Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN okullar açılıyor. Ancak bazı öğrencilerin okulları henüz belli değil. Kimi evlerinden 150 kilometre uzaklıkta tercih bile etmedikleri okullara yerleştirildi kimi de daha üst puanlı okullara geçiş için nakil başvuruları yapıyor. Üstelik bu belirsizlik sadece 8. sınıfı bitirip bu yıl liseye başlayacak öğrenciler için geçerli olmayacak. 10 ve 11’inci sınıflarda okuyan tüm öğrenciler de yıl boyunca okullarda boş kontenjan varsa her hafta okulları değiştirebilecek. Taban puan şartı aranmadan bu geçişler yapılacak. Siz de tüm yıl boyunca çocuğunuza okul arayacaksınız.

        Çünkü geçtiğimiz cumartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi ve okullar arasındaki nakillerde “taban puan şartı”nı kaldırdı. Böylece TEOG ile başlayan “taban puansız nakiller” tüm yılı ve her sınıf kademesini kapsar hale geldi.

        Eski yönetmeliğe göre yerleştirme puanıyla öğrenci alan liseler arasında nakil ve geçişlerde öğrencinin puanının okulun yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması koşulu aranıyordu. Yani ilk yerleştirmede bir okula en son giren öğrencinin puanı “taban puan” kabul ediliyor ve bu puanın altında olanlar geçiş yapamıyordu.

        İşte “taban puan” önce TEOG’daki nakil uygulamasıyla delindi. Okullardaki boş kontenjanlara 5 kez her hafta taban puan şartı aranmadan nakil yapılmasının önü açıldı. Liselere geçiş yerleştirme kılavuzuna göre de bu uygulama 26 Eylül’e dek sürecekti.

        Bakanlık TEOG’la deldiği bu kuralı tüm yıl ve her sınıf için geçerli kıldı. Öğrenciler bir okulda boş kontenjan varsa öğretim yılının bitmesine 3 hafta kalana dek her hafta nakil başvurusunda bulunabilecek. Üstelik bu başvurularında “taban puan” yani ilk yerleştirmede okula son giren öğrencinin puanıyla oluşan “taban puan şartı” da aranmayacak.

        Örneğin İstanbul (Erkek) Lisesi’nin yalnızca hazırlık sınıfında değil, 9., 10. hatta 11. sınıfında bile boş kontenjan varsa çocuğunuzun bu okula geçmesi için başvuruda bulunacaksınız. Başvuran öğrenciler puanlarına göre dizilecek ve en yüksek puanlı öğrenciden başlayarak kontenjan dolana kadar okula kayıt yapılacak. Elbette bu kural sadece İstanbul Lisesi için değil, tüm liseler için geçerli olacak. Veliler olarak çocuğunuz 12. sınıfa geçene dek 3 ya da 4 yıl boyunca her hafta boş kontenjanları takip edecek, çocuğunuz için nakil başvurusunda bulunacaksınız.

        Bu nakil başvuruları da tıpkı TEOG nakillerinde olduğu gibi her hafta pazartesi- perşembe günleri başvuruların alınması, cuma günü de yerleştirme sonuçlarının açıklanması şeklinde işleyecek. Yine TEOG’daki gibi başvurular yerleştiğiniz okulun müdürlüğüne yapılacak. Müdürlük de bunları e-okul üzerinden nakil yapmak istediğiniz okulun müdürlüğüne iletecek.

        Dün görüştüğümüz bakanlıktan üst düzey bir yetkili, “taban puansız, her sınıfı kapsayacak” nakil uygulamasını “boş kontenjan kalmasın” diye getirdiklerini söyleyerek “Özellikle de puanı yüksek okullarda boş kontenjan olmasın, öğrenciler üst okullara yerleşebilsin istedik” diye açıkladı.

        Ancak yıllarca bu sınavlara hazırlanan öğrenciler ve bu hazırlığın bedelini ekonomik olarak ödeyen veliler haksızlıkla karşılaşacak. Çünkü bakanlık yerleştirmede boş kontenjan sorununu çözecek bir sistemi bulmayı başaramadığı için düşük puanlı öğrenciler üst puanlı okullara girebilecek.

        TEOG’la gelen “şansı olan, velisi sistemi iyi takip eden” öğrenci yüksek puanlı bir okula ilk yıl giremese bile sonraki yıllarda geçiş yapabilecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar