Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yapılan araştırmalar, ailesiyle akşam sofrada oturup yemek yiyen çocukların daha sağlıklı ve ilerleyen yıllarda hayatlarında daha başarılı olduğunu ortaya koydu

        Dünyanın teknoloji ve hızlı tüketilen hazır gıdalar konusunda baş döndürücü bir hızla ilerlemesi bazı toplumsal değerlere zarar verdi ve vermeye devam ediyor.

        İş, güç, koşturmaca, planlar, projeler, çalışma hayatının mevcut durumu derken, sadece anne, baba ve çocukların olduğu kendi çekirdek ailelerimizle sofraya oturmak bir yana diğer yakın akrabalarımız ve dostlarımızla sevgi dolu kalabalık sofralara oturmak için yeni yıl, bayram, doğum günleri gibi zamanları bekler olduk.

        Bir bahane olmadan bir araya gelmek, insanların birbirine özenli zaman ayırması ve en yakınlarımızla bile iletişim kurmak için ajandalar kullanır, buluşma planları yapar bir haldeyiz. Herkesin şikâyeti benzer, sorunlar da ortak. Peki bu kalabalık sofralara oturmak için mutlaka bir bahanemiz mi olmalı?

        Keyifli sofraların kıymetinin, sofra adabının unutulmak üzere olduğu bir gerçek. Halbuki geleneksel olması dışında bir sürü başka bahane de bulunabilir birlikte oturulacak sofralara. İşte hthayat.com okurlarının sosyal medyada çok konuşulan bu sıkıntıya dair kendi aralarında yaptıkları konuşmalardan ve bu konuşmalar sonrasında uzmanlardan aldığımız görüşlerden derlediklerimiz.

        Mutfak masraflarını azaltır

        Gençler artık ailelerine ve geleneklerine daha uzak. Hızla dönen dünyaya ayak uydurmaya çalışırken ailevi ilişkiler birer birer ihmal ediliyor ve hatta unutuluyor. Babanın son anda girmesi gereken toplantı, annenin arkadaşları ile kültür turları, çocuğun başından kalkmadığı bilgisayar oyunları... Kimsenin yeterince zamanı yok! O yüzden en iyisi buzdolabından bir şeyler atıştırmak ya da dışarıdan yemek siparişi vermek sıklıkla tercih ediliyor. Ailede her bireyin kendi uğraşları, ilgi alanları, stres kaynakları olması doğal ama bir yandan birbirlerinden alabilecekleri gücün farkında olmamaları çok acı. Bağları güçlendirmenin zamanı geldi ve bunu en keyifli yapabileceğiniz yer belli; kalabalık ve gürültülü aile sofraları.

        KAZANÇLI ÇIKARIZ!

        Bir ailenin mutfak masrafları, evde pişirilen düzenli yemekler sayesinde oldukça düşebilir. Dışarıdan ve ayrı ayrı yemek her zaman çok daha pahalıya mal olacaktır. Bu şekilde geri kazanılan para ise başka bir şekilde değerlendirilebilir, mesela yazın ailece çıkılacak bir tatili daha eğlenceli hale getirmek üzere birikim yapmak için.

        Eğlence ve paylaşım sağlar!

        Yemeği her zaman aynı kişi yapmak zorunda değil, unutmayın siz bir ailesiniz ve ev içindeki sorumlulukları da paylaşmalısınız. Hatta bunu eğlenceli bir hale bile getirebilirsiniz. İnternet sayesinde her bilgiye istediğimiz an ulaşabiliyoruz, bir yarışma düzenleyin ve herkes en pratik ama lezzetli olduğuna inandığı tarifleri hazırlayıp farklı günlerde sofraya koysun... Belki yarışmanın sonucunda ortak verilen kararla kazanan aile ferdine bir ödül bile ayarlanabilir. Çocuklarınız yemeklere ve sunumlara puan verebilir. Bu sayede çok da eğlenmiş olurlar.

        Porsiyonları kontrol altında tutuyor

        Çoğu restoran porsiyonlarını büyük tutarak müşteri memnuniyeti sağlayacağını düşünürken aslında tek yaptıkları kilo kontrolü ve sağlığımızla oynamak oluyor. Halbuki evde hazırlanan yemekler her zaman daha sağlıklı ve en az % 60 az kalorili oluyor. Ayrıca "Yemeklerin içinde ne var", "Nasıl yapıldı?" gibi sorulara anne olarak emin olduğumuz için içimiz de rahat oluyor.

        Yeme bozuklukları riskini düşürüyor

        Son araştırmalara göre, ailesi ile düzenli olarak yemek yiyen ve yemek sofrasında pozitif atmosfere sahip genç kızların yeme bozuklukları yaşamaları oranı oldukça düşük. Ailece yenilen akşam yemekleri, hayatı boyunca sağlıklı bir yeme alışkanlığına giden yol, hele arada bir açılacak mevzular ile sağlıklı beslenmenin yolları ve neyi nasıl yemenin daha iyi olacağı da konuşulabiliyorsa...

        Ailelerine karşı daha saygılı davranıyorlar

        Düzenli olarak yenilen aile yemeklerinin çocuklar üzerindeki olumlu etkileri kimi araştırmalarla ispatlandı. Araştırmalara göre akşam yemeklerinde bir araya gelen ailede, çocukların ebeveynlerine karşı daha saygılı olurken alkol, uyuşturucu, sigara gibi alışkanlıklara da daha az yöneldiği ifade ediliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar