Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SINAVLARA artık sayılı günler kaldı. Hem üniversiteye girecek hem de liseye geçiş sınavlarına katılacak adaylar için süre azalıyor.

        Peki sınavlar için bir strateji geliştirdiniz mi?

        Soruları nasıl çözeceğinize, hangi sırada testlere başlayacağınıza karar verdiniz mi?

        Artık bu kararı vermeniz, buna göre de bir taktik geliştirmeniz gerekiyor.

        Sizlere eğitimcilerin önerdiği bir sınav taktiğinden söz edeceğim. Elbette kendi taktiğinizi, stratejinizi geliştirmiş olabilirsiniz. Ama henüz bir stratejiniz yoksa bunu kullanabilirsiniz.

        Bu taktiğin adı: Turlama tekniği.

        Yani soru ile inatlaşmamak.

        Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1. turda çözerek diğerlerini 2. tura bırakmaya turlama tekniği deniyor.

        Sınavlarda her soru için bir süreniz var. Baktınız soruyu çözmekte zorluk çekiyorsunuz. Belki heyecandan anlayamadınız soruyu, işte bu soruyla 1 dakikadan fazla zaman geçiriyor ama çözemiyorsunuz o zaman inatlaşmayın. Bu soruyu geçin.

        Çözemediğiniz soruların yanına bir işaret koyun. Bu soru işareti (?) de olabilir sizin seçtiğiniz başka bir işaret de. Neden işaret diyoruz; çünkü geri sorulara döndüğünüzde çözemediklerinizi böylece ilk seferde görebilirsiniz.

        Bu sorulara ilk turu bitirdikten sonra bakın. Çözemediğiniz soruları daha kolay yapabildiğinizi göreceksiniz.

        ‘SÜRE YETMİYOR’ DİYENLERE

        BUGÜNLERDE en sık gelen soru “Süreyi yetiremiyorum, ne yapacağım?” oluyor. Süre sınırlaması olmadan soruları çözebildiğini söyleyen adaylar süre konulduğunda aynı başarıyı gösteremediklerini anlatıyor.

        Sınavla ilgili bir strateji, taktik geliştirmeniz gerektiği gibi artık süre konusu da bugünlerde çözmeniz gereken bir sorun. Tüm denemelerinizi süre tutarak çözmeye başlamalısınız. Sınavda olduğu gibi aynı süreyi kendinize koymalı ve bu süre içinde soruları çözebilmelisiniz.

        Ama bunun için öncelikle hangi testten soruları çözmeye başlayacağınıza da karar vermeniz ve testleri sıraya koymanız gerekiyor. Önerim kendinize en güvendiğiniz testten başlamak.

        Test sıranızı belirledikten sonra ise kendinize her test için süre koymalısınız.

        Süre konusunda nasıl bir yöntem izlemeniz gerektiğini PDR uzmanı Jale Arslan örnek vererek bakın nasıl anlatıyor:

        “Mesela TYT’ye bakalım. 4 test var. 120 soru ve 135 dakikanız var. Soru başına 1 dakika 12 saniye veriliyor. Matematikte 40 soru var. Ortalama 45 dakikanız var. Bu testi eğer 60-80 dakikada çözüyorsanız o zaman yavaşsınız. Ama 45-55 dakika ayırıyorsanız oluyor demek. Aynı şekilde bu süre hesabını diğer testlerde de soru sayısı ve verilen süreyi çarparak bulabilirsiniz. Hatta testlerden artırabildiğiniz zamanı diğer test sürelerine ekleyebilirsiniz. Bunu da ancak deneyerek öğrenebilirsiniz.“

        Uzmanların da vurguladığı gibi önce test sıranızı belirleyin ve sırayla, süre tutarak çözmeye başlayın. Sınavlarla ilgili sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam edeceğiz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar