Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BİR süredir okullarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren öğretmenler “taslak” isyanında. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri taslak yönetmeliği hem eğitim sendikalarının hem de eğitimcilerin tepkisini çekiyor. Sendikalar değiştirilecek yönetmeliğe ilişkin dava açmaya hazırlanıyor.

        “Taslağın bu kadar tepki çekmesinin nedeni nedir?” derseniz hem öğretmenlerden hem de sendikalardan gelen eleştirilere göz atmak gerekiyor. Okullarda birçok sorunların oluşmasını ve cinsel taciz olmak üzere yaşanan suiistimali onlar ortaya çıkarıyor. Şimdi bu yönetmelik değişikliğiyle getirilecek “nöbet, ders” gibi zorunluluklarla birlikte öğrencilerle “ast-üst” ilişkisine girmiş olacaklar.

        “Ceza ya da not sistemi” içine sokuldukları için öğrencilerle aralarında “güven” ilişkisi kurulamayacağına dikkat çeken eğitimciler eleştirilerini de “Öğrenci ile otorite ilişkisine sokulursak bu çocuklar bize güvenip gelmez. Okul rehber öğretmeninin disipline edici rollerde bulunmaması ve öğrencilerin rahatlıkla gelip problem ve sıkıntılarını dinleyebilmelerine olanak sağlamak gerekir” diye anlatıyorlar.

        Bir başka eleştirileri ise hazırlanan taslakla bu görevin, alanın uzmanı olmayan kişilere de açılacak olması. Oysa rehberlik ve psikolojik danışma hizmetini verecek kişilerin bu alanda eğitim alması gerektiğini dile getiriyorlar. Taslakta psikolojik danışma kavramının kaldırılacağına değinen eğitimciler şunu söylüyor: “Çağdaş eğitimde 3. bir boyut olarak ele alınan ve öğrencilerin ruh sağlığını gözeten kavram olan ‘Psikolojik Danışma’ kavramının yeni yönetmelikte kaldırılması bu alanı her branşa açık hale getirir. Mesleğimiz içi boşaltılıp işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor.”

        Onların eleştirileri böyle. Milli Eğitim Bakanlığı ise taslakla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.

        Proje okullar atamalara kapalı

        Milli Eğitim Bakanlığı il içi öğretmen atama takvimini açıkladı. Başvurular ise bugün son buluyor. Öğretmenlerin tercihlerine açılan listelerde ise proje okullar yer almıyor. Hatırlanacağı üzere 2014 yılında Torba Yasa’da geçen madde ile Türkiye’nin en gözde okulları proje okul yapıldı. Geçtiğimiz eylül ayında da bu okullarla ilgili yönetmelik yayımlandı. Bu okullara artık yönetici ve öğretmen atamaları Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılacak. Her biri 4’er yıllık olmak üzere bu okullarda bir öğretmen en fazla 8 yıl çalışabilecek. Bu öğretim yılında da okullarda bu süreyi aşan öğretmenler bakanlık tarafından başka okullara gönderildi. Tüm bu uygulamalar ise veli, öğretmen ve eğitimcilerin tepkisini çekiyor.

        Bu okulların atama döneminde “il ve il dışı” atamalara kapatılmasına yine eğitimciler tepki gösterdi. Eğitim-Sen 3. Dönem Genel Başkanı ve Eğitimci Alaaddin Dinçer, “Sadece proje okulların değil, proje okul olması düşünüldüğü için bazı okulların da tercihlere kapatıldığı öğretmenler tarafından belirtiliyor” diyor. Öğretim yılının son bulmasına sayılı günler kala bir kez daha proje okullar tartışılacak gibi görünüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar