Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ ay Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları’na için öğrenci seçmek için Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ) yapıldı. Bu sınavın özelliği YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) kopyası olması. TYT’deki gibi adaylara 40’ar Türkçe ve Temel Matematik ile 20’şer Sosyal ve Fen Bilimleri soruları yöneltildi. Süre de TYT’deki gibi 135 dakika oldu.

        Sınava 300 bin 856 aday başvurdu, 293 bin 432’si girdi.

        Tıpkı TYT’de olduğu gibi bu sınavda da adayların puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe ve Temel Matematik testlerinden en az 0.5 ham puan yani yarım net çıkarmaları istendi.

        Dün ÖSYM bu sınavla ilgili rapor yayımladı. Bu rapor haziran ayında yapılacak ve 2.3 milyondan fazla adayın gireceği YKS’nin TYT oturumundan nasıl bir sonuç çıkacağını gösteriyor. İşte sonuçlar:

        50 BİN YARIM NET ÇIKARAMADI: Adayların 50 bin 375’i yani yüzde 17.17’sinin puanları, Türkçe ve Matematik testelerinden yarım net çıkaramadıkları için hesaplanamadı.

        BARAJ ALTINDA KALDILAR: Adayların 15 bin 926’sı 150 puan barajının altında kaldı.

        TÜM SORULARI DOĞRU YAPANLAR: 40’ar soruyu Türkçe’de adayların yüzde 0.04’ü yani 169’u, Matematik’te yüzde 0.17 yani 486’sı doğru yaptı. 20 soruluk Fen’de 101, Sosyal’de 2 aday tüm soruları doğru cevapladı.

        ATIP TUTTURAMAMIŞLAR: Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürünce Fen’de 36 bin 854, Matematik’te 28 bin 218, Sosyal’de 17 bin 426, Türkçe’de 6 bin 851 aday eksi puan aldı.

        EN BÜYÜK BAŞARI TÜRKÇE: En yüksek başarı 15.10 ortalamayla Türkçe’de, en düşük başarı 3.01 ortalamayla Fen’de oldu. Matematik ortalaması 8.17, Sosyal Bilimler ortalaması 4.85.

        EN BAŞARILI LİSELER: Puan ortalamaları açısından en başarılı 3 lise türü fen, sosyal bilimler ve özel liseler ile Anadolu liseleri oldu.

        İşte sınavın sonuçları böyle. Gelin bu rakamları TYT’ye oranlayalım. Elbette tahmini bir hesaplama olacak ama karşılaşacak tablonun ne olacağını bize gösterecek.

        Eğer 0.5 kuralı yani Türkçe ve Matematik testlerinden 0.5 puan alma zorunluluğu ve/veya diye değiştirilmezse yani tek bir testten yarım net çıkarmak yeterli olmazsa;

        TYT’de puanı hesaplanmayan aday sayısı 400 bine yaklaşır.

        150 puan barajını aşamayanların sayısı da 120 bini bulur.

        Bunun anlamı da özellikle önlisans programlarında boş kontenjan demektir.

        Umarız ÖSYM, bu raporu YÖK’e ulaştırır ve 0.5 kuralı bir kez daha değerlendirilir.

        9’LAR SINIFTA KALSIN KAMPANYASI

        GEÇEN yıl TEOG puanlarıyla liselere yerleşen ve bu yıl 9’uncu sınıfta okuyan ancak devamsızlık ya da başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalacak öğrenciler arasında bir tartışma başladı. Bu öğrenciler ile bazı veliler sınıfta kaldıkları takdirde “mahalli yerleştirmeden yararlanarak, evlerine en yakın okullara yerleşme hakkına sahip olduklarını” savunuyor. Hatta “9’lar sınıfta kalın” kampanyası da başlatıldı.

        Buna göre sınıfta kalırlarsa evlerine en yakın Anadolu lisesine yerleşecekleri savunuluyor. Oysa MEB, daha önce yaptığı açıklamalarda nakil kurallarının TEOG ile yerleşenler için TEOG puanlarına göre yapılacağını açıklamıştı. Ancak bu kampanya giderek büyüyor. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler ise “Bize ne olacak?” diye soruyor.

        Bakanlık bu öğrenciler için açıklama yapmak zorunda. Çünkü gerçekten sınıfta kalacak olanlar sorularına yanıt beklerken, bir yandan da bu kampanya giderek büyüyecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar