Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BUGÜN liselere TEOG puanlarına göre yapılan yerleştirmeler açıklanıyor. Arkasından da bu sistemin tartışılan en önemli uygulamasına “nakillere” geçilecek. Boş kontenjanlar için yapılacak bu uygulamada taban puan şartı aranmayacak. Yani bir okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmayacak. Adeta öğrencinin şansına dayanacak bu sistemde de “şansı” olan düşük puanlı öğrenci nakil uygulamasıyla gözde okullara girebilecek.

        İşte bu uygulama hem ailelerin endişe duymasına hem de kafalarının karışmasına neden oluyor. Aileler Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm öğrencilerin tercih yapsa da yapmasa da devlet okullarına yerleştirileceği açıklamasını hatırlatarak

        “Bu durumda nasıl boş kontenjan oluşacak?” diye soruyor. Bu sorunun yanıtı: Boş kontenjan oluşmasının yolu “özel”den geçiyor.

        Öğrencilerin tümü tercihlerine, tercih yapmayanlar da puanlarına göre adreslerine göre en yakın okullara yerleştikten sonra çocuğunu özel okulda okutmaya karar veren aileler kayıtlarını devlet okullarından çekecek. Bu işlemi de bir kısmı bugün sonuçların açıklanmasından sonra gerçekleştirecek. Eğer çocukları düşündükleri kadar iyi bir okula yerleşemediyse özel okula geçecekler. Boş kontenjanlar da işte bu öğrencilerin özel okullara gitmesinden sonra oluşacak.

        Nakil uygulaması özele giden öğrencilerden sonra oluşacak boş kontenjanlara yapılacak.

        Ancak tersine bir hareketlilik de söz konusu olacak.

        Bu kez de “özel”e kayıt yaptırmış öğrenciler eğer bugün iyi bir okula yerleştiyse özel okullardaki kayıtlarından vazgeçecekler ve devlet okullarında kalacaklar. Devletten özele, özelden devlete geçişler olacağı gibi devlet okulları arasında da boş kontenjanlar arasında hep gidiş gelişler olacak. Bu süreç okullar açıldığında da sürecek. Taban puan şartı aranmadan nakil uygulamasının yapılacağı eylül ayının sonuna kadar okulların kontenjanları bir dolup bir boşalacak.

        ‘ÖZEL’E GİDEN NE YAPACAK?

        Ailelerin merak ettiği bir başka soru ise şu: “Özel okula kayıt yaptırmış öğrenciler nakil uygulamasından yararlanabilecek mi? Bu öğrencilere yönelik bir sınırlama var mı?”

        Dün bu köşede özel okullarda kayıtlı öğrencilere sınırlama getirilmesinin Anayasa’yla güvence altına alınmış eğitim hakkını engellemek olduğunu dile getirdik.

        Bakanlık da dün ailelerin bu sorusuna yanıt verdi:

        Bir öğrenci özel okulda kayıtlı da olsa tıpkı devlet okullarındakiler gibi nakil uygulamasından yararlanabilecek. Özel okulda da olsanız eğer isterseniz devlet okullarındaki boş kontenjanlar için gerçekleştirilecek nakil uygulamasına katılabilecek ve tercihte bulunabileceksiniz.

        KESİN KAYIT NE ZAMAN?

        Yanıtı aranan bir başka soru ise;

        “Yerleştirildiğimiz okula gidip kesin kayıt yaptırmak zorunda mıyız?”

        Bu soruyu da dün bakanlık yetkililerine sizler için sorduk ve şu yanıtı aldık: “Yerleştiğimiz okula kesin kayıt için gitmenize gerek yok. Zaten yerleştirme sonuçları kesin kayıt anlamını taşıyor. Ama özel okul istiyorsanız, gitmek istediğiniz okuldan devletteki kaydınızı e-okul sistemine girerek çekmesini isteyeceksiniz.”

        İlk kez uygulanan bir sistem olduğu için ailelerin birçok sorusu var. Bunları bu köşede de eğitim sayfamızda da yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya devam edeceğiz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar