Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HEM üniversite tercihi yapan adayların hem de şu anda bir yükseköğretim kurumunda öğrenci olan gençlerin yanıtını merak ettiği bir soru var. Bu da “Aynı anda iki yükseköğretim programında okuma hakkımız var mı?”

        Gelen sorulardan bu uygulama ile ilgili öğrencilerin çok bilgileri olmadığı görülüyor. Oysa aynı anda yükseköğretim kurumlarında iki programda da okuma hakları bulunuyor. Elbette bu haktan yararlanmak için kurallar var.

        Eğer okumak istediğiniz programlardan biri lisans bir diğeri önlisans ise öğrencinin aynı anda iki ayrı programda okumasının önünde bir engel yok. Ancak bu programların aynı anda ikisinin de önlisans veya ikisinin de lisans programı olmaması gerekiyor. Zaten iki lisans ya da iki önlisans programlarına da kayıt yaptıramıyorsunuz. Mutlaka biri farklı olacak.

        Yine merak edilen bir başka uygulama da ÇAP olarak bilinen Çift Diploma Programı. Bu program öğrencinin aynı anda başka bir diploma programında daha okumasını ve çift diploma ile mezun olmasını sağlıyor.

        Haziran 2017’de ise YÖK, çift diploma programı ile ilgili yaptığı düzenlemeyle ÇAP alanlarını genişletti. “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değiştirildi. Bu değişikliğe göre aynı yükseköğretim kurumunda yürütülen önlisans diploma programları ile diğer önlisans programları arasında, lisans programları ile diğer lisans programları veya önlisans programları arasında ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile çift anadal programı açılabilecek.

        Yani isterseniz ve elbette istenen not ortalamasını sağlarsanız önlisans okurken lisans ya da lisans okurken önlisans diploması alabilirsiniz.

        Ancak ÇAP’ta bir sınırlama var. O da baraj gelen programlarla ilgili. Yani tıp, mühendislik, mimarlık, hukuk ya da öğretmenlik alanlarında ÇAP yapmak isteyenler başarı sırası barajı koşulunu sağlamak zorunda. Çünkü bu bölümleri okumak isteyenlerin başarı sırası barajını aşmaları gerekiyor. Bu yüzden de başka bir bölümde okuyan öğrencinin eğer barajlı programlardan birinde ÇAP istiyorsa onun da başarı sırası barajını geçmesi gerek. Aksi halde YÖK, bu bölümler için ÇAP yapılmasına izin vermiyor. Ama yan dal sertifika programında YÖK’ün böyle bir sınırlaması bulunmuyor. Barajı aşamıyorsanız çift diploma alamazsınız ama sertifika almanıza engel yok.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar