha önce vermişti. Amerikalılar buna çok önem veriyorlar ve Türkiye’nin bu konuyu dikkatle izlediğini de biliyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar