Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Salı günü Adıyaman’da, dün de İzmir’de HDP mitinglerini izledim. Her iki mitingde, aylar önce dile getirdiğim “HDP barajı aşar” önermemin doğruluğunu koruduğuna kani oldum. Halbuki gerek aday listelerindeki, gerekse seçim beyannamesindeki bazı sorunların, HDP’nin yüzde 10’u aşmasına engel çıkarma riski vardı. Büyükşehirlerde üst sıralarda Kürt adayların sayısının nispeten az olması, Diyanet ve zorunlu din dersi üzerine söylemlerin muhafazakâr seçmende doğurabileceği rahatsızlıklar HDP için sıkıntıya yol açabilirdi. Fakat başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, siyasi iktidar sözcülerinin HDP ve Selahattin Demirtaş’a yönelik özellikle din temelli eleştirileri ters tepmişe benziyor. Bu noktada Demirtaş’ın son mitinglerinde, örneğin Adıyaman’da dini söyleme de sahip çıktığını, kendisini bir Müslüman olarak tanıttığını, İslamiyet içerisinden konuştuğunu gördük.

        SERİNKANLI TUTUM KAZANDIRIYOR

        Baraj için esas önemli yerler büyükşehirler. Adana ve Mersin mitinglerine gitmedim ama HDP’lilerin memnun olduğunu duydum. İzmir’de de memnun görünüyorlardı. Gündoğdu Meydanı’nda MHP’yi de izlemiştim, başarılıydı. Ama dünkü HDP mitingi onun da ötesindeydi. HDP, İzmir’deki bu performansı sandığa yansıtabilirse, barajı aşmada zorlanmayacaktır. Yine de şu 3 hususun altını çizmek lazım:

        1- İzmir mitingi de gösterdi ki HDP’yi esas olarak Kürtler, özellikle de gençler ve kadınlar sırtlamış durumda. Halbuki bazı HDP’liler bu realiteden rahatsız olduklarını düşündürecek refleksler veriyorlar.

        2- Demirtaş HDP için çok önemli bir figür, ama öne çıktıkça yalnız kalıyor.

        3- Seçime iki hafta kala HDP’ye yönelik yeni ve daha sert provokasyonlar olabilir. Adana ve Mersin saldırılarının ardından sergilenen serinkanlı tutum korunursa HDP’nin önü iyice açılır. Ancak 6-7 Ekim’deki gibi tepkiler sokağa taşarsa HDP’nin barajı aşması hayal olur.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar