Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MEB, özel okulların ücretlerine yapacakları zam oranının yıllık enflasyona göre belirlenip belirlenmediğini geçen yıl kurulan ‘elektronik takip’ sistemiyle denetlemeye başladı. Bakanlığın velilere uyarısı, ücret ödemelerini banka üzerinden yapmaları oldu

        Çocukları özel okullarda okuyan ailelerin en büyük şikâyetini özel okul ücretlerine yapılan zam oluşturuyor. Velilerden gelen şikâyetler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ücretlere yapılacak zam oranının yıllık enflasyona göre belirlenip belirlenmediğini, geçen yıl kurulan ve okulların da ücret bilgilerini girmek zorunda olduğu “elektronik takip” sistemiyle denetlemeye başladı. Belirlenen oranda zam yapmayan okulları ise önce asgari brüt ücretin 5 katı, ikinci tekrarında bunun 5 katı ceza, üçüncüsünde de kapatma bekliyor.

        MEB ara sınıflarının eğitim ücretlerine ilişkin Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, ara sınıfların eğitim artış oranının hesaplanmasında, “(Y.İ-ÜFE+TÜFE)/2 oranına, okulun geçen yıl ilan ettiği ücrete en fazla yüzde 5 daha ilave artış yapılabileceği” hükmü bulunuyor. İşte takip sistemi de bu artışlar için kuruldu.

        EN FAZLA ARTIŞ NE KADAR OLABİLİR?

        Bu kapsamda, nisan ayı için özel okulların maksimum artış oranı yüzde 18.69 olacak. Bakanlığın bu hesabı, kayıt yapılan aydan geriye doğru 12 aylık enflasyon miktarı üzerinden belirleniyor. Buna göre özel okullar, bakanlığın belirlediği maksimum artış ücretinin üzerinde bir artış oranı belirleyemeyecek. Özel okulların ara sınıflar için belirlediği bu artış oranı, bakanlığın elektronik takip sistemine girdiklerinde de otomatik olarak takip ediliyor. VELİ-ÖZEL OKUL SÖZLEŞMESİ VAR Velilerin mağduriyet yaşamaması için de özel okullara yapılan ödemelerin bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi de hükme bağlanmıştı. Örneğin geçen yıl 10 bin liraya kaydolan bir öğrencinin bir sonraki yıl ödeyeceği kayıt ücretinin en fazla 11 bin 800 lira olması gerekirken, bu rakamın üzerinde bir ücret istenmesi halinde, bakanlığın elektronik takip sistemi devreye giriyor. Mevzuata aykırı artışların sistemden tespiti ile gerekli idari para cezası işlemi başlatılıyor.

        Bakanlık müfettişleri, özel okullara ilişkin ücret artışıyla ilgili denetimlerinde, öğrencinin kaydolduğu yıldaki ücret ve veli ile yapılan sözleşmeyi esas alıyor. Müfettiş denetimlerinde, bakanlığın belirlediği artış oranının üzerinde veliden başka bir miktarın talep edilip edilmediği de inceleniyor.

        ÖZEL OKULLARA ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ OKUTMA ZORUNLULUĞU

        Elektronik takip dışında, velinin ara sınıflarda ücret artışının bakanlığın belirlediği oranın üzerinde çıkması halinde yapacağı şikâyetler de mercek altına alınarak inceleniyor.

        Bakanlığın yönetmelik değişikliğinin ardından özel okullarda bursluluğa ilişkin de düzenleme yapılmıştı. Özel okullarda, yüzde 3 oranında ücretsiz öğrenci okutma zorunluluğu bulunuyor. Bu oranın altında öğrenci okutan özel okullara da brüt asgari ücretin 5 katı kadar ceza verilebileceği hükmü yer alıyor.

        ÖNCE PARA SONRA KAPATMA CEZASI

        5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ücret artışına uymayan okullara uygulanacak cezaları belirliyor. Buna göre ücret artışında kurala uymayan okula önce asgari ücretin 5 katı yani yaklaşık 8 bin 877 TL para cezası geliyor. İkinci kez tekrarlayan okula bu kez 44 bin TL’nin üzerinde ceza, üçüncü tekrarda ise kapatma cezası geliyor.

        Özel okul öğretmenlerine teknoloji eğitimi

        TürkiyeÖzel Okullar Derneği (TÖZOK) özel okul öğretmenlerine okullarda bilgisayar bilimleri eğitimlerinin ilerletilmesi amacıyla özel eğitim verecek. TÖZOK tarafından yapılan açıklamada öğretmenler için yapılan çalışmalara Odacle Akademi ile yapılmış yeni bir işbirliğinin daha eklendiği ifade edildi. Buna göre haziran ayı itibarıyla Oracle Akademi işbirliğiyle “Eğitmen Eğitimleri” başlatılacak. 3 yılda 300 özel okul öğretmenine Temel Java programlama ve veri tabanı eğitimleri verilecek. Eğitilen öğretmenlerin diğer öğretmenleri eğitmesi desteklenerek eğitmen eğitimleri yaygınlaştırılacak. Öğretmenlerin aldıkları eğitimleri mevcut ders planlarına entegre ederek öğrencilerine aktarmaları için gerekli tüm materyaller, teknolojiler ve operasyonel destek okullara sağlanacak.

        Marmara’da 14. Geleneksel IB Günü Bienali

        MARMARA Eğitim Kurumları’nın (MEK) İstanbul’daki kampusu, Marmara Eğitim Köyü Uluslararası Bakalorya (IB) çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Bakalorya Günleri’nin 14’üncüsüne ev sahipliği yaptı. IB programı uygulayan okulların katılımı ile gerçekleşen bienalin açılış konuşmasını MEK Genel Müdürü Elif Şimşek yaptı. Şimşek, IB okullarının araştırma, geliştirme ve uygulama yolunda ortak paydalarda buluştuklarını belirterek, Türk milli eğitim değerleri doğrultusunda küresel vizyona sahip, farklı kültürlere karşı anlayışlı ve saygılı, hayata ve geleceğe hazır donanımlı bireyler yetiştirdiklerini söyledi. Yaklaşık 1800 kişinin katıldığı bienalde okulların yanı sıra ulusal ve uluslararası eğitimciler de yer aldı. Bu isimlerden biri de eğitimci Margaret Heffernan oldu. Heffernan, IB programının kültürlerarası anlayış ve saygı ile daha iyi ve daha huzurlu bir dünya oluşturulmasına yardımcı olacak araştıran-sorgulayan, bilgili ve duyarlı genç insanlar yetiştirmeyi amaçladığını belirtti. Heffernan IB programının öğrencileri farklılıklara saygı gösteren, etkin, yaratıcı, yaşam boyu öğrenmeye inanan bireyler olmalarını sağlayacağını da ifade etti. 196 sunum gerçekleştirildi.

        Işıklı öğrenciler,Türkiye’yi İngiltere’de temsil edecek

        FMV Erenköy Işık Ortaokulu 6’ncı ve 7’nci sınıf öğrencileri, “13. Bilim Kahramanları Buluşuyor-First Lego League” kapsamında geliştirdikleri projeyle Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. Takım 21-25 Haziran’da İngiltere’nin Bath kentinde yapılacak International Open Championship turnuvasında Türkiye’yi temsil edecek. Takım, geçtiğimiz ay İzmir’de yapılan ve 18 ilden 47 takımın katıldığı Türkiye Ulusal Turnuvası’nda “En İyi Robot Tasarımı” kupasını kazandı. 80 ülkede yapılan ve Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen First Lego League etkinliğinin İstanbul elemelerinde, “en iyi proje, en iyi robot tasarımı, en iyi özdeğerler performansı” sergileyerek birincilik kupasının sahibi olmuştu. FMV Erenköy Işık Ortaokulu Jr. Roboformers Takımı Türkiye finalinde “Özdeğerler, Proje ve Robot Tasarımı” kategorilerinde de derece almıştı.

        Hem akademik hem yetenek takibi var

        Asil Okulları öğrencilerini hem akademik hem de yetenekleri açısından takip ederek başarılı olmalarını sağlıyor. Yeteneklerine göre öğrencilerin spor etkinliklerine yöneltilmesinin de başarıyı getirdiğini anlatan okul yöneticileri, öğrenci merkezli bir eğitim verdiklerini vurguluyor. Rehberlik sayesinde 2016– 2017 öğretim yılı içerisinde öğrencilerin kazandıkları spor başarılarını da yöneticiler şöyle anlatıyor.

        Yıldız Kız Voleybol Takımı ilçe dördüncülüğü, Küçük Kız Basketbol Takımı ilçe şampiyonluğu ve Küçük Erkek Futbol Takımı da Galatasaray Metin Oktay Tesisleri’nde 180 okulun katılımıyla gerçekleşen İstanbul Avrupa İl Şampiyonası’nda üçüncülüğü elde etti. Öğrencilere kupa ve madalyaları da Bakırköy Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Metin Albayrak ve Galatasaray U-12 futbol antrenörü Ahmet Geçer tarafından verildi.

        Öğrencilerin TEOG sınavlarında da başarılı olduklarının altını çizen yöneticiler “Başarının temelinde koçluk sistemi, öğrencinin etütleri ve bire bir ders takiplerinin yanı sıra ailevi ve çevresel sorunları, akran ilişkileri ve gelecek planlaması ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimimizin desteği var” diyor. Asil Okulları önümüzdeki öğretim yılında İstanbul Bahçelievler’de yeni kampus açacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar