Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEOG yerleştirme sisteminin en çok eleştirilen uygulamalarından birinci tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrencilerin otomatik olarak açık liseye kaydedilmesi oluşturuyor. Geçtiğimiz gün örgün eğitim dışına çıkarılan öğrenci sayısının tercih yapmayanlarla birlikte 257 bini bulduğunu yazmıştık.

        Bu hesaplamayı da Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı TEOG yerleştirme verileri üzerinden yaptık. Buna göre 1 milyon 192 bin 660 öğrenciden 1 milyon 19 bin 577’si tercih yaptı. Tercih yapmayan öğrenci sayısı 173 bin 83 oldu. Tercih yapanların 935 bin 241’i tercihlerinden birine yerleşti. Tercih listesi hazırlayan ama yerleşemeyen öğrenci sayısı ise 84 bin 336 oldu. Hiç tercih yapmayan 173 bin 83 öğrenciye tercih yapıp yerleşemeyen 84 bin öğrenci sayısını eklediğimizde ise ortaya çıkan rakam 257 bin 419. Yani bu öğrenciler açık liseye kaydedilmiş durumda.

        MEB’e göre bu öğrenciler “Kontenjanı 260 bin olan özel ortaöğretim kurumlarına” yerleşti.

        Keşke böyle olsa ve öğrenciler de örgün eğitimin dışına çıkmasa.

        Oysa 2017 Mart verilerine göre özel liselerde okuyan toplam öğrenci sayısı 389 bin 243. Sınıf kademelerinde kaç öğrencinin okuduğunu belirlemek için hazırlık sınıfını dikkate almadan bile bu rakamı 4’e bölersek özel liselerin 9’uncu sınıf kontenjanlarının yaklaşık 97 bin olduğunu görebiliriz. Teknik özel liselerin 9’uncu sınıflarında ise yaklaşık 27 bin öğrenci okuyor. Tüm bu okulların kontenjanları yüzde 100 dolsa bile-ki bu mümkün değil- yaklaşık 120 bin öğrenci özel okula kayıt yaptırmış demektir. Oysa yabancı özel liselere girenler hariç veliler önce devlet liselerinde şanslarını denemek istiyorlar. Kontenjanları dolan yabancı özel okullarda ise öğrenci sayısı 2 bin bile değil. Özel okulların kontenjanlarında ancak TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra hareketlilik olur. Bu hareketlilik de tekrar kayıt almaya başlayacakları 21 Ağustos’tan sonra başlar.

        Peki açık liseden kurtuluş mümkün mü?

        Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG’da liselere yerleştirme işlemleri sonunda Anadolu, imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yaklaşık 200 bin boş kontenjan kaldığını açıkladı. Boş kontenjanların 28 bini ise Anadolu liselerinde.

        Bu rakamlar tercihleri Anadolu lisesi olan ve açık liseye otomatik olarak kaydedilenlerden yalnızca 28 bin velinin bu kontenjanlara yerleşebileceklerini gösteriyor. Bu sayının dışında kalanlar eğer açık liseden kurtulmak istiyorsa o zaman tercihlerini imam hatip ile mesleki ve teknik liselerden yana kullanmak zorunda.

        Velinin bunlar dışındaki seçeneği ise özel okul olacak.

        **************

        ÖNLİSANSTA BOŞ KONTENJANA EK PUAN ETKİSİ

        BU yıl üniversitelerde özellikle de devlette boş kontenjan rekoru kırıldı. Toplam 214 bin 430 boş kontenjanın 154 bin 649’u devlet üniversitelerinde. Bunların 127 bin 82’si önlisans, 26 bin 967’si lisans programlarında. Oysa geçen yıl boş kontenjan lisansta 13 bin 301, önlisansta ise 21 bin 167 olmuştu. Önlisansta boş kontenjan rekorunun bir nedeni “ek puan” oldu. Hatırlanacağı gibi geçen yıl ek puan kaldırıldı, öğrenciler ek puansız yerleştirildi. Bu yıl ise tekrar getirildi. Geçen yıl ek puanlı yerleşme olmadığı için bu yıl ek puanlı tercih yapanların elinde geçen yıla göre kıyaslama yapacak bir veri yoktu. Bu yüzden de el yordamıyla, rastgele tercih listesi hazırladılar. Hem bu hem de önlisans programlarına önyargı bu kontenjanları boş bırakıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar