Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan’dan başlayan 9 günlük ilk resmi yurtdışı gezisine çıkarken, Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın orada İslam hakkında çok önemli bir konuşma yapacağını basına duyurdu.

        Şimdiye kadar Müslümanlarla ilgili iyi bir şey söylememiş olan bir Başkan’ın Suudi Arabistan konuşmasını merak etmemek imkânsız tabii ki.

        Benim merakımı daha da artıran konu başka.

        Washington’da duyuyoruz ki Başkan’ın İslam üzerine konuşmasını Stephen Miller yazıyormuş.

        Miller, Washington’da ırkçı beyaz görüşlere sempati duyan ve İslamofobisi hayli yüksek diye bilinen bir isim.

        Eğer Trump bu defa Müslümanlara sempatik gelen bir konuşma yapacaksa o zaman konuşma metninin yazarı olarak bu ismin seçilmesi pek doğru olmadı tabii ki.

        AMERİKA YORGUN

        Eğer Beyaz Saray’ın dedikleri doğruysa Trump bu konuşmasında İslam’ın barış dini olmasına dikkat çekerek tüm dinlerarası birlik ve beraberlik çağrısı yapacak, bu da bir İslamofobik yazarın metninin üzerinden olacak.

        Bu tipik bir “Trump anı”. Niyet iyi olsa bile büyük çelişki ve skandal potansiyeli taşıyor.

        Dünyaya kendisinin aslındaiyi bir lider olabileceğini göstermek için bu geziye çıkmış olan Trump, yine risk alıp kendisini zor durumlara sokma ihtimalini açık tutuyor.

        Başkan ve başkan yardımcısının birlikte aynı asansöre binmelerini bile yasaklayacak kadar potansiyel risklerden hoşlanmayan ABD’nin, Başkan Trump’ın bu riskle oynama sevdasından dolayı hayli yorgun düştüğüne de eminim ben. Suudi Arabistan’da potansiyel skandalın bir başka boyutu da var.

        Oradayken Trump’ın daizleyeceği konserde söylemesi için seçilen Amerikan folk sanatçısı Toby Keith, “Whiskey Girl” (Viski Kızı) ve “Beer for my Horses” (Atlarım için Bira) gibi şarkılarıyla tanınıyor.

        Bu şarkıları konserdeki Suudi Araplara söylediği takdirde bunun nasıl karşılanacağı da meçhul.

        Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda da bir maksimum endişe yaşadığına eminim.

        Magazin boyutu dışında bu gezide Trump’ın dış politikasında ılımlı Müslüman ülkeler arasında İran’a karşı bir koalisyon oluşturulması fikrini Suudi Araplara iletmesi bekleniyor ve tabii ki buna Suudi Arapların cevabı da merakla izleniyor Washington’da.

        SİLAH ANLAŞMASI

        Ayrıca Türkiye’yi izleyen birimler, Başkan Trump’ın Suudi Araplara Katar konusunda da bir şey söyleyip söylemeyeceğine dikkatle bakacaklarını söylüyorlar.

        Katar’a asker konuşlandırma sürecinde olan Türkiye’nin, bu boyutuyla Suudi Araplarla nasıl konuşulacağı da merakla bekleniyor Washington’daki bu birimlerde.

        Şunu da söylemeliyim: Trump yurtdışı seyahatine çıkmadan önce damadı ve danışmanı Jared Kushner, Suudi Araplara 110 milyar dolarlık silah anlaşmasını sağladı.

        Son not: Tam bu yazıyı bitirirken Pentagon’da Savunma Bakanı James Mattis ile Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un birlikte DEAŞ’a karşı savaşta son gelinen nokta hakkında basın toplantısı yapacakları haberi geldi. Bu toplantıdan da yeni haberler çıkacağına inanıyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar