Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nedir Bu Selülit?

        Seren Serengil'in magazin sayfalarında verdiği resimlerde belirgin olarak gözlenen, Jennifer Lopez'in kendisinde de olduğunu itiraf ettiği selülit, geçtiğimiz gün kahvemi içtiğim dükkânda da, yan masamda oturan ve bayanlardan oluşan kalabalık bir arkadaş grubunun gündemiydi.

        Çevre masaların ve benimde rahatlıkla duyabileceğim bir ses tonuyla hararetle konuyu tartışıyorlar, birbirlerine önerilerde bulunuyorlardı. Gel gör ki konu hakkında sahip oldukları bilgilerin tutarsızlığı, paylaştıkları çözüm önerileri, selülitin çok konuşulan ancak az bilinen bir durum olduğunu ortaya koymuştu. Bu kadar kadının sahip olmaktan çekindiği, korunmak adına birçok yöntem denediği selülit nedir; bir hastalık mı, önlenebilir mi gelin birlikte değerlendirelim.

        Nasıl Oluşur?

        Selülit, kökenini Fransızca'dan alan bir kelime. Anlamı bağ dokusu yangısı. Biraz daha açmak gerekirse, cilt altı bağ dokusunda bulunan ve adiposit adı verilen yağ hücreleri, kan ve lenf dolaşımı bozulması sonucunda ortaya çıkıyor. Bozulan dolaşım nedeniyle oluşan fibrotik bantlar, ciltte çökmelere ve portakal kabuğu görünümüne yol açıyor. Daha çok kol, bacak ve kalça bölgesinde rastlanılan bu kozmetik soruna, kadınlarda daha sık rastlanıyor. Neden mi? Çünkü kadınların bağ dokusu erkelere göre daha gevşek ve kadınlık hormonu olan östrojen esas suçlu.

        Selülit Neden Oluşuyor?

        Pek çok nedeni olmakla birlikte kadın olmak, genetik yapı ve hormonlar esas nedenler arasında. Annesinde selülit olan kızlarında selülitli olma ihtimali yüksek. Yumurtalıklardan salgılanan hormonlardaki artış ve düzensizlikler, dolaşımı bozarak su tutulmasına dolayısıyla da selülite zemin hazırlıyor.

        Doğum kontrol hapı kullanımı, yağlı ve yüksek kalorili beslenme, aşırı ve hızlı kilo değişiklikleri, hızlı, stresli ve hareketten yoksun bir yaşam; alkol, sigara ve kahvenin abartılı kullanımı selülit oluşmasına neden olan etkenler.

        Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

        Açıkçası altında yatan neden yapısal ve hormonal olduğu için selülit kaderinizdir demek çok yanlış olmaz. Hemen suratınızı asmayın. Mevcut durumu korumak ve hafifletmek adına yapılabilecek bazı şeyler var.

        Temel sorun dolaşım bozukluğu olduğu için bol miktarda su içmek ve düzenli spor, kan dolaşımınızı hızlandıracak; dokularınızın toparlaması için fırsat yaratacaktır. Vakumlu bakımların ve düzenli masajın selüliti azalttığı yönünde kanıtlar mevcut. Ancak tam tedavi söz konusu değil, ticari söylemlere sakın kanıp, aldatılmayın. Sağlık adına, düzenli ve dengeli beslenme ile kilo kontrolü, alkol ve sigaradan uzak bir yaşam selülit oluşumunu azaltan faktörler arasında. Şiddetle tavsiye olunur.

        Çok Önemli Bir Uyarı !!!

        Sorun sizin için önemli ve kozmetik olarak çok rahatsız ediyorsa, başvuracağınız kişi cilt hastalıkları konusunda uzman bir hekim. Estetisyen, kuaför veya masöz değil. Aman dikkat, ucuz ve farklı çözüm arayışları sonrasında kalıcı hasarlara; dönülmez hatalara maruz kalabilirsiniz. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere.

        Sağlıklı günler dileği ile...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar