Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YÜKSEKÖĞRETİM kurumlarında boş kalan yaklaşık 273 bin boş kontenjan için ek yerleştirme başvuruları sürüyor. Ancak adaylardan gelen sorulara baktığımızda ek yerleştirmenin temel kurallarını bilmediklerini ve hatalı tercih yaptıklarını görüyoruz. En fazla hata ise “en küçük puanı oluşmuş” bölümlerle ilgili. Çünkü bu bölümler her adayın tercihine açık değil.

        Önce en küçük puanı oluşmuş bölüm ne demek ona bakalım.

        Tercihlerinizde kullanacağınız 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda önlisans programlarını Tablo-3’te, lisans programlarını da Tablo-4’te bulacaksınız. Bu tablolarda yer alan programların karşılarında ise sütunlar içinde bazı bilgiler yer alıyor. Bu sütunların en sonunda da “2017-ÖSYS En Küçük Puan” başlığı altında programların puanlarını göreceksiniz. Bu puanların anlamı, “Bu program ilk merkezi yerleştirmede doldu, ama yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler yüzünden bu bölüm boş kaldı” demek. Programın puanı ise o bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı anlamına geliyor. Merkezi yerleştirmede dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan tüm programların karşısında puan yazıyor. Bu puan da artık o bölümler için “en küçük puan oluşmuş” olduğunu gösteriyor.

        Peki bu durum sizi nasıl etkiler?

        Eğer tercihleriniz arasında karşısında puan olan bölümleri yazacaksanız ilgili puan türünde ya eşit ya da o puandan daha yüksek puana sahip olmanız gerekiyor. Aksi halde bu bölümleri tercih listenize alamazsınız. Ek yerleştirmenin temel kurallarından birisi bu. Her boş kontenjan her adaya açık değil. Adayların tercih listelerini oluştururken dikkat etmeleri gereken temel nokta bu.

        Eğer tercih listenize alacağınız programın karşısında bir puan yer almıyorsa o zaman ilgili puan türünde 150 ya da 180 puan barajını aşmanız bu programları tercih etmeniz için yeterli olacak demektir.

        Yine tercih yapan adaylardan gelen bir başka soru da “başarı sırasını” nasıl kullanacaklarına ilişkin oluyor. Ek yerleştirmede ilk tercihlerde olduğu gibi artık başarı sırasını değil, puanları dikkate alacaksınız. Zaten kılavuzda da başarı sıraları olmadığını, yalnızca puan olduğunu göreceksiniz. Başarı sırasını ilk yerleştirme için kullanmanızın nedeni de bir önceki yılın verilerini dikkate alarak sağlıklı tercih yapmanız içindi. Bu yerleştirmede ise dikkate alacağınız puanlar olacak.

        Yine adaylar başarı sırası barajlarının ek yerleştirme için geçerli olmayacağını düşünüyorlar. Burada da yanılıyorlar. Nasıl ki; ilk yerleştirmede tercihlerinizde tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için getirilen başarı sırası barajları geçerli ise ek yerleştirmede de geçerli. Ek yerleştirmenin kendine özgü kuralları var ama temel kurallar ilk merkezi yerleştirme ile aynı olacak. Bu yüzden de adayların 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları Başvuru Kılavuzu’nu bir kez daha incelemeleri gerekiyor.

        Adaylara son uyarım ise şu: Tercih listenizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız programları listenize almayın. Her yıl olduğu gibi bu yıl da merkezi yerleştirmenin ardından istemedikleri programları listelerine aldıkları için kayıt yaptırmaktan vazgeçen 59 binin üzerinde aday oldu. Unutmayın ki; yerleştiğinizde kayıt yaptırmasanız da gelecek yıl yerleştirme puanınıza 60 ile 30 puan arasında etki yapacak Ortaöğretim Başarı Puanı’nız (OBP) yarıya düşecek. Yani hatalı tercih yaptığınız için sadece yıl değil puan da kaybedeceksiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar