Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Donald Trump’ın Suriye adımlarını Pentagon’a havale etmesinden sonra YPG ile bağlantılarını güçlendiren ABD Savunma Bakanlığı, perşembe günü Kongre’den üstü kapalı şekilde YPG’yi güçlendirmek için ek bütçe talep etti.

        Kongre’nin alt komisyonunda konuşan Savunma Bakanı James Mattis, Kongre üyelerinin bu ek bütçenin nasıl kullanacağı yolundaki ısrarlı sorularına rağmen açık bir cevap vermedi. Dolayısıyla talep edilen ek 2 milyar dolarlık bütçenin ne kadarının PYD/YPG’ye harcanacağı henüz net değil

        Savunma Bakanı Mattis, aslında ABD’nin DEAŞ’a resmen savaş ilanı anlamına gelen adımı Kongre’nin atmasını ve DEAŞ’la mücadele için resmen asker gönderilmesine onay vermesini istedi. Bu talebine rağmen Mattis, ne kadar askerin Suriye’ye gönderileceğini açıklamıyor, ayrıca komisyonda söylediği “DEAŞ ile savaşta müttefiklerimiz” sözüne de açıklama getirmiyor.

        Zaten Trump bir süredir Suriye için gizli bir plandan bahsediyordu. Beyaz Saray’dan bu konuda bir açıklama gelmezken Pentagon, bölgede YPG varlığını daha da güçlendirmeyi içeren stratejisini bir süredir uygulamaya başlamıştı. Washington’da devlet birimlerinde ABD’nin YPG vasıtasıyla bölgede bir Kürt oluşumu kararı aldığı dile getiriliyor.

        Nitekim böyle bir kararın var olduğunu doğrularcasına Amerikan yönetimi, dün de bahsettiğim üzere YPG militan sayısını 60 binden 100 bine çıkarmak için yardım etmeye başladı.

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı “DEAŞ’la mücadele eden ülkeler” toplantısında, Suriye’de bazı güvenli bölgeler oluşturulacağı sözünün ne anlama geldiğine açıklık getirilmedi. Pentagon’un bu konuda bir hazırlığı yok ve bu önerinin Dışişleri’nin önerisi olarak Pentagon’a iletilip iletilmediği de belirsizliğini koruyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar