Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üniversite sınavlarında olduğu gibi sonuçları liselere geçişte kullanılan TEOG’da da öğrencileri en çok zorlayan derslerden biri matematik. Çok işlemli sorular öğrencinin dikkatini, yorumunu ve yeteneğini sorguluyor. İşlemleri kalem kullanmadan çözmeye çalışmak ise hata yaptırıyor.

        Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında geçen yıl iki dönemde de yüzde 50 başarı sınırının aşılamadığı tek ders matematik oldu. 20 sorunun yer aldığı ikinci dönem TEOG sınavında öğrencilerin puan ortalaması 42.5. İlk dönem TEOG sınavlarında da bu oran 42.90 olmuştu. Matematik sınavında ilk dönem matematik sorularının tümünü doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 35 bin 113 olurken, ikinci dönem bu sayı 20 bin 299’a düştü.

        Geçen yıl ikinci dönemin sorularını geçmiş yıllarla kıyaslayan eğitimcilere göre de “zor ve seçici” oldu. Özellikle çok işlemli sorular öğrencilerin sıkıntı yaşamasına yol açtı. Tıpkı Türkçe sınavında olduğu gibi matematik soruları da okuduğunu anlamaya dayandığı için yine kitap okuyan öğrenciler ve işlem becerisi gelişmiş olanlar daha avantajlı oldu. Özellikle de geometri soruları hem bilgi hem de işlem yeteneği gerektirir niteliktydi. Geçen yılın soruları incelendiğinde bunların 10’unun kolay, 7’sinin orta zorlukta, 3’ünün de zor düzeyde oldukları görülüyor.

        ZAMANI İYİ KULLANIN

        Matematik sorularının birden fazla işlem gerektiren sorulardan oluşması nedeniyle öğrencilerin zamanı iyi kullanmaları da önemli oluyor. Bir de işlemlerde dikkatli olmanız gerekiyor. Matematik sorularında işlem ne kadar basit görünürse görünsün çözerken mutlaka kalem kullanmalısınız. Çünkü işlem adımlarından birinde yapacağınız hata yanlış sonuca ulaşmanıza yol açacak ve yanıtı bulamamadığınız için zaman kaybetmenize neden olacak.

        TEOG YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

        Aralarında fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinin de yer aldığı devlet okulları ile bazı özel okullara, TEOG sınavlarının yüzde 70 oranında etki yaptığı Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre giriliyor. YEP hesaplanmasında 12 sınavın sonucu 700 puan üzerinden açıklanıyor ve YEP’e yüzde 70 etki yapıyor. Öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanları (YBP) ise 100 üzerinden hesaplanıyor. Her 3 sınıfta da YBP’nın 100 olan öğrencinin puanı 300 olacak. Bu puanların ise YEP’e etkisi yüzde 30. Liselere geçişte tercih yaparken kullanılacak YEP ise 500 tam puan üzerinden hesaplanacak. 12 sınavda tüm soruları doğru yapan ve 3 yıllık YBP’si 300 olan öğrencinin Yerleştirme puanı da 500 olacak. Yerleştirme puanları açıklandığında puanları 500 tam puanın üzerinde olanlar ise ek puan alanlar olacak.

        HANGİ KONULARDAN SORUMLUSUNUZ?

        Sayılar ve işlemler: Çarpanlar ve katlar

        Sayılar ve işlemler: Üslü ifadeler

        Olasılık: Basit olayların olma olasılığı

        Geometri ve ölçme: Üçgenler n Geometri ve ölçme: Dönüşüm geometresi

        Cebir: Cebirsel ifadeler ve özdeşlikler

        Geometri ve ölçme: Eşlik ve benzerlik

        Cebir: Doğrusal denklemler

        Cebir: Eşitsizlikler

        İnkılap’ta olumsuz soru köklerine dikkat

        Diğer sınavlarda olduğu gibi 20 sorunun yöneltildiği İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğrencilerin ortalama puanı geçen yıl 65.08 oldu. Bu dersin sınavında tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı ise 21 bin 81.

        Eğitimcilerin geçen yıl “Kolay” olarak nitelendirdiği sınavda soruların yüzde 75’i kolay, yüzde 15’i orta, yüzde 10’u ise zor bulundu. Soruların dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak Ya İstiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden çıktığı görülüyor. Bu ünitelerden geçen yıl ikinci dönemde 6’şar soru çıktı. Bu konuların bir kez daha gözden geçirilmesi yararlı olur. Bir Kahraman Doğuyor ile Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitelerinden ise 1’er soru yöneltildi.

        YORUMA DAYANIYOR, ÇELDİRİCİ ÇIKIYOR

        Geçmiş yılların sınavları incelendiğinde soruların daha uzun olduğu, öncüllü sorulardan oluştuğu ve çeldiricilere sık yer verildiği görülüyor. Sorular ayrıca yoruma da dayanıyor. Yorum yapabilmek için de öğrencinin bilgisinin olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Her sınavda olduğu gibi bunda da öğrencinin dikkati ve soruya odaklanabilmesi önemli. Genel olarak sorular ünitelerarası ilişkilendirmeye dayalı bilgi ve yorum isteyen nitelikte oluyor. Soruların ağırlıklı olarak ikinci dönem konularından çıktığı görülüyor olsa da ilk dönem soruları da yer alıyor..

        TERİMLERE ÖNEM VERİN

        Öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de kavram ve terimler. Bu kavramları bildiğiniz takdirde soruda istenen yorumu yapabilmeniz daha kolay olacaktır. Ayrıca seçenekleri eleyerek de sonuca ulaşabileceğinizi unutmayın. Bahçeşehir Koleji’nden eğitimciler ise şu uyarılarda bulunuyor: “Kelimeleri bilmek bir soru anlamına gelebilir. Bu yüzden bilmediğiniz kelimeleri öğrenin. Örneğin Onuncu Yıl Nutku’nda geçen ‘mamur’, ‘bahtiyar’, ‘muvaffakiyet’, ‘kafi’ vb gibi. Geçtiğimiz senelerdeki çıkmış sınav soruları incelendiğinde bu sene de sorulması beklenen İzmir İktisat Kongresi, Maarif Kongresi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Tekalif-i Milliye Emirleri, Ankara’nın Başkent Olması ve Kurtuluş Savaşı Eserleri konuları üzerinde özellikle durulmalı.”

        Yurtdışındaki akademisyenler bu zirvede buluşacak

        Yurtdışı üniversitelerde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödül alan Türk bilim insanları, tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul’a geliyor. Üniversite öğrencileri tarafından kurulan ve yönetilen TAF Network, yurtdışında yaşayan Türk bilim insanlarının başarılarını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtma amacıyla Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi düzenliyor. Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçipli çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dünyanın dikkatini çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları, Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde (YFZ2017) bir araya gelecek. 6-7 Mayıs tarihlerinde Medipol Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşacak akademisyenler, kapanışta da öğrencilerle workshop’a katılacak. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek zirvede; ABD, Kanada, Fransa, İsveç, İsviçre, Japonya ve Norveç ve Türkiye’den bilim insanları ile yurtdışı kariyer planlayan gençler, akademisyenler ve iş dünyası bir araya gelecek.

        KİMLER KATILACAK?

        Etkinliğe katılacak bilim insanları arasında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından “Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü” ne layık görülen Northwestern Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinan Keten, “Ölçülemez” denilen ışığın sesini ölçen Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Mete Atatüre, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi kurucu dekanı olan Banu Onaral, kanserin erken teşhisi için ürettiği cihaz ve erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan çalışması ile ABD’de dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı arasında gösterilen Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Utkan Demirci, kanserin erken teşhisi için ucuz, hızlı ve cep telefonuyla uyumlu geliştirdiği test çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve dünyanın saygın bilim dergilerinden MIT Technology Review Dergisi tarafından 2015 yılında “35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi”ne tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçilen Stanford Üniversitesi’nden Naşide Gözde Durmuş yer alıyor. Zirvenin bu yıl teması “Sınır Tanımayan Başarılar” olarak belirlendi. YFZ2017 ile ilgili detaylı bilgi “yurtdisifarkindalikzirvesi.org adresinden edinilebilir.

        Doğa’ya yeni müdür Lüle oldu

        60 bin öğrenci, 11 bin çalışan ve 106 kampusu bulunan Doğa Koleji’nin yeni genel müdürü Ali Rıza Lüle oldu. Lüle, ülkesine ve değerlerine bağlı, sorgulayan, donanımlı liderler yetiştirmeye devam edeceklerini söyledi. Hedeflerinin 3 yıl içerisinde kampus sayısını 150’ye çıkarmak olduğuna değinen Lüle, kendi öğretmenlerini yetiştirmek için Doğa Akademi’yi kurduklarını kaydetti. Lüle, okullarda müfredatını kendi yazdığı Ekoloji, t-MBA gibi dersler olduğunu vurguladı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar