Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SÖMESTR tatilinin ardından tekrar okula başlayan 18 milyon öğrenci arasında yaklaşık 3 milyonu için bu dönem “sınav maratonu” ile geçecek. 8. ve 12. sınıf öğrencilerini bu dönemde önce sınavlar, ardından da uzun ve yorucu bir tercih dönemi bekliyor.

        Bu maratonda ilk sınav 13 Mart’ta yapılacak lise son sınıf öğrencileri ile mezunlarının katılacağı üniversite kapısını açacak ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) olacak. Sınava 2 milyonun üzerinde aday girecek.

        Nisan ayında ise ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına girecek. 6 dersten yapılan TEOG sınavları 27 ve 28 Nisan’da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Bu sınavın sonuçları liselere geçişte kullanılacak.

        Haziran ayında ise üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. 5 ayrı oturum halinde iki hafta sonu yapılacak bu sınavlara YGS’de 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. LYS’lerin ilk sınavı 18 Haziran’da Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayıp, 26 Haziran’da Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ile son bulacak.

        Ardından ise hem lise hem de üniversite sınavlarına giren adayları ve ailelerini temmuz ayında zorlu bir süreç olan “tercihler” bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yılın lise ve üniversite adayları da değişen yerleştirme sistemleri arasında kendileri için doğru okulu bulmaya çalışacak.

        Ancak tüm bu sınavlar ve tercihler sürecinin sokağa çıkma yasakları yüzünden eğitimden uzak kalan açıkları “telafi eğitimleri” ile giderilmeye çalışılan öğrenciler için ne kadar adil ve eşit olacağı da ayrı bir tartışma konusu.

        41. ŞIKKI UNUTMAYIN

        30 bin öğretmen kadrosuna atamalar için başvurular bugün son buluyor. Adaylar 40 okulu tercih edebilecek. Ancak tercih dışı seçenek olarak, “tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum” veya “tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum” seçeneklerinden birini mutlaka işaretlemeleri gerekecek. 40 tercihine atanamayan öğretmenler bu seçeneklerine göre değerlendirilecek. Geçen yıl 2 binden fazla öğretmen bu tercihi işaretlemedikleri için yer değiştirememişti.

        Bu yıl da atamalarda aslan payı 3 bin 292 kadro ile rehberlik, 3 bin 124 ile İngilizce ve 2 bin 818 kadro ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine ayrıldı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar