Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı ailelerin merakla beklediği liselere yerleştirme kılavuzunu değil ama liselere yerleştirme yönergesini yayımladı. Bu yönergeyle liseye geçişte kullanılacak kriterler de bir anlamda belli oldu. Bu arada yönergede liseye geçiş kılavuzunun nisan ayında çıkacağını ve kılavuzda sınavla öğrenci alan okulların listesinin de yer alacağını açıkladı.

        Gelin bu yönergeyi inceleyelim:

        PUANIN ADI MSP OLDU: Sınavla öğrenci alacak okullar şöyle sıralandı: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları. Bu liseler için merkezi sınav yapılacak ve öğrenciler Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile yerleştirilecek. Sınavın sayısal ve sözel iki oturumdan oluşacağı yani sınavda bir “mola” olacağı anlaşıldı. Soruların da 8’inci sınıf müfredatını kapsayacağı ifade edildi. Ama hâlâ 3 yanlış bir doğruyu götürecek mi, soruların ağırlığı aynı mı olacak belli değil.

        SORULAR NASIL OLACAK? Sorular öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanacak.

        YURTDIŞINDA OKUYANLAR: Öğrenimlerini Türkiye´deki ortaokulların 8´inci sınıfına denk bir sınıfta yurtdışında bakanlığa bağlı olmayan eğitim kurumlarında sürdüren öğrenciler, öğrenim belgesi ile başvurarak merkezi sınava katılabilecek.

        2 TÜR YERLEŞTİRME: Öğrenciler kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.

        SINAVLI LİSE KRİTERİ: MSP ile öğrenci alan okulların kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda merkezi olarak yani bakanlıkça yerleştirme yapılacak.

        PUAN EŞİTLİĞİNDE NELERE BAKILACAK? Ortaokul Başarı Puanı´na (OBP) yani öğrencinin okul başarısına bakılacak. Yaşı küçük olana öncelik verilecek. 8. 7. ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı’na (YBP) yani yine okul notuna bakılacak. Devamsızlık oranları dikkate alınacak. Daha az devamsızlık yapmak avantaj olacak.

        SINAVSIZ LİSE İÇİN ORTAÖĞRETİM KAYIT ALANI: Şöyle tanımlandı: Eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjan ve donanımları göz önünde bulundurularak, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liselerin birbirleriyle eşleştirildiği ve tercihe bağlı olarak kayıt yapılabilecek farklı ortaöğretim kurumlarından oluşturulan alan.

        SINAVSIZ YERLEŞTİRME NASIL OLACAK? Belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına belirlenen kontenjanlara göre yapılacak.

        YEREL YERLEŞTİRME GELDİ: Sınavsız yerleştirmenin adı yerel yerleştirme olarak tanımlandı. Yerel yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorumluluğunda bakanlıkça yürütülecek.

        YİNE OKUL NOTUNA BAKACAK: Yerel yerleştirme, ortaöğretim kayıt alanı, okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar