Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yazı, serinin üçüncü ve son yazısı. İlk olarak ülkemizde Facebook'un çocuklu aileler tarafından algılanış hatalarına sonrasında ise çocuğunuz illa Facebook kullanmak istiyorsa nasıl başlayacağınıza değindim. Şimdi ise tüm yetişkinlerin, çocuklu çocuksuz herkesin dikkat etmesi gereken bazı konulara yer vermek istiyorum.

        Burada yazacağım maddeleri yetişkinlerin hatta yaşı 15 ve büyük olan çocukların da uygulaması küçük çocuklar açısından önem taşıyor. İşte yetişkinler için çocuklar konusunda Facebook kuralları:

        ■ Yetişkinlerin Facebook ortamında çocuklarla arkadaş olmaması gerekiyor: Facebook kullanan çocuğunuzla anne ve baba olarak bile arkadaş olmamalısınız. Çünkü anne ve babanın çocukla arkadaş olması demek diğer akrabaların da arkadaş olabilmesi demek. Bir yetişkinin Facebook ortamında bir çocukla arkadaş olmaması gerekiyor; çünkü bizlerin paylaştıkları, durum bilgileri, fotoğraflar, karikatürler, güldüğümüz şeyler, heyecana gelip yazdıklarımız çocuklara uygun olmayabiliyor. Zaten bir yetişkinin bir çocukla Facebook ortamında arkadaş olmasının mantığını ve amacını anlamış değilim. Bunu uzmanlar da benzer şekilde yorumluyor. Başka bir ülkede bunu yapan bir yetişkinin "pedofili" olup olmadığı tartışılırken bizim ülkemiz maalesef yeğenleri, komşu çocukları veya çocuğunun arkadaşlarıyla bile Facebook ortamında arkadaş olan yetişkinlerle dolu...

        ■ Öğretmenler size büyük iş düşüyor: Benzer durum öğretmenler için de geçerli. Birçok 13 yaş altı çocuk şaka değil gerçek bu, Facebook ortamında öğretmenleri ile arkadaş olmuş durumda. Bunun bir eğitimci tarafından düşünülememesi çok acı bir konu. Bir öğretmenin, bir eğitimcinin uzmanlık alanı veya eğitim ana dalı ve konusu ne olursa olsun biz anne babalardan daha çok bu konuyu araştırması, okuması, öğrenmesi gerekirken birçok öğretmenin gözüne perde inmiş gibi bu konuda. Özellikle özel okullarda olan öğretmenlerin bazıları yüzlerce çocuk ile Facebook ortamında arkadaş. Bu konunun eğitim sektörü tarafından fark edilip okulların bu öğretmenleri uyarması gerekiyor.

        ■ Çocuk fotoğrafları ve videoları paylaşımı: İşte bu milletçe belki de en büyük sorunlarımızdan biri. Çocuğumuzun altı değiştirilirken bile olan fotoğraflarını sosyal mecralarda paylaşan bir toplumuz biz. Bakın, çocuğunun fotoğrafını Facebook'a koyan sonra çocuk cinselliği pazarlayan bir sitede satışta bulan insanlar var... Bu konunun önemini anlamak için illa başımıza böyle bir olay gelmesi gerekmemeli. İşte bu nedenle biz yetişkinlerin özellikle hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Yankesici yok ama hırsız, tecavüzcü yok ama sapkınlar olabiliyor ekranın ucunda. Pedofili ve ensest konusunda milletçe utanmamız gereken bir durumdayken en başta yapılması gereken kontrolsüz ortamlarda çocuklarımızı tek başına bırakmamaktır. "Olsun varsın dayısı ile arkadaş Facebook'ta" veya "Öğretmeni ile yazışıyor ne güzel" diye düşünmenin ötesine geçmek gerekiyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar