Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORTAOKUL 8’inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenci için ise Liseye Geçiş Sınavı (LGS) soruların zorluğu tartışmalarıyla tamamlandı. Bu kez LGS velileri için tercih süreci başlayacak.

        22 Haziran’da açıklanacağı duyurulan LGS sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kararıyla seçimden sonra 26 Haziran’da açıklanacak. Aynı gün sınavla ve sınavsız öğrenci alacak liselere geçişin ayrıntılarının da belli olacağı LGS kılavuzu açıklanacak. Bu kılavuz ile birlikte yerleştirme ile ilgili birçok yanıtsız soru da açıklığa kavuşacak.

        Ancak geçtiğimiz hafta Bursa’da yaklaşık 50 bin öğrenciyle pilot olarak uygulanan “adrese dayalı tercih”, ailelerin “Çocuklarımız istemediğimiz okullara mı yerleştirilecek?” kaygılarına neden oldu. Uygulamaya katılan velilerin aktardıklarına göre her öğrenci en az iki okul türü seçmeye zorunlu tutuldu. Bu durumda da tercihler Anadolu lisesi+Anadolu meslek lisesi, Anadolu lisesi+Anadolu imam hatip lisesi olarak yapılmak zorunda kaldı.

        İşte Bursa’dan velilerin anlattıkları:

        “E-okul üzerinden tercih ekranı açıldı. Anadolu, imam hatip ve meslek lisesi olmak üzere 3 okul türünden 10 tane okulu tercih etmemiz istendi. Tercih ekranında evin yakınındaki okullar ‘yeşil bölge’, evden uzak hatta bazı ilçelerden okullar komşu kayıt alanı olarak ‘mavi bölge’ ve adrese en uzak ve il dışından okullar da ‘kırmızı bölge’ olarak gösterildi. En az iki okul türünden tercih yapılması zorunlu tutuldu. Tercihin geçerli olması için Anadolu lisesi yanında zorunlu ya imam hatip ya da meslek lisesi seçmememiz gerekti. Zorunlu seçtik. Bu durumda çocuklarımız meslek ya da imam hatip lisesine gönderilecek ve bize de ‘Siz tercih ettiniz’ denilecek. Oysa iki okul türünden tercih yapmazsanız tercihleriniz geçersiz sayılacak. ‘Bu pilot uygulama’ denildi ama şunu gördük. Çocuklarımız, ailelerine zorunlu tercih yaptırılarak istemediğimiz okullara gönderilmiş olacak.”

        Uygulamayı izleyen eğitim sendikaları Eğitim İş ve Eğitim Sen temsilcileri ise veliler gibi kaygılarını “Birçok soru yanıtsız. Aileler iki okul türünden birini seçmek zorunda bırakılırsa ‘Kimse istemediği okula gitmeyecek’ söylemi gerçekliğini yitirdi” sözleriyle dile getirdi.

        VELİ KARARLI OLACAK

        LGS tercih ve yerleştirmeleriyle ilgili ailelerden çok sayıda soru geliyor. Ancak yerleştirme kılavuzu çıkmadığı için onların soruları da yanıtsız kalıyor. Her yıl lise tercihi yapan aileler kaygılı olur. Ancak bu yıl hem sınav sisteminin okulların açılmasına 2 gün kala değiştirilmesi, hem de bu sistemin ayrıntılarının ortaya çıkmaması ailelerin kaygılarını daha da artırıyor.

        Bu yerleştirme sisteminde belli olan tek kural var; o da aralarında yabancı liselerin de yer aldığı özel okullara kesin kayıt yaptıran, sınavla öğrenci alacak devlet liseleri için tercih yapamayacak. Bu yüzden de ailelerin en başta çocuklarını özel mi yoksa devlet liselerine mi gönderecekleri konusunda kararlarını vermeleri gerek. Özel liselere kayıtlar başladıktan sonra devlet liseleri için de tercih süreci başlayacak. Yani bu yıl devlette tercihler ile özel okulda kayıt takvimi çakışacak. Bunun tek avantajı devlet için tercih süreci sürerken, çocuğunuzun da bir özel okula kesin kayıt yaptırıp yaptıramayacağını öğrenmek olacak. Bu durumda da sınavla öğrenci alacak liseler için tercih yapabileceksiniz.

        Bu yıl her zamankinden daha karışık bir tercih süreci ve bununla ilgili soru işaretleri var. Ancak her yıl olduğu gibi HABERTÜRK olarak bu tercih sürecinde de hazırlayacağımız yazı dizileriyle sizlere destek olmaya devam edeceğiz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar