Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORTALIĞIN toz dumana büründüğü, herkesin bir şeylerden korktuğu, rasyonel düşünülemediği, cumhuriyetin korku imparatorluğuna dönüştüğü bu ortamda geleceğimiz hakkında olumlu konuşmak zor. Zor ama imkânsız değil. Tüm dünyanın önünde saygıyla eğildiği, büyük bir lider tarafından temelleri atılan bu cumhuriyetin, sadece bugün yaşananlara teslim olması mümkün değil.

        Yeni arayışlar başlayacak. Türkiye’de duyguların, zihinlerin değişeceğine yönelik işaretler gelmeye başladı. Bu zihniyet değişimleri sonucunda Türkiye Cumhuriyeti, 100’üncü yıldönümüne yepyeni bir koalisyonla girecek ve geleceğini sağlam kuracak.

        Yeni dinamiği anlayabilmek için hayata ve yaşananlara biraz farklı bakmak lazım.

        AK Parti özellikle son yıllarda kendisini bugüne kadar taşıyan birtakım işbirliklerinden arınma sürecine girdi. Bunu liberallerle yaşadı, şimdi de Cemaat ile yaşıyor.

        Eski işbirliklerinden arınırken yeni işbirliklerine hazır hale geliyor. “Yeni işbirliğine neden ihtiyaçları olsun; onların daima kendilerini iktidara taşıyacak kemik oyları zaten var” diyebilirsiniz

        Evet, AK Parti görünen gelecekte seçimleri kazanacak, ama seçimi kazanmak başka, toplumsal meşruiyeti yaygın bir iktidar olmak başka bir şey.

        AK Parti sadece bugünü yöneten bir parti değil, doğal liderinin kendisine verdiği vizyonla geleceği de kuran parti olmak istiyor. Türkiye’de ise gelecek, AK Parti tarafından sadece kendi kemik tabanına dayanılarak kurulamaz.

        O oy tabanı zaten var, hep de olacak, ama iktidar olunabilmesi ve geleceğin kurulabilmesi için o toplumsal tabanın büyümesi gerekiyor. AK Partililer bunu görüyor.

        Dikkatle okursanız, AK Parti tabanının yeni orta sınıfının bir değişim içine çoktan girdiğini görebilirsiniz. Erdoğan’ı seven, daima da sevecek olan bu kitle, bunun dışında yeni fikirler ortaya koymaya başladı. Bu kitle yolsuzluklar, Gezi olaylarına yaklaşım, yargı sisteminin durumu, Cemaat’le ilişkiler konusunda resmi söylemin dışında kalan şeyleri söylemeye başladı.

        Bu yeni dinamik önemlidir ve temelinde bir orta sınıf doğal reaksiyonu taşımaktadır. Zaten yeni koalisyon da orta sınıfın işbirliğiyle olacak.

        Bugün Türkiye’de insanların ya AK Partililer ya da Cemaat mensuplarından oluştuğu, bu ikisinden olmayanların darbeci, asker yanlısı oldukları sanılabilir. Ancak bu tabii ki doğru değil.

        Türkiye’de ne Cemaatçi ne AK Partili olmayan ve hiç de olmayacak, bunun dışında darbeye de karşı önemli sayıda insan var.

        Bu insanlar, ülkelerinin modern, demokratik, özgürlükçü, seküler olmasını istiyorlar. Bunlar da orta sınıfa mensuplar. Bu orta sınıfın, yeni oluşmaya başlayan AK Parti orta sınıfıyla fiili işbirliğine girmesi ihtimali yüksek.

        Selahattin Demitaş’ın demeçlerine bakın, o da böyle bir işbirliğine destek verecek gibi görünüyor. Seküler orta sınıf ile AK Parti yeni orta sınıfı arasında kurulacak işbirliğine Kürt orta sınıfı da katılır.

        Bu işbirliği Türkiye’ye inanılmaz güçlü yeni bir zemin sağlayacak ve ülkemiz de bu sağlam temeller üzerinde yükselecek.

        Şunu da unutmayalım; bu ülkede AK Parti’nin toplumsal meşruiyetinin en fazla yükseldiği zamanlar, partinin Avrupa Birliği’ne üyeliğe siyasi destek verdiği yıllardır.

        O dönemde AK Parti kendi kemik oy tabanını genişletti, yeni insanlara ulaştı ve onların desteğini kazandı. O dönem, yaşanan bir aradan sonra bugün oluşmaya başlayan yeni işbirliğinin de habercisiydi.

        Seküler sistem, gerçek bir dindarın da en mutlu yaşayacağı ve kendisini gerçekten tanımlayabileceği sistemdir. Seküler orta sınıf, bu yüzden AK Parti’den işaret gördüğü takdirde işbirliğine hazırdır. Çünkü bu kesimde, AK Parti’nin çok iyi işler yapmış olduğu görüşü de vardır.

        Bu ülkenin alnında, “dünyanın ilk ve tek seküler, özgürlükçü, modern, Müslüman demokrasisi” olmak yazmaktadır ve bu alnımıza Atatürk tarafından yazılmıştır. Gelinen bu noktayı bir fırsat olarak değerlendirip ortak geleceğimizi kurmak için hep birlikte çalışmalıyız.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar