Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖSYM, adaylardan gelen sorular üzerine YKS ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. 136 sayfalık 2018 YKS Başvuru Kılavuzu’nun da özeti olan açıklamada, adaylar özellikle sınav başvurularının ‘şahsen’ yapılacağı konusunda uyarılıyor

        BAŞVURU 'ŞAHSEN' OLACAK ÜCRET SONRA ÖDENECEK

        YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 21 Mart saat 23.59’da bitecek. ÖSYM, 2018 YKS Başvuru Kılavuzu’nu yayımlamasına rağmen adaylardan başvurularla ilgili çok soru gelince bu kez de tıpkı YÖK gibi “YKS Sıkça Sorulan Sorular” açıklaması yaptı. 71 soruya yanıt verilen bu açıklama, 136 sayfalık kılavuzun da özeti şeklinde oldu. Kılavuzun, YÖK’ün sınava ilişkin kararları doğrultusunda hazırlandığı ve değişiklik yapılmadığını vurgulayan ÖSYM’nin açıklamaları özetle şöyle:

        KİMLER VE NASIL BAŞVURABİLECEK?

        Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler. Kılavuza ÖSYM’nin sitesinden ulaşılacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

        YERİNİZE BAŞKASI YAPAMAZ

        Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin http:// www.osym.gov.tr internet adresinde “2018-YKS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” içinde yer alıyor. Başvuru merkezine şahsen gitmeniz gerek. Merkezde fotoğrafınız da çekilecek.

        YANINIZDA HANGİ BELGELER OLACAK?

        Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2018-YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı/ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı.

        Başvurunuzu yaptıktan sonra seçtiğimiz oturumlara göre kılavuzda belirtilen bankalara ya da ÖSYM’nin sitesinden sınav ücretini yatıracaksınız. Başvuru için son gün 21 Mart, ücret için 22 Mart. YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak oturum ekleme yapılabilirsiniz.

        BAŞVURU GÜNÜNÜ KAÇIRIRSANIZ

        1-21 Mart tarihleri arasında başvuramayanlar 4 Nisan’daki geç başvuru gününde başvuru yapabilir. Başvuru ücreti de aynı gün ÖSYM sitesinden ödenecek. Bankalardan ücret ödeyemeyeceksiniz. Geç başvuru gününde oturum ekleme yapabilirsiniz. Ama başvurup ücret ödediğiniz oturumları değiştiremez ve silemezsiniz.

        YURTDIŞINDAN BAŞVURU VAR MI?

        Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilir.

        SINAV MERKEZLERİ NASIL SEÇİLECEK?

        Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilir. Bunun dışında tercih yapılamaz. Sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde veya 6-11 Nisan 2018 tarihleri arasında güncelleyebilirsiniz. Bu süreden sonra değişiklik yapamazsınız.

        4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK

        HER adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

        DİN DERSİ HANESİ NASIL DOLDURULACAK?

        Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alan adaylar zorunlu bu dersi aldıklarını yazacak ve 1 rakamı girecek. Muaf olanlar ise zorunlu din dersi almadığını belirten 2 rakamını koyacak. Bu adaylar TYT ile AYT Sosyal Bilimler-2 Testi’nde ise alternatif Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak.

        MAVİ KARTLILAR NASIL BAŞVURU YAPACAK?

        Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), YKS’ye başvurabilir. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

        EĞİTİM BİLGİLERİ SİSTEMDE GÖRÜNMÜYOR?

        Eğitim bilgisi MEB e-Okul sistemi kaynaklı olan adaylardan bu bilgilerinde güncelleme gereken son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak, MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak.

        BİRDEN ÇOK DİPLOMA VARSA

        Birden fazla diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2017-2018 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birini seçmeli. Bu bilgilerini 26 Haziran- 4 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM’nin aday sayfasından onaylamalı.

        EK PUAN VE SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI?

        Ek puan uygulaması sadece 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmaz. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı.

        SINAVA GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINACAK?

        Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin aday sayfasından alacak. Posta ile gönderilmeyecek.

        BARAJLAR DURUYOR MU?

        Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’ de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih edebilirler.

        ÖZEL YETENEK PUANI NEDIR?

        Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara TYT puanıyla başvurulacak. Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerek.

        ENGELLİ ADAYLAR NASIL BAŞVURACAK?

        ENGELLI salonunda sınava girebilmeniz için bir üniversite veya devlet hastanesinden alacağınız rapor, sağlık/ engel bilgi formu, durumunuzu anlatan dilekçe ile aday başvuru kayıt bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na yollamalısınız. Aynı şekilde araç gereç kullanması gerekenler de raporlarını ulaştırmalı. Özel hastane raporu kabul edilmiyor. Sınavda yanında cihaz olacakların da aynı şekilde raporlarını göndermeli. Sınavda işitme cihazı/biyonik kulak kullanmak isteyenler ise engelli salonlarında sınava girecek.

        ESKİ FOTOĞRAFINIZI NASIL DEĞİŞTİRECEKSİNİZ?

        ADAYLARDAN en sık gelen sorulardan biri de önceki yıllarda sınava başvurduğu için ÖSYM sitesinde fotoğrafı olanların bunu nasıl değiştireceklerine ilişkin oluyor. Rehberlik uzmanı Jale Arslan, bu soruya şu yanıtı veriyor:

        “Eğer başvurunuzu yaparken sistemde geçerli fotoğrafınız varsa yeni bir fotoğraf yüklemeniz mümkün olmayacak. Başvuru merkezinde de fotoğrafınız çekilemeyecek. Bu nedenle var olan fotoğraf ile başvuru yapacaksınız. Fotoğrafınızın değişmesini talep edenler, bu taleplerini başvurularını tamamladıktan sonra ÖSYM’ye Genel Amaçlı Dilekçe örneği, fotoğraflı ve onaylı nüfus cüzdanı sureti, son 3 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf ve varsa fotoğrafını değiştirme talebinin nedenini belirten belge ile sınava başvuru süresince ve sınava başvuru süresi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM’ye başvuracak. Süre hesabında ÖSYM evrak kaydı esas alınır. Süre tamamlandıktan sonra ÖSYM’ye ulaşan belgelere işleme yapılmaz. Adayın talebi, ÖSYM tarafından uygun görüldüğü takdirde fotoğraf değişikliği ÖSYM tarafından belirtilen tarihler arasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden gerçekleştirilir.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar