Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Evet gündemin 1 numaralı maddesi Video Yardımcı Hakem. (Video Assistant Referee=VAR) Bu hafta denemelere off-line olarak başlıyor. Benim VAR ile ilgili fikrim şu anda ‘temkinli iyimserlik’ seviyesinde. Teknolojinin hakem hatalarını minimize etme konusunda kullanılması olumlu. 10 yıl sonra robot hakemlik konuşulacağından şimdiden teknolojik yardım konusuna tarafım. Ama uygulama aşamasında soru işaretlerim var.

        Misal: F.Bahçe-Beşiktaş derbisinde Negredo topu kontrol etti ve Cem Satman ofsayt bayrağını kaldırdı. Bayrağı gören Kameni, Negredo’nun karşısına sek sek oynayarak gitti. Negredo vurdu, top filelere gitti. Tüm bunlar 1 saniyede olup bitti. Bu pozisyonda VAR olsaydı, araç içindeki hakemler Negredo’nun golünün ofsayt olmadığına kanaat getirip yaklaşık 30 saniye sonra golü vereceklerdi. Peki böylesi bir durumda Kameni, “Yahu ofsayt bayrağı kalktı ben de topa gitmedim” dese ne olacak?

        Bu tip soruların şu an için cevabı yok. Ama VAR’ın uygulandığı İtalya Ligi’ni yayınlayan Tivibu’nun spiker-yorumcusu Yusuf Kenan Çalık kardeşimiz, VAR sistemi ile ilgili birkaç özelliği kendi sosyal medya hesabından sıralamış. Demiş ki ortalama bir karar 2 dakikada alınıyor; subjektif karar verme sıkıntısı yaşanıyor ama sistemin en kötü etkisi yardımcı hakemlere yansımış. Çalık’a göre İtalyan yardımcı hakemler artık kritik ofsayt kararlarını bırakın, ortalama pozisyonlarda bile bayrak kaldırmaktan imtina ediyor ve kararı VAR hakemine bırakıyor. Yani artık “Vay be santimlik ofsaytı nasıl çözmüş” diyebileceğimiz yardımcı hakemlik kalmamış İtalya’da. Neyse, bu çekincelerim bir yana, bana göre futbolumuza önce Video Yardımcı Federasyon gelmeli. Malum Şenol Güneş’in kör balıkçıların bile gördüğü küfrü; ‘Allah belanızı versin..’ seviyesine düşürülmüştü. Caner’in çok daha galiz küfürleri hakem tarafından duyulmadığı gerekçesiyle raporlara yansımadı. Caner disipline sevkedildi ama el-kol hareketlerinden dolayı, küfüründen dolayı değil.Ben de diyorum ki eyyamcılığı bir iş haline getirmiş Türk hakemliğine; onların yancısı gözlemcilere güvenileceğine gözlerimize güvenelim. Videodan izleyelim ve kurallara aykırı olarak ekranlara yansıyan ‘çirkinlik’lere gereken cezaları verelim. VAR’dan önce VAF gelse daha iyi olmaz mı?

        PASSOLİG’İN KESİN KALDIRILMASI LAZIM

        Madem video meselesine girdik konuyu Passolig’e getirelim. Efendim bu sistem ilk tanıtıldığında sistem sahibi banka, gazetecileri alıp video merkezine götürmüş ve gelişmiş video kayıt sistemlerini göstermişlerdi; ve demişlerdi ki: “Tribünden sahaya yabancı madde atanın kravat iğnesi dahi görülecek...” Bunun açık bir yalan olduğu ortaya çıktı. Ne öyle çözünürlükte kameralar kuruldu ne de bireysel ceza uygulanabildi. Son derbide Tarık Ongun’a isabet eden maddeyi atan veya atanlar halen yakalanıp açıklanmadıysa, bu, sistemin iflasını bir kez daha ortaya sermiştir. Passolig iflas etmiş bir projedir ve hemen kaldırılmalıdır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar