Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TV ekranlarında da söyledim, buradan da yazayım da tarihe not düşülsün... Efendim biliyorsunuz, 2014 Dünya Kupası’nın Pep Guardiola’nın efsane mertebesine ulaştırdığı pas futbolunun ölümü ile sonuçlandığını söyler dururum. 2014’ten bu yana bas bas bağırıp duruyorum ve diyorum ki: Futbol değişti; topa sahip olma oranı bir yalandan ibarettir ve artık dikey futbol zamanıdır. Dikine futbol diye bir şey vardır ve bu oyunu oynamayan takımların devri geçmiştir. Tevazu göstermeyeceğim; Türk spor basınında bu konunun bayrak tutanı benim. Adımız ‘Dikine futbol Serdar’a çıktı... Sağ olsun Abdülkerim Durmaz hocam benim uzun uzadıya anlatmak istediğim konuyu bir anekdotla özetledi. Abdülkerim Hoca şöyle demişti: “Berber çırağına ‘Nasıl yendik sizi ama’ dedim; ‘Ama top yüzde 74 bizdeydi’ dedi... Zehirlediler çocukları...”

        Bu şahane anekdot tam olarak bizim nakıs hoca mantalitemizi gösteriyor. “Top bizdeydi”; “Topa sahip olduk”; “Benim takımım topa sahip olmak durumunda” diye diye topu fetişleştirip golü unutur oldular. Neyse ki dünya bizim nakıs antrenörlere göre işlemiyor. Geçenlerde Alman kökenli bir araştırma şirketinin futbolla ilgili animasyonu elime geçti. Almanya’nın, Brezilya’yı 7-1 yendiği maçı ele almışlar. Şimdi sıkı durun; topla oynama-korner sayısı-şut sayısı ve orta sayısında 7 gol yiyen Brezilya, Almanya’nın önünde. Yani o maç ile kariyeri sonlanan Luis Felipe Scolari, pekala şunu söyleyebilirdi: “Topa sahip olduk, bol orta yaptık, şut attık ama rakip 8 kere geldi 7 tane attı...”, istatistikler de onu doğrulardı.

        Ama Almanya aynı maçta, 2 farklı ve duyulmamış istatistikte açık ara önde; Packing ve Impact.. Packing; rakip oyuncu ekarte etmek demek. Yani yine bizim nakıs hocalarımızın çok sevdiği tabirle 11 kişi topun arkasına geçiyor ya; hah packing işte o 11 oyuncudan en az birini pasla ya da dribblingle ekarte etmek demek. Kısaca adam eksiltmek.. Bu oranda Almanya, Brezilya’ya 402’ye 341 üstünlük sağlamış. Bu 402 sayısının büyük çoğunluğunu da maç başına 85 packing (rakip eksiltme) yapan Toni Kroos yapmış...

        Impact ise savunma oyuncularını ekarte etmek anlamına geliyor. Yani önde yalandan savunma yapan forvetleri ve hücumcu orta saha oyuncularını ekarte etmekten öte; daha mücadeleci ve alanı daha da daraltan savunmacı oyuncuları ne kadar ekarte edebildiğinizi ölçen oran... İşte bu oranda Almanya, Brezilya’ya fark atmış: 84-53.. Özetle Alman hücumcuları, Brezilya savunmacılarını DİKİNE PAS ile; DİAGONAL PAS ile ya da DRİBBLİNG ile tam 84 kez ekarte etmiş. Brezilyalılar ise topa sahip olup bolca yan pas yapmışlar. Maçın sonucu da 7-1 Almanya lehine.. Söz konusu videoyu bulup izleyebilirsiniz. Benim Türk spor mecrası Vole’deki hesabımda da bulabilirsiniz.

        Dünya artık bu yöne giderken bizim istatistik şirketlerimizin de yeni istatistiklere yer vermesi lazım. Bence Akhisar- F.Bahçe maçında Packing ve Impact oranı ev sahibi lehine daha fazlaydı. Artık bunları görmek istiyoruz. Opta ve diğer istatistik firmalarından isteğim bu; rakip ekarte etme ve rakip savunma oyuncusu ekarte etme istatistiğinin bir an evvel hayatımıza girmesi lazım. Girsin ki “Yahu top yüzde 65 bizdeydi, nasıl yenildik anlamadım” mealine gelen açıklamalar yapan teknik direktörlerimiz biraz bu konuyu irdelesin. Bu istatistikler hayatımıza girsin ki koşmadan, alan kat etmeden yana pas yapa yapa kariyer yapan ve “topun kıymetini bilen oyuncu” sıfatlandırması ile kıymet katılmaya çalışılan oyuncuların devrinin bittiği anlaşılsın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar