Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜNİVERSİTE yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bu yıl 214 bin 430 boş kontenjanla rekor kırıldı. Geçen yıl ise bu sayı yalnızca 60 bindi. Bu yıl önlisans programlarında 163 bin 613 boş kontenjan var. Bu da geçen yılın yaklaşık 5 katı.

        Özellikle bu programları tercih eden meslek liseli öğrenciler tercih yapmaktan kaçındı. Geçen yıl yüzde 77’si bu yıl ise yalnızca yüzde 50’si tercih yaptı. Çoğu da hatalı tercih oldu.

        Nedenine gelince; hatırlanacağı üzere geçen yıl ek puanlar kaldırıldı, adaylar programlara ek puansız yerleştirildi. Bu yıl ise ek puan tekrar geldi ama öğrencilerin elinde tercih listelerini oluşturabilecekleri “ek puanlı yerleşme puanları ve başarı sıraları” ile ilgili veriler yoktu. Bu da adayları etkiledi. Bir başka neden ise önlisans programlarına ilişkin öğrenci ve ailelerdeki önyargılar. Önlisans değil, lisans programı istiyorlar. Bu algı değişmeden 2 yıllık meslek yüksekokulu kontenjanlarının dolması da zor görünüyor.

        Ancak ilk kez önlisans programlarında bu kadar çok boş kontenjan oluştu. Sayfamızda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile yaptığımız röportajı okuyacaksınız. YÖK de özellikle tercih yapmayan meslek liseli adaylara ulaşarak, onları tercih için yönlendirmeye, rehberlik yapmaya hazırlanıyor.

        Amaç tercih yapmayan adayların ek yerleştirmede tercih yapmasını sağlamak.

        Çünkü kayıt yaptırmayacak adaylarla birlikte boş kontenjan 300 bini aşacak.

        Peki boş kontenjanlar ek yerleştirmede dolar mı?

        25 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında yapılacak ek yerleştirmenin kuralları eğer değişmez ise zor dolar.

        Eğer YÖK ek yerleştirmede önlisans programları ile ilgili radikal bir karar alarak “en küçük puana bakmaz” ise işte o zaman tartışmaların sürmesine son verecek kadar dolması mümkün olabilir.

        Ek yerleştirmeye katılmak için adayların herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmemiş ya da hiç tercih yapmamış olmaları gerekiyor. ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda ise ek yerleştirmenin “yerleştirme kuralı” şöyle anlatılıyor:

        Ek yerleştirmede; önlisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.”

        İşte bu kural önlisans mezunları için kaldırılırsa o zaman önlisans programları dolabilir.

        Ancak sadece kontenjanları doldurmak için yapılacak böyle bir değişiklik de yıllardır süren kuralları bozar ve yeni tartışmalara yol açar. Hele böylesi bir değişiklik bu yıl olmasa bile gelecek yıllarda boş kalan lisans programlarına da uygulanmaya başlarsa o zaman ne yerleştirmenin güvenirliliği ne de üniversite sınavlarından aldığınız puanların bir değeri kalır.

        ************

        SADECE ÖZÜR DİLEMEK YETER Mİ?

        ÖSYM’nin yaptığı vahim hata binlerce adayı mağdur etti. Hatayı “güncelleme” diyerek duyuran ve adaylardan özür dileyerek geçiştiren ÖSYM’nin sorumluluğu olmayacak mı? 15 dakika kuralına uymayan adaylara ceza veren ÖSYM bu yıl iki kez üst üste yaptığı hataların sorumluluğunu üstlenmeyecek mi? Bu hatalar sadece özür dilenerek, geçiştirilebilir mi?

        En önemlisi de bu hata nereden kaynaklanıyor? Sadece acele edip sonuçları erken açıklamış olmaktan mı, yoksa kurumun yeni kadrolarının niteliksiz olmasından mı ya da temizlenmemiş FETÖ’cü kadrolardan mı? Bu soruların yanıtını ÖSYM’nin vermesi gerekiyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar